Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πιάτα με γεύση από Κάλλας

Έντυπη Έκδοση
Μουσείο το 2015
Μαγείρευε η Μαρία Κάλλας; Ναι αν πιστέψουμε τους αντιδημάρχους του Δήμου Αθηναίων, που μαζί με το δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, παρουσίασαν χτες τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για το μουσείο που θα φέρει το όνομα της ντίβας, στο κτήριο της οδού Μητροπόλεως 44, το οποίο στο ισόγειό του θα διαθέτει και μπιστρό, με πιάτα έμπνευσης της Κάλλας.
Θέα από τον 3ο όροφο του κτιρίου 
  Θέα από τον 3ο όροφο του κτιρίου Με ωφέλιμους χώρους 1.070 τ.μ. και εγκαίνια το 2015 το νέο μουσείο, στην καρδιά της Αθήνας, φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης ντόπιων και φυσικά τουριστών και να λειτουργεί ως αυτοχρηματοδοτούμενο.

«Αν δεν είμαι δήμαρχος, ελπίζω να με καλέσουν στα εγκαίνια», είπε ο Γιώργος Καμίνης χαμογελώντας και πρόσθεσε πως ο δήμος βρίσκεται σε συνεννοήσεις με το ΝΑΤ στο οποίο ανήκει το σπίτι της Κάλλας επί της Πατησίων, προκειμένου το τελευταίο να παραχωρηθεί στο Δήμο Αθηναίων και να γίνει Μουσική Ακαδημία.
Το κτήριο κλιμακώνεται σε υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους.
Η προτεινόμενη διαδρομή είναι να ανεβαίνει ο επισκέπτης στο δεύτερο όροφο με το ασανσέρ μέσα στο οποίο θα ακούγεται η φωνή της Κάλλας από συνέντευξή της στα ελληνικά. Στο δεύτερο όροφο τρία σκηνικά θα παραπέμπουν σε αντίστοιχες επιτυχίες της ερμηνεύτριας, τη Νόρμα, την Τόσκα και την Τραβιάτα (θα ακούγεται η θεία φωνή σε αντίστοιχες άριες), ενώ ένα τέταρτο θα τη θυμίζει όταν έδινε τα θρυλικά μάστερ κλας της στο Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης.
Κατεβαίνοντας από το εικονογραφημένο κλιμακοστάσιο στον πρώτο όροφο ο ενδιαφερόμενος θα βρίσκεται σ' έναν ανοιχτό χώρο γύρω στον οποίο θα τρέχει ένα είδος πάγκου. Εδώ τα αναμνηστικά, τα κουστούμια, τα αντικείμενα και οι αφίσες που προϋπήρχαν στο Μουσείο Κάλλας στο Γκάζι, με πρόβλεψη για περισσότερα εκθέματα που οι υπεύθυνοι του μουσείου ελπίζουν πως θα δωριστούν σ' αυτό σταδιακά.
Στον τρίτο όροφο με καθαρή θέα στη Μητρόπολη και στην Ακρόπολη θα πραγματοποιούνται προγράμματα για παιδιά, μάστερ κλας, μικρές συναυλίες αλλά και κλειστά δείπνα.
Στο ισόγειο τέλος θα υπάρχει το πωλητήριο και το μπιστρό, που με τραπεζάκια στην οδό Πετράκη (βρίσκεται στην πίσω όψη του κτηρίου) θα λειτουργεί και ανεξάρτητα του Μουσείου.
Η ομάδα μελέτης αποτελείται από τη μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή, την αρχιτέκτονα μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη - Γερολύμπου και τον μουσικολόγο Αλέξανδρο Χαρκιολάκη. Ο χορηγός της μελέτης θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, το δε κόστος των 1.000.000 ευρώ για τη δημιουργία του μουσείου θα καλυφθεί από τα ΕΣΠΑ στα οποία έχει επάρκεια η Τεχνόπολις που ανέλαβε το έργο.
Κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι πως το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα απευθύνεται κατά κύριο λόγο στον αμύητο στην όπερα προσπαθώντας να τον δελεάσει προς αυτήν. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου (χαιρέτισε με επιστολή της η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη) ιδιαίτερη μνεία έγινε (ύστερα από ερώτηση) στο γεγονός πως στο κτήριο θα στεγαζόταν το Θεατρικό Μουσείο. Ο Γιώργος Καμίνης είπε πως τον Αύγουστο του 2010 είχε υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, προκειμένου να παραχωρήσει το χώρο για 10 χρόνια.
«Σε επόμενη συνάντησή μας ο κ. Γεωργουσόπουλος μου είπε πως λόγω έλλειψης πόρων δεν μπορούσε να υποδείξει πότε θα μπορούσε να μπει στο κτήριο. Λύσαμε τη σύμβαση, αλλά τμήμα του Θεατρικού Μουσείου φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο αλλά και σε χώρους πίσω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη», είπε.
Ζώντας την εποχή της στιγμιαίας ενημέρωσης και εικόνας, είναι σημαντικό να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό και ουσιώδες, κάτι που θα μείνει στην πόλη, θα τιμά τη χώρα και τους ανθρώπους που τη δόξασαν στη σύγχρονη Ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου