Ενδείξεις αρχαίας οινοποιίας στη Γαλλία, αποδεικνύουν ότι το κρασί ήταν ιταλικής προέλευσης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΒΗΜΑ 4/6/13 2
Στους Ετρούσκους φαίνεται πως οφείλουν
τις γνώσεις σχετικά με την οινοποιία οι Γάλλοι, σύμφωνα με τα νέα
ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων
Αμφορείς που ξεχείλιζαν κρασί φαίνεται ότι εισήγαγαν οι Γάλλοι από τους
Ετρούσκους της Ιταλίας γύρω στο 500 π.Χ., δείχνουν χημικά «αποτυπώματα»
που εντόπισαν αμερικανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με δημοσίευση των ειδικών του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences»,
από τις αναλύσεις προκύπτουν ενδείξεις ότι τα κρασιά της εποχής
εμπεριείχαν φυτική ρητίνη και ρητίνη πεύκου, οι οποίες κατά πάσα
πιθανότητα χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση του προϊόντος κατά τη
μεταφορά του με πλοίο.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη της ανάπτυξης της οινοποιίας
βασίζεται σε χημικούς δείκτες, τους οποίους οι αρχαιολόγοι συνδέουν με
το κρασί. Οι πρώτες ενδείξεις παραγωγής κρασιού, συνδέονται με την
περιοχή του σημερινού Ιράν, της Γεωργίας, της Αρμενίας και όπως φαίνεται
με την πάροδο των ετών η οινοποιία επεκτάθηκε προς τα δυτικά και στην
Ευρώπη.