Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Η ΘΡΑΚΗ που πληγώνουμε

Έντυπη Έκδοση
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ «ΑΓΚΑΛΙΑ»
Η αδιαφορία κυβερνήσεων, κομμάτων και ηγετών, η δράση ακροδεξιών, εθνικιστικών και παρακρατικών ελληνικών κύκλων, οι τρεις μειονότητες, το χρήμα και το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής
Εγκατάλειψη και αδιαφορία από τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς ηγέτες, απουσία εθνικής στρατηγικής και επικράτηση του στενού κομματικού συμφέροντος παρέδωσαν στην επιρροή και τα χρήματα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, αλλά και τη δράση ακροδεξιών, εθνικιστικών, παρακρατικών ελληνικών κύκλων, τη Θράκη εδώ και δεκαετίες.

Η γέννηση ενός αριστουργήματος

Έντυπη Έκδοση

Το μυθιστόρημα «Εκατό χρόνια μοναξιά» -ΤΟ ΜΥΘΙ-ΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ!- είχε μία δύσκολη γέννα, μία δυσκολότερη αποστολή του χειρογράφου προς τον εκδότη του και μία εύκολη, πανεύκολη αποδοχή από φίλους του και κυρίως από τους αναγνώστες όλου του κόσμου.
Περί τα είκοσι χρόνια περίμενε ο Κολομβιανός συγγραφέας να γεννηθεί αυτή η μακρά παραμυθένια αφήγηση εκατό χρόνων κολομβιανής ιστορίας. Οταν ετοίμασε το πακέτο με τα χειρόγραφα -490 δακτυλογραφημένες σελίδες- έβαλε ενέχυρο τη θερμάστρα, το μίξερ και το πιστολάκι μαλλιών, γιατί τα χρήματα (πενήντα πέσο) που είχαν ο Μάρκες και η σύζυγός του Μερσέδες έφθαναν για να στείλουν το μισό βιβλίο! Η φωνή του υπαλλήλου του ταχυδρομείου ακούστηκε σαν απειλή ματαίωσης του εγχειρήματος: «Ογδόντα δύο πέσο!».

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Cold War Spy-Satellite Images Unveil Lost Cities


Cold War reconnaissance photos triple the number of known archaeology sites across the Middle East.

A satellite photo of Tell Rif'at in north west Syria in 1961.
This 1961 satellite photo shows Tell Rifaat in northwest Syria; it's now completely surrounded by a modern town.
PHOTOGRAPH COURTESY INTERNET ARCHAEOLOGY/ JESSE CASANA, JACKSON COTHREN AND TUNA KALAYCI
Dan Vergano
Published April 25, 2014
A study of Cold War spy-satellite photos has tripled the number of known archaeological sites across the Middle East, revealing thousands of ancient cities, roads, canals, and other ruins.
In recent decades archaeologists have often used declassified satellite images to spot archaeological sites in Iraq, Turkey, and Syria. (Related: "'Lost' New England Revealed By High Tech Archaeology.")

Pompeii "Exposed and Vulnerable" to Neglect and the Elements

View of the forum showing its upper floor in Pompei, Italy in October, 2004
PHOTOGRAPH BY RAPHAEL GAILLARDE, GAMMA-RAPHO VIA GETTY
A photo of the forum at the Pompeii ruins.Eve Conant
Published April 20, 2014
Pompeii has been many things over the centuries. It's been "a vineyard, a treasure trove, a den of bandits and today it remains an archaeological gem 'exposed and vulnerable,'" according to the new book From Pompeii: The Afterlife of a Roman Town.
Author Ingrid D. Rowland's aim was to write a book about Pompeii as viewed in the modern imagination, and to do this she pored through detailed accounts of the tragic city written by tourists such as Mark Twain and the teenage Wolfgang Amadeus Mozart and his father Leopold, as well as the eyewitness accounts of Pliny the Younger, who described the eruption of Mount Vesuvius over Pompeii in A.D. 79: "Some of the cloud was white, in other parts there were dark patches of dirt and ash ... Ash was falling ... now, darker and denser ... 

Η Εθνική Τράπεζα αποκαλύπτεται


Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το εύρος των συλλογών του

Η Εθνική Τράπεζα αποκαλύπτεται
 
 
Ποικίλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 συνδιοργανώνουν το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Στροφή (σε συνεργασία με εικαστικούς και μουσικούς καλλιτέχνες και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού).


ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ
http://www.kathimerini.gr/764174/article/ta3idia/sthn-ellada/e3wklhsia-oi-froyroi-ths-thnoy
 
Διάσπαρτα σε όλο το νησί βρίσκονται πάνω από 750 εξωκλήσια, ορθόδοξα και καθολικά. Ενδεικτικά, η Κοίμηση της Θεοτόκου στο χωριό Τριπόταμος.
Διάσπαρτα σε όλο το νησί βρίσκονται πάνω από 750 εξωκλήσια, ορθόδοξα και καθολικά. Ενδεικτικά, η Κοίμηση της Θεοτόκου στο χωριό Τριπόταμος.Ηταν καλοκαίρι του 2006 και απολάμβανα τις παραλίες της Τήνου. Ενα ήσυχο δειλινό βγαίνοντας από τη θάλασσα στην παραλία του Αγίου Πέτρου, ντύθηκα αργά και κατευθύνθηκα στο ξωκλήσι που είχα διακρίνει πίσω από τον βράχο με απόλυτη φυσικότητα. Τα ταπεινά αυτά οικοδομήματα κατορθώνουν συχνά με έναν μαγικό τρόπο να προσελκύουν ακόμα και όσους δεν χαρακτηρίζουμε τον εαυτό τους θρησκευόμενο. Ετσι, ο διαβάτης οδηγείται αυτόματα στο λευκό οικοδόμημα δίπλα στο μονοπάτι, στην κορυφή ενός λόφου ή στα βράχια κοντά στη θάλασσα.

Ευρηματικές ιδέες, μουσεία πρωτότυπα

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ
http://www.kathimerini.gr/764153/article/politismos/polh/eyrhmatikes--idees-moyseia-prwtotypa
Ατμομηχανή Α4 «ΤΙΡΥΝΣ» των Σιδηροδρόμων Πελοποννήσου. Κατασκευάστηκε το 1884.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ατμομηχανή Α4 «ΤΙΡΥΝΣ» των Σιδηροδρόμων Πελοποννήσου. Κατασκευάστηκε το 1884.Σε πολλές χώρες είναι κάτι συνηθισμένο. Θεματικά μουσεία, μικρά ή μεγάλα, που εστιάζουν σε καθημερινές συνήθειες, αντικείμενα, πρόσωπα, φετίχ... Ελλείψει μάλιστα σπουδαίων ευρημάτων που οριοθετούν ένα ιστορικό πλαίσιο, φτιάχνουν τη δική τους παράδοση με ευρηματικές ιδέες, πολλή φαντασία συχνά μέχρις υπερβολής.

Στην Ελλάδα ο αρχαιολογικός πλούτος είναι υπεραρκετός να γεμίσει πολύ περισσότερα μουσεία απ’ όσα λειτουργούν ήδη. Ομως, όλο και πιο συχνά βλέπουμε να δημιουργούνται χώροι που διηγούνται τις δικές τους ιστορίες και έχουν τις περισσότερες φορές εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προβάλλουν το πάθος του συλλέκτη. Με ή χωρίς εισιτήριο είναι ευκαιρία να τα ανακαλύψουμε τώρα που ο καιρός είναι με το μέρος μας.

Βρέθηκε το μοναδικό αρχαίο στάδιο της δυτικής Ελλάδας

Οι λίθινες κερκίδες του αρχαίου σταδίου

Έντυπη Έκδοση

Σε απόσταση 15 χλμ. από τη Ναύπακτο
Ενα τεράστιο αρχαίο στάδιο, μήκους 184,60 μέτρων (αττικού τύπου), με τις λίθινες κερκίδες του και την αφετηρία εκκίνησής του, αποκαλύφθηκε πλάι σε ένα κτήριο με λουτρό που ενδεχομένως χρησιμοποιούσαν οι αθλητές στο Ιερό του αρχαίου Μολυκρείου ή της Μολυκρείας της Αιτωλίας.

Ετοιμος το φθινόπωρο ο σκελετός Λυρικής και Βιβλιοθήκης

25/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τα έργα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» προχωρούν

Και μετά έχει σειρά η διαμόρφωση του φυτεμένου δώματος, που θα καλύπτει το σύνολο των κτιρίων. Θα υποδεχθεί τα περισσότερα από τις 320 χιλιάδες φυτά συνολικά, που χρειάζονται γι’ αυτό, αλλά και για το πάρκο των 170 στρεμμάτων

Της Χαράς Τζαναβάρα

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣΟι υπεύθυνοι του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσαν χθες τα νέα στοιχεία για την κατασκευή του πολιτιστικού συγκροτήματος και τού πάρκου, που χρηματοδοτούν εξ ολοκλήρου. Δέχτηκαν τους δημοσιογράφους στο προσωρινό Κέντρο επισκεπτών, τον καλαίσθητο πολυχώρο, που έχει στηθεί σε ένα μικρό τμήμα της Εσπλανάδας, σχεδόν απέναντι από το τεράστιο εργοτάξιο και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με τους μελλοντικούς επισκέπτες των χώρων.

Πολιτισμός στη δεκαετία του '60


 
Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, 8:00 μμ

Σειρά συζητήσεων γύρω από τον πολιτισμό και τις εκφάνσεις του, στην πολιτική, στην οικονομία, την τέχνη, την καθημερινότητα.
Η πιο σκληρή περίοδος της μεταπολεμικής Ελλάδας (τέλη δεκαετίας του ’50, δεκαετία ’60), προκαλεί αναφορές αλλά και συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή της βαθιάς οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής κρίσης.

Έκτη θεματική συζήτηση με θέμα
«Η ελληνική λογοτεχνία τη δεκαετία του ΄60»
Ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Τίτος Πατρίκιος συζητούν για την πιο ανήσυχη,πλουραλιστική και πολυφωνική λογοτεχνική περίοδο.

- Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων - Ολοκλήρωση Προγράμματος Φιλοξενίας

Εμφάνιση ΝΙΣΥΡΟΣ 050.jpg
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
Ολοκλήρωση Προγράμματος Φιλοξενίας

του σχολικού έτους 2013-2014

Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας του λήγοντος σχολικού έτους, το

οποίο απευθυνόταν σε μαθητές απομακρυσμένων Γυμνασίων από τα Επτάνησα,

φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα τα εξής σχολεία:

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ψαράδες ταξιδεύουν με το «Αβέρωφ»


Η θάλασσα, αναπόσπαστα δεμένη και σε πολλαπλά επίπεδα με την Ελλάδα, δημιουργεί με τον ελληνικό χώρο ένα δίπολο όπου σχεδόν δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς θάλασσα αλλά και θάλασσα χωρίς Ελλάδα. Ως εκ τούτου μία έκθεση με θέμα «Θαλασσινά τοπία» έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα αυτής της άρρηκτης σχέσης, πόσω μάλλον όταν η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται στο πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ».

«Ο ψαράς», 1935, ελαιογραφία.
«Ο ψαράς», 1935, ελαιογραφία.
Tα «Θαλασσινά τοπία» «γεμίζουν» την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του μουσείου, με παραλίες, ψαράδες και φυσικά θάλασσες, δημιουργώντας μια παράξενη σύζευξη κατά την οποία η σύγχρονη ιστορία της τέχνης συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού.
Η έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα, περιλαμβάνει 19 έργα ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών από τη συλλογή της Πινακοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Πρόκειται για έργα των Μιχάλη Οικονόμου, Βάλιας Σεμερτζίδη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Σωτήρη Σόρογκα, Αλέκου Φασιανού, Κυριάκου Κατζουράκη, Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, Νίκου Παραλή, Ιωάννη Γιαζή, Καίτης Μαυροκεφάλου, Δημήτριου Μπραέσσα, Κωνσταντίνου Σοφιανόπουλου, Δημήτρη Γιολδάση, Πέπης Σβορώνου-Κοκκινίδου και Δημοσθένη Κοκκινίδη.
Πάνω, έργο του Ιωάννη Γιαζή με τίτλο «Ψαράδες», 1942, ελαιογραφία και λεπτομέρεια από το έργο του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη
Πάνω, έργο του Ιωάννη Γιαζή με τίτλο «Ψαράδες», 1942, ελαιογραφία και λεπτομέρεια από το έργο του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη
Η έκθεση σε αυτό το «μικρό καλαίσθητο μουσείο λειτουργεί πολύ ωραία» εξηγεί ο συντονιστής της, Γιάννης Σκαλτσάς, επίκουρος καθηγητής ΑΣΚΤ. «Τα έργα έχουν βρει τον χώρο τους, με άψογο και άρτιο τρόπο. Τοποθετήθηκαν στις ήδη υπάρχουσες προθήκες, σχεδιασμένες για να φιλοξενήσουν μέρος του αρχειακού υλικού του μουσείου». Στόχος ήταν, πέρα από τη θεματική, και η «χρονολογική καταγραφή των έργων να συνάδει, περίπου, με τη δράση του θωρηκτού, αλλά και να ταιριάζει με την ατμόσφαιρα του πλοίου».
Δηλαδή τα «Θαλασσινά τοπία» καλύπτουν ένα φάσμα, περίπου, 60 ετών. «Δεν έχουμε πολλά έργα στη συλλογή μας εκείνης της εποχής. Θέλαμε η έκθεση να παραπέμπει στην εποχή που το Αβέρωφ πολεμούσε (από το 1910 κι ύστερα), δίνοντας παράλληλα πίνακες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα», σημειώνει ο Γ. Σκαλτσάς.
Το εσωτερικό του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ»
Το εσωτερικό του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ»
Κάποια από τα έργα αποτελούν εργασίες των ζωγράφων, όντας φοιτητές της σχολής. Για παράδειγμα, τα έργα του Φασιανού είναι αντίγραφα πάνω σε έργα του Θεόφιλου (ο Οδυσσέας, το πλοίο του Οδυσσέα και λεπτομέρεια από έργο του Θεόφιλου), των φοιτητικών χρόνων του καλλιτέχνη. Ενώ ένα έργο της Πέπης Σβορώνου-Κοκκινίδου μας δίνει λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τόπο της δημιουργίας του. «2η Αποστολή Λέσβου, Αύγουστος- Οκτώβριος 1958. Συλλογή Ελευθεριάδη. Χωρίον Πέτρα. Αντίγραφο Πέπη Σβορώνου».
Με την έκθεση αυτή το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» φιλοδοξεί να συμβάλει στον χώρο του πολιτισμού, όπως συνέβαλε και στη διατήρηση της ακεραιότητας και της ελευθερίας της χώρας, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι ελευθερία και πολιτισμός συνιστούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Η έκθεση θα λειτουργήσει για διάστημα έξι μηνών (έως τις 10 Οκτωβρίου).
28.000 επισκέπτες κάθε χρόνο
Στον πανέμορφο κόλπο του Φαλήρου στα νότια προάστια της Αθήνας ελλιμενίζεται το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Γ. Αβέρωφ», ένα πλοίο 141 μέτρων το οποίο διετέλεσε ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου στις νικηφόρες ναυμαχίες της «Ελλης» το 1912 και της Λήμνου στις αρχές του 1913, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Ακριβώς δίπλα στη Μαρίνα Φλοίσβου το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο επισκέπτονται πάνω από 28.000 επισκέπτες ετησίως.
Σχολεία
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την αποκατάσταση των εσωτερικών διαμερισμάτων και εξωτερικών χώρων, να ξεναγηθούν και να περιηγηθούν σε αυτά και να βιώσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία μέσα από την ιστορία του θρυλικού θωρηκτού. Σχολεία από την Αθήνα και όλη την Ελλάδα προγραμματίζουν επισκέψεις στον ζωντανό μύθο που στέκεται σήμερα αγέρωχο, φωτεινό σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης και του πολεμικού ηρωισμού. Στην τελευταία του μάχη, αυτή της ιστορικής μνήμης, το «Γ. Αβέρωφ» βγήκε για άλλη μια φορά νικητής.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

«ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»


Σελίδες για την αγροτική μας ιστορία

Παιδί, είχε ως καθημερινή απασχόληση τις ώρες της σχόλης στον Ασώματο της Λέσβου να πηγαίνει μαζί με άλλα παιδιά στα χωράφια και να παρακολουθεί τους ανθρώπους που δούλευαν στη γη. «Από εκείνες τις επισκέψεις και από όσα έβλεπα να κάνουν οι άνθρωποι στα χωράφια τους, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το όργωμα.

Σελίδες για την αγροτική μας ιστορία
Ηταν πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ το άλογο που τραβούσε πίσω του ένα περίεργο ξύλινο εργαλείο, το αλέτρι, που καθώς σερνόταν από το ζώο δημιουργούσε αυλακιές στο χώμα» γράφει ο Παύλος Κοντέλλης στο βιβλίο του «Εργαλεία της παράδοσης».

Η σχέση Βιζυηνού με Ιψεν


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ
Το άγαλμα του Χένρικ Ιψεν στο ομώνυμο θέατρο στη Νορβηγία. Στα δοκίμιά του ο Γεώργιος Βιζυηνός ασχολείται σε βάθος με τον Ιψεν. Τα άπαντα του μεγάλου Νορβηγού στα ελληνικά ανακοίνωσαν οι εκδόσεις Gutenberg. 

Ανοίγοντας το πολύτιμο βιβλίο που μόλις εξέδωσε το Μορφωτικό Iδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, έναν τόμο σχεδόν οκτακοσίων σελίδων με τα επιστημονικά και δοκιμιακά έργα του Γεωργίου Βιζυηνού, στη σελίδα 580, κάτω από τον τίτλο «Ερρίκος Ιβσεν», διαβάζουμε: «Ως άλλος Σαικσπήρος ετάζει την ζωήν αφ’ υψηλής περιωπής καθ’ όλην αυτής την εξέλιξιν από του λίκνου μέχρι του φερέτρου, τούθ’ όπερ επενδύει τα δράματά του με πολύν φιλοσοφικόν χαρακτήρα (...) Η τελευταία λέξις της φιλοσοφίας ταύτης είναι: Μη παύε δρων· απελευθερώσου των προλήψεων· αγωνίζου, και προ πάντων πράττε συμφώνως προς τας πεποιθήσεις σου. Δεν υπάρχει αληθώς θανάσιμον αμάρτημα ειμή μόνον εν, το ψεύδος. Το δε μάλιστα θανάσιμον αμάρτημα είναι το ψεύδος όπερ ψεύδεταί τις προς αυτόν τον εαυτόν του».

2013: έτος λογοκλοπίας και ατιμωρησίας


ΝΤΙΝΟΣ ΣΙΩΤΗΣ
«Ο βασιλιάς της Αντιγραφής», 59ο Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν.

«Ο βασιλιάς της Αντιγραφής», 59ο Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν.​Η​ ανατριχίλα τού να κλέβεις. Η χαρά τού να οικειοποιείσαι κάτι που δεν είναι δικό σου, κάτι που ανήκει σε κάποιον άλλον. Η γλύκα της αμαρτίας. Η μεγαλομανία αναγνώρισης για κάτι που δεν το αξίζεις. Εδώ είναι η ρίζα της λογοκλοπίας, η οποία ήταν σε έξαρση το 2013. Ο ποιητικός κόσμος δοκιμάστηκε από επιδημία λογοκλοπής τον περασμένο χρόνο. Στο έγκυρο και έγκριτο περιοδικό Poetry, με έδρα το Σικάγο, η Ruth Graham πρόσφατα δημοσιεύει άρθρο για τούτο ακριβώς το θέμα: τα πολλά κρούσματα ποιητικής λογοκλοπής που καταγράφηκαν και πιστοποιήθηκαν το 2013 στη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οχι ότι έχει μείνει πίσω η Ευρώπη. Συχνά πυκνά διαβάζουμε ότι στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και αλλού, όχι μόνο ποιητές και πεζογράφοι, αλλά και πανεπιστημιακοί και πολιτικοί και δημοσιογράφοι κλέβουν διατριβές, βιβλία και ιδέες και τις πλασάρουν για δικές τους.

Θεόφιλος Χάνσεν, ένας «Ελληνας» Δανός


ΜΑΡΩ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ - ΑΔΑΜΗ*
Εθνική Βιβλιοθήκη και Αστεροσκοπείο, δύο από τα σημαντικότερα αθηναϊκά έργα του Θεόφιλου Χάνσεν. Το Αστεροσκοπείο ήταν το τελευταίο έργο που επίβλεψε ο ίδιος στην Αθήνα πριν φύγει για τη Βιέννη.
Το 2013 έκλεισαν 200 χρόνια από τη γέννηση του Θεόφιλου Χάνσεν, του Ευρωπαίου αρχιτέκτονα που γεννήθηκε στη Δανία, άρχισε τη σταδιοδρομία του στην Ελλάδα και μεσουράνησε στην αυτοκρατορική Βιέννη του Φραγκίσκου Ιωσήφ.

Η Αμπράμοβιτς και η Κάλλας... επί επτά


ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΛΑΤΣΟΥ
Η επίσημη αφίσα της ταινίας «Οι επτά θάνατοι της Μαρίνας Αμπράμοβιτς», που θα εστιάζει σε επτά ηρωίδες της όπερας που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας –όπως η Τόσκα, η Μαντάμα Μπατερφλάι, η Μήδεια– και οι οποίες πέθαναν από έρωτα.
Η επίσημη αφίσα της ταινίας «Οι επτά θάνατοι της Μαρίνας Αμπράμοβιτς», που θα εστιάζει σε επτά ηρωίδες της όπερας που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας –όπως η Τόσκα, η Μαντάμα Μπατερφλάι, η Μήδεια– και οι οποίες πέθαναν από έρωτα.Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς αγαπάει την Ελλάδα. Την επισκέπτεται αρκετά συχνά. Της θυμίζει την πατρίδα της, τη Σερβία, το γενέθλιο τραύμα της, όπως έχει δηλώσει και η ίδια. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς λατρεύει, επίσης, τη Μαρία Κάλλας. «Η Κάλλας έχει πει πως, όταν ερμηνεύεις έναν ρόλο, πρέπει να έχεις ένα μέρος του εγκεφάλου σου υπό απόλυτο έλεγχο και το άλλο απολύτως ελεύθερο. Αυτή η φράση της μου άνοιξε ένα ολόκληρο σύμπαν και είπα, ναι, θέλω να κάνω κάτι που να αφορά την Κάλλας», εξομολογήθηκε τον περασμένο μήνα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η Σέρβα περφόρμερ. Και θα κάνει. Μία ταινία. Η ταινία θα έχει τίτλο «7 Deaths of Marina Abramovic» και θα εστιάζει σε επτά ηρωίδες της όπερας που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας, όπως η Τόσκα, η Μαντάμα Μπατερφλάι, η Μήδεια, οι οποίες πέθαναν από έρωτα.

Αφοσιωμένος «βοτανολόγος» του άγνωστου Λυκαβηττού


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
http://www.kathimerini.gr/762395/article/epikairothta/perivallon/afosiwmenos-votanologos-toy-agnwstoy-lykavhttoy 
Ο κ. Αντώνης Ζώης σε μια εξερεύνηση στον αγαπημένο του Λυκαβηττό, περιστοιχισμένος από άνθη ασφάκας.
 
Ο κ. Αντώνης Ζώης σε μια εξερεύνηση στον αγαπημένο του Λυκαβηττό, περιστοιχισμένος από άνθη ασφάκας.«Αντέχεις να πάμε από εδώ;» Ο Αντώνης Ζώης, γεννηθείς στο Φοινίκι Θεσπρωτίας το 1930, ανησυχεί για τον γράφοντα, κατά αρκετές δεκαετίες νεότερό του, τον οποίο ξεναγεί στις πλαγιές του Λυκαβηττού. Εχουμε βγει από το βατό μονοπάτι και έχουμε αρχίσει να ανηφορίζουμε προς ένα σημείο που ο κ. Ζώης αποκαλεί «κοιλάδα της χαρουπιάς». «Λένε ότι είναι έργο Πικιώνη», πληροφορεί την «Κ» όταν φτάνουμε σε ένα μαγευτικό μικρό ξέφωτο περιστοιχισμένο από χαρουπιές και αριές (αειθαλείς βελανιδιές), με τριών ειδών παπαρούνες να ματώνουν το τοπίο (ο ξεναγός μας ενθουσιάζεται όταν τις εντοπίζει και εξηγεί τις διαφορές μεταξύ τους) και την ευωδία του χαμομηλιού να διαπερνά τον ανοιξιάτικο αέρα.

Τιμή στον Γιόχαν Γιάκομπ Μέγιερ που δημιούργησε τα «Ελληνικά Χρονικά» στο Μεσσολόγγι

http://www.kathimerini.gr/762367/article/politismos/eikastika/timh-ston-gioxan-giakomp-megier-poy-dhmioyrghse-ta-ellhnika-xronika-sto-messologgi


Εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον Ελβετό φιλέλληνα Γιόχαν Γιάκομπ Μέγιερ (Johann Jakob Meyer), πατέρα της νεοελληνικής δημοσιογραφίας, που πρόσφερε στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του, το Schofflisdorf, παρουσία των τοπικών Αρχών και του Έλληνα πρέσβη στην Ελβετία, Χαράλαμπου Μάνεση. Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μάνεσης απηύθυνε χαιρετισμό, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «...ορισμένα πράγματα οφείλουμε να τα μαθαίνουμε, τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά μας. [...]. Για τον λόγο αυτόν επιθυμούμε να γίνει ευρύτερα γνωστή αυτή η σχέση και να υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας». Ο Έλληνας πρέσβης, εξάλλου, πρότεινε ως ιδέα την ίδρυση βιβλιοθήκης, με ελληνικά βιβλία, στο Schofflisdorf.

Οταν το θέατρο νικά τον πόλεμο


  BEN HUBBARD / INTERNATIONAL NEW YORK TIMES
Για τα εκατό παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση, είναι η πρώτη επαφή τους με τον Σαίξπηρ, αν και έχουν ήδη γνωρίσει σε βάθος την τραγωδία. Για τα εκατό παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση, είναι η πρώτη επαφή τους με τον Σαίξπηρ, αν και έχουν ήδη γνωρίσει σε βάθος την τραγωδία.
Ζαατάρι, στρατόπεδο προσφύγων, Ιορδανία. Σε μια αλάνα γεμάτη πέτρες, στην αχανή πόλη των σκηνών και των τροχόσπιτων, ο βασιλιάς, ντυμένος με βρώμικο τζιν παντελόνι και μια αυτοσχέδια κάπα, σηκώνει το ξύλινο σκήπτρο του και αναγγέλλει την πρόθεσή του να χωρίσει στα δύο το βασίλειό του. Ετσι άρχισε η παρουσίαση του «Βασιλιά Ληρ»: για τα εκατό παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση, είναι η πρώτη επαφή τους με τον Σαίξπηρ, αν και έχουν ήδη γνωρίσει σε βάθος την τραγωδία.

Ο Μολώχ του εικοστού αιώνα

http://www.kathimerini.gr/762071/article/politismos/kinhmatografos/o-molwx-toy-eikostoy-aiwna

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
Ο Αδόλφος Χίτλερ αναδυόμενος σαν Καίσαρας από τον τάφο του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Το φιλμ «Χίτλερ, μια ταινία από τη Γερμανία» αποτελείται από τέσσερα μέρη, όπως και το επικό «Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» του φημισμένου μουσουργού.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο Αδόλφος Χίτλερ αναδυόμενος σαν Καίσαρας από τον τάφο του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Το φιλμ «Χίτλερ, μια ταινία από τη Γερμανία» αποτελείται από τέσσερα μέρη, όπως και το επικό «Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» του φημισμένου μουσουργού.Ο μεγαλύτερος δαίμονας του εικοστού αιώνα και πάλι στη σκηνή. Το «Χίτλερ, μια ταινία από τη Γερμανία» (1977) του Χανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ ξαναβγαίνει σε μία αίθουσα από τη New Star σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε. Φιλμ-ποταμός, που μοιάζει σαν αλλόκοτη θεατρική υπερπαραγωγή, διαρκεί 410 λεπτά και φαντάζει άλλοτε σαν νοσταλγική αναζήτηση του «αγνού γερμανικού παρελθόντος» κι άλλοτε σαν παραλήρημα του ανώνυμου Γερμανού μικροαστού, ο οποίος βλέπει στον καθρέφτη του, στο παραμορφωμένο από τους προβολείς του ναζισμού είδωλό του, τον «νέο άνθρωπο» της Ιστορίας. «Χίτλερ: ο θαυματοποιός του γερμανικού μικροαστισμού», η φράση θα ταίριαζε για τίτλος αυτής της ταινίας.

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Τα ΕΛΤΑ τιμούν την μεγάλη απεργία του 1942

 
Υπαίθρια εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Κοτζιά τη Δευτέρα 14 Απριλίου
Τα ΕΛΤΑ τιμούν την μεγάλη απεργία του 1942
Με την ευκαιρία της επετείου, τα ΕΛΤΑ θα κυκλοφορήσουν ειδικό συλλεκτικό άλμπουμ με επετειακό γραμματόσημο και ειδικό φάκελο με αναμνηστική σφραγίδα
 
 
Την Μεγάλη Απεργία του 1942 των εργαζομένων στη δημόσια υπηρεσία  «Ταχυδρομεία - Τηλεφωνία -Τηλέγραφος», που επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, τιμούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), με μια υπαίθρια εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά την Δευτέρα 14 Απριλίου 2014, στις 12:30.

Σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του Πανευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος, η οποία ξεκίνησε από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας, στο «Μέγαρο Μελά», στις 14 Απριλίου 1942.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

10.620 ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία αυτόγραφο ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη


Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 14:49
Αυτόγραφο του ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη, με τίτλο «Επιθυμίες».

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Μουσείου στα Καρδάμυλα της Χίου


Το έργο θα ενταχθεί στη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 07:30
Την πορεία του έργου και τις μελέτες που το συγκροτούν, για τη δημιουργία του πρώτου Ναυτιλιακού Μουσείου στα Καρδάμυλα της Χίου - το οποίο οδεύει στην τελική ευθεία - παρουσίασε σε σχετική ημερίδα στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,  που τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου της χιακής και ειδικότερα της καρδαμύλιας παροικίας, το κοινό ενημερώθηκε για τη διαδρομή και την ολοκλήρωση της πορείας του έργου δημιουργίας του Μουσείου, ενώ όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Γιανάρης, το έργο θα ενταχθεί στη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 αμέσως μετά το άνοιγμα της σχετικής πρόσκλησης από την περιφέρεια.

Η «Αντιγόνη» στο Παρίσι για την αυλαία της Ελληνικής Προεδρίας


Στις 12 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Unesco
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 17:38
UPD:17:38

Για μία μόνο βραδιά, στις 12 Ιουνίου, θα παιχτεί η «Αντιγόνη» στο Παρίσι, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Unesco. Η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην Unesco σχεδιάζει να κλείσει το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας με την παράσταση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία πέρυσι το καλοκαίρι σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με τη Λυκόφως.

Η Κατερίνα Δασκαλάκη, πρέσβειρα της Ελλάδας στην Unesco, κάλεσε την παράσταση η οποία θα παρουσιαστεί πάνω στους ίδιους άξονες που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, με προσαρμογές που διατηρούν όμως τη βασική της δομή.

Ανατρεπτική «Λυσιστράτη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η παράσταση «Lysistrata Project» θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 8 Απριλίου

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 09:20 
http://www.naftemporiki.gr/story/791039/anatreptiki-lusistrati-sto-europaiko-koinoboulio
G.CHRYSOCHOIDIS
Με στόχο να αποκτήσει μια παγκόσμια διάσταση, να συνδεθεί με τη σύγχρονη συνθήκη και να υπενθυμίσει ότι το στοιχείο της «διαμαρτυρίας» δεν στέκεται ενάντια στην όποια εξουσία, αλλά συμβάλλει στην αφύπνιση και την αναγκαιότητα της συμμετοχής στα κοινά, μια ανατρεπτική «Λυσιστράτη» ταξιδεύει στις Βρυξέλλες.

Βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, η παράσταση «Lysistrata Project» θα παρουσιαστεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 8 Απριλίου, στις 12.30 το μεσημέρι.

Η παράσταση - δρώμενο, σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 316 π.Χ. - 2014 μ.Χ.. Σταυροδρόμι πολιτισμών στον χώρο και τον χρόνο», η οποία στοχεύει στην ανάδειξη της πόλης της Θεσσαλονίκης στο Ευρωκοινοβούλιο,  δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας και ευρωβουλευτή Χρυσούλας Παλιαδέλη και υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αμφισβητείται η αυθεντικότητα του πάπυρου που γράφει για την «σύζυγο του Ιησού»


Ο αμφιλεγόμενος πάπυρος στον οποίο γίνεται λόγος για τη "σύζυγο του Ιησού" πιθανότατα είναι όντως αρχαίος και δεν κατασκευάστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ και βασίζεται σε επιστημονικές αναλύσεις του εγγράφου.

Αμφισβητείται η αυθεντικότητα του πάπυρου που γράφει για την «σύζυγο του Ιησού»
Η ύπαρξη αυτού του ντοκουμέντου αποκαλύφθηκε το 2012 από την Κάρεν Κινγκ, καθηγήτρια ιστορίας στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ.
Ο πάπυρος, που αφήνει να εννοηθεί ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος, έγινε δεκτός με μεγάλο σκεπτικισμό από το Βατικανό, αλλά και από τους ιστορικούς που συμπέραναν ότι μάλλον ήταν πλαστός, επικαλούμενοι την ασαφή προέλευσή του, το σχήμα των γραμμάτων και τα γραμματικά λάθη του.

Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές Τρικάλων

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63990715

Σε Μουσείο Τσιτσάνη θα μετατραπεί το κεντρικό κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, το οποίο ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα, έπειτα από την ένταξή του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.

Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές Τρικάλων
Το έργο «Δημιουργία κέντρου έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης» είναι προϋπολογισμού 2.816.109,00 ευρώ και η συγχρηματοδότησή του γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 85%.
Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσης του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου -σε συνδυασμό και με το παρακείμενο τέμενος- θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή.

«Από την Ελλάδα η πιο πρόσφατη επίθεση στον πολιτισμό»

Έντυπη Έκδοση

Αρνητικό παράδειγμα η χώρα μας στο πολιτιστικό Φόρουμ του Σαγιό στο Παρίσι
Μπορεί η ηγεσία του ΥΠΠΟ να έλαμψε διά της απουσίας της από το Φόρουμ του Σαγιό στις 4 και τις 5 Απριλίου στο Παρίσι -το καθήκον καλούσε τον Π.Παναγιωτόπουλο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού-, αλλά σ' αυτή τη διεθνή συνάντηση πολιτικών, καλλιτεχνών, συγγραφέων, παραγωγών, εκδοτών και διανομέων πολιτιστικών αγαθών με τίτλο «Το Μέλλον του Πολιτισμού, Μέλλον της Ευρώπης» που οργάνωσε η Γαλλίδα ομόλογός του, Ορελί Φιλιπετί, η χώρα μας, έστω και δαχτυλοδεικτούμενη, είχε την τιμητική της.
 Πώς να γινόταν αλλιώς; Η διημερίδα συνέπεσε με την κατάργηση στην Ελλάδα της ενιαίας τιμής, εξέλιξη που απασχόλησε δεόντως και τους συνέδρους της πρώτης ευρωπαϊκής συνάντησης για το βιβλίο που διενεργήθηκε στο Μέγαρο Σαγιό τις ίδιες μέρες, με τη φροντίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας (CNL).

Ο Κορνίλιους Γκούρλιτ δικαιώνεται

10/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η γερμανική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε πως το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού τού ανήκει
 
Εισαγγελείς στη Γερμανία αποφάσισαν να απελευθερώσουν 1.280 από τα έργα τέχνης που είχαν κατασχεθεί πριν από δύο χρόνια από το διαμέρισμα του συλλέκτη Κορνίλιους Γκούρλιτ στο Μόναχο. Ο πατέρας του αγόραζε και πουλούσε τέχνη στη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος, ανάμεσά τους και πολλά που είχαν λεηλατηθεί από κατοικίες Εβραίων ή είχαν αγοραστεί με την άσκηση πίεσης σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι δικηγόροι του συλλέκτη παραδέχονται τώρα ότι ένα μικρό μέρος των έργων που βρέθηκαν είναι όντως αμφισβητούμενα, αλλά επιμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής τού ανήκει και μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει. Ο ίδιος ο Γκούρλιτ αναρρώνει από εγχείρηση καρδιάς και είναι άγνωστο πώς αντέδρασε στην απόφαση.

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ήταν κάτι μεταξύ Ζορμπά και Βύρωνα

ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
10/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αρτεμις Κούπερ: βιογράφος του κορυφαίου ταξιδιωτικού συγγραφέα, λάτρη της Ελλάδας και ήρωα της Αντίστασης Μας περιγράφει πώς γνώρισε τον Πάντι. Πώς αυτός ο κλειστός άνθρωπος της άνοιξε την καρδιά και τα χαρτιά του για να γράψει το βιβλίο της, με τον όρο να δημοσιευτεί μετά τον θάνατο τον δικό του και της γυναίκας του, Τζόαν.
 


Της Νόρας Ράλλη

ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΟΥΠΕΡΤον είχε γνωρίσει στα 17 της και τον ξανασυνάντησε στα 50 της. Η Αρτεμις Κούπερ (σύζυγος του ιστορικού Αντονι Μπίβορ), συγγραφέας της βιογραφίας «Πάτρικ Λη Φέρμορ: μια περιπέτεια» (εκδ. Μεταίχμιο, μετάφραση Ηλία Μαγκλίνη), βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου στο Μπενάκη. Ηταν προσωπική φίλη του διάσημου ταξιδιωτικού συγγραφέα, όπως και η γιαγιά της, λαίδη Νταϊάνα Κούπερ, μια Βρετανίδα καλλονή του Μεσοπολέμου. «Ο Πάντι, όπως τον φώναζαν όλοι, Μιχάλης για τους Ελληνες, ήταν πολύ κλειστός σε ό,τι αφορούσε την ιδιωτική του ζωή», μας λέει. Για τη βιογραφία του μελέτησε το ημερολόγιό του, την αλληλογραφία, όλο το υλικό του αρχείου του, μίλησε με όσους τον γνώριζαν. Και φυσικά με τον ίδιο, όταν τον επισκεπτόταν, για μέρες κάθε φορά, στην Καρδαμύλη, στο σπίτι του που δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη, για να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915 – 2011) υπήρξε θρυλική μορφή για την Ελλάδα, διέσχισε την Ευρώπη με τα πόδια, πέρασε στην Ελλάδα, την ταξίδεψε ολόκληρη, πολέμησε γι” αυτή στην Κατοχή. Με τη γυναίκα του, διάσημη φωτογράφο Τζόαν Λη Φέρμορ, έμεναν στη Μάνη, που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του.

Σύγχρονα σύμβολα και Μυστικός Δείπνος

10/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5»


Εννέα καλλιτέχνες εμπνέονται εντελώς ελεύθερα από την τοιχογραφία του Ντα Βίντσι. Ο Χριστός, η κοινωνία του σώματος και αίματός του και η προδοσία συναντούν τη βία, την κρίση, την ανθρωποφαγία, αλλά και την αγωνία του κάθε δημιουργού. 
Της Παρής Σπίνου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΟ Μυστικός Δείπνος, η περίφημη τοιχογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι, εμπνέει τους σύγχρονους καλλιτέχνες. Από τον Αντι Γουόρχολ και τον Νταλί, ο οποίος έβαλε τη μούσα του την Γκαλά στη θέση του Χριστού, ώς τις φωτογραφίες μόδας με ημίγυμνα μοντέλα αντί για Αποστόλους. Τώρα εννέα, νέοι οι περισσότεροι, δημιουργοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Νίκης Βαλασιώτη και της αίθουσας τέχνης «Kαπλανών 5», και με ελεύθερο πνεύμα δημιούργησαν καινούργια έργα, γεμάτα συμβολισμούς. Η κοινωνία του σώματος και του αίματος του Χριστού, που μπορεί να παραπέμπει σε ένα είδος ανθρωποφαγίας, η έννοια της προδοσίας σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, αλλά και η αγωνία του καλλιτέχνη αποτυπώνονται στον καμβά.

Από το Λος Αντζελες στο Αγιον Ορος

10/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το Μουσείο Γκετί μάς επιστρέφει κλεμμένη χειρόγραφη Καινή Διαθήκη

Ωραία ωραία φωτογραφήθηκε στην Αμερική ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Μπαράκ Ομπάμα και την όμορφη Ολγα Κεφαλογιάννη. Την καλή είδηση του επαναπατρισμού κλεμμένης βυζαντινής χειρόγραφης Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα από το Μουσείο Γκετί στη χώρα μας την απαξίωσε;

Μάθαμε λοιπόν, όχι από το υπουργείο, από τη σελίδα του αμερικανικού μουσείου, ότι «σχεδιάζει να επιστρέψει οικειοθελώς τη χειρόγραφη Καινή Διαθήκη του 12ου αιώνα στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους». Αποδείχθηκε ότι είναι κλεμμένη εδώ και 50 χρόνια. Οπως κομψά αναφέρουν οι Αμερικανοί, «από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι το βιβλίο δεν είχε μεταφερθεί νόμιμα».

Δεν είναι το πρώτο αμαρτωλό έκθεμα στις συλλογές του Γκετί. Το συγκεκριμένο χειρόγραφο αποκτήθηκε το 1983 ως μέρος μιας μεγάλης και καλά τεκμηριωμένης συλλογής. Οι άνθρωποι του μουσείου ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες για την κλοπή, καθώς δεν υπήρχε δημοσιευμένο σε κάποια βάση δεδομένων κλεμμένων έργων τέχνης. Εκτέθηκε από τότε σε περισσότερες από 14 διοργανώσεις, ανάμεσά τους στην έκθεση-ορόσημο του Μετροπόλιταν της Ν.Υ. «Η δόξα του Βυζαντίου», χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Πανόραμα του Πόντου

Έντυπη Έκδοση

«Κάποτε μια κυρία μού έφερε δυο μανίκια από μια γυναικεία φορεσιά της Σαμψούντας. Τη ρώτησα πού ήταν το υπόλοιπο ρούχο και μου είπε ότι η μάνα της το μοίρασε ανάμεσα σ' αυτή και στις δύο αδελφές της. Με τα πολλά συγκεντρώσαμε όλα τα κομμάτια κι η Ιωάννα Παπαντωνίου συνέθεσε ξανά το ένδυμα...».

Τα παραπάνω διά στόματος Αγγελου Δεληβοριά χθες, στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου που είχε να κάνει με την ιστορική μνήμη.
Με τίτλο «Εν Πόντω, συμβολή στη μνήμη 1890-1920» (ώς τις 25/5) παρουσιάζεται ήδη στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη η συλλογή από επιστολικά δελτάρια του Στέργιου Θεοδωρίδη.

Μουσείο της Υγείας. Eνα διαφορετικό μουσείο

Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi- Yeniimaret - Edirne - Turkey Ηλεκτρονική Έκδοση

ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ
Σε απόσταση 12 χλμ από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, στην επαρχία της Ανδριανούπολης του μισού εκατομμυρίου κατοίκων και 10 μόλις λεπτά από το άλλο μεγαλό αξιοθέατο - τέμενος Σιλιμιγιέ της πάλαι ποτέ Βυζαντινής πόλης, βρίσκεται το μοναδικό μουσείο Υγείας των Βαλκανίων ίσως και ολόκληρης της Μεσογείου.
Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi- Yeniimaret - Edirne - Turkey Στις εγκαταστάσεις του σημερινού "Μουσείου της Υγείας" - πρώην σανατόριο -  που είναι επισκέψιμες στο κοινό με το αντίτιμο των 5Ε συγκαταλέγονται ένα θεραπευτήριο (Νταρισουφά), η ιατρική σχολή, το τζαμί, και το πτωχοκομείο. Είναι γνωστό ότι το πρώην θεραπευτήριο διέθετε και άλλους χώρους (χαμάμ, σχολείο, ωδείο, νερόμυλος) τα οποία δεν σώζονται.

Σουκόφ: κάνουν σκραπ τον «Πύργο του Αϊφελ της Ανατολής»

Εχει σκουριάσει και θεωρείται αισθητικά παρωχημένος

Σουκόφ: κάνουν σκραπ τον «Πύργο του Αϊφελ της Ανατολής»
Σύμβολο της ραδιοφωνικής προπαγάνδας επί Λένιν. Ο πύργος Σούκοφ στέκεται αγέρωχος από το 1922 στο νούμερο 37 της μοσχοβίτικης οδού Σαμπολόβσκαγια



Τον αποκαλούν και «Πύργο του Αϊφελ της Ανατολής»: ο ραδιοφωνικός πύργος Σουκόφ, η υπερβολοειδής σοβιετική κατασκευή που στέκεται αγέρωχη από το 1922 στο νούμερο 37 της μοσχοβίτικης οδού Σαμπολόβσκαγια, απειλείται με κατεδάφιση από το ρωσικό κράτος, λόγω παλαιότητας, αφού πλέον είναι σκουριασμένη, αλλά και, κατά πολλούς, αισθητικά παρωχημένη.

Όπως σημειώνει σε σχετικό του άρθρο το βρετανικό δίκτυο BBC, η είδηση του επικείμενου γκρεμίσματος προκειμένου τα κομμάτια να πουληθούν για παλιοσίδερα (σκραπ) έχει προκαλέσει ένα διεθνές κύμα υπεράσπισης του επιβλητικού, ύψους 160 μέτρων, ατσάλινου πύργου, γνωστού κι ως πύργου Σαμπολόβσκα, λόγω της οδού στην οποία χτίστηκε.

Το λεξικό καίγεται

09/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Του Νίκου Καλτσά

Γλώσσα που τη στέγνωσε το φαρμάκι της, λέξεις ξεκομμένες από νόημα, λόγος εμμονικός και επαναλαμβανόμενος. Ο Γιάννης Οικονομίδης στο «Μικρό ψάρι» παραμένει ανυποχώρητος στο ύφος που καθιέρωσε πριν από δώδεκα χρόνια με το «Σπιρτόκουτο». Μανιέρα λοιπόν;



Τα ελληνικά έκαναν μεγάλη διαδρομή στο σελιλόιντ πριν φτάσουν στο απύλωτο στόμα των ηρώων του. Κελαρυστά και διάφανα στην «Κάλπικη λίρα» του Τζαβέλλα και στον ασπρόμαυρο Σακελλάριο, γίνονται σουρεαλιστικό παραλήρημα του Χατζηχρήστου στο «Της κακομοίρας», ομηρικοί φθόγγοι στον Δαμιανό, ψίθυροι στην «Εκδρομή» του Κανελλόπουλου. Αλλά και σαν στιχάκια από καψουροτράγουδο στον Τσιώλη, σαν πεταχτά φιλιά στον Πανουσόπουλο.