Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Στη Ρωσία ανακαλύφθηκε η πρώτη αρχαία Κορινθιακή περικεφαλαία


COURTESY
Είναι η πρώτη και μοναδική περικεφαλαία που έχει ανακαλυφθεί βορειότερα της Μαύρης Θάλασσας. Είναι εμφανώς διαβρωμένη καθώς έχει μείνει θαμμένη για πάνω από 2.500 χρόνια, ωστόσο η ανακάλυψή της είναι άκρως εντυπωσιακή.

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Βρέθηκε το αρχαιότερο ζωντανό δέντρο της Ευρώπης




Αποτέλεσμα εικόνας για ancient pine tree png images

Ένα πεύκο που αναπτύσσεται στη νότια Ιταλία είναι 1.230 ετών, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του επιστημονικά χρονολογημένου πιο μεγάλου σε ηλικία δέντρου στην Ευρώπη.   Επιπλέον, το αρχαίο πεύκο φαίνεται πως βιώνει μια ώθηση στην ανάπτυξη κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όπου προστέθηκαν μεγαλύτεροι δακτύλιοι στον κορμό του, παρόλο που πολλά δέντρα στην περιοχή της Μεσογείου βιώνουν μείωση της ανάπτυξης. 
  Η ανακάλυψη δείχνει ότι ορισμένα δέντρα μπορούν να επιβιώσουν για αιώνες ακόμη και όταν είναι αντιμέτωπα με ακραίες αλλαγές στο κλίμα.   Αυτό το αρχαίο πεύκο, για παράδειγμα, έχει βιώσει σε μια κρύα περίοδο κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων και έπειτα έζησε σε πολύ πιο υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων περιόδων ξηρασίας.   

Ο «σκαραβαίος», το αυτοκίνητο του λαού, έκλεισε τα 80




CULTURE CLUB VIA GETTY IMAGES

«Το «αυτοκίνητο του λαού» είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία των ναζί και με πολιτικό πατέρα τον Αδόλφο Χίτλερ. Μετά τον πόλεμο έμελλε να εξελιχθεί τελικά στον θρυλικό σκαραβαίο» γράφει η Deutsche Welle με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη δημιουργία του.

Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

EAM
Πηγή αστείρευτης έμπνευσης και αιτία βαθιάς αισθητικής συγκίνησης, το Ωραίο, αποτυπώνεται οπτικά στα αρχαία έργα τέχνης, συνιστώντας μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας. Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ένα pet- friendly μουσείο στο κέντρο της Αθήνας: 1-3 Ιουνίου στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά


COURTESY
Σχεδιάζετε να αφιερώσετε την έξοδό σας σε πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά δεν θέλετε να αφήσετε τον φίλο σας μόνο του στο σπίτι; Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά συγκαταλέγεται στα pet-friendly μουσεία της Αθήνας, παρέχοντας τη δυνατότητα στους φιλόζωους να το επισκέπτονται όλες τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του, συνοδευόμενοι από το κατοικίδιό τους. 

Θεαματική ανακάλυψη: Νεάντερταλ και πρωτόγονοι άνθρωποι μάλλον είχαν φτάσει ως την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά



1971YES VIA GETTY IMAGES
Ο ομηρικός Οδυσσέας αποτελεί την επιτομή του περιπλανώμενου ταξιδευτή και του πολυταξιδεμένου ναυτικού. Αλλά φαίνεται πλέον ολοένα πιθανότερο ότι είχε προδρόμους και μάλιστα πολύ παλαιότερους, οι οποίοι «όργωναν» το Αιγαίο και τις άλλες θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα.

Σοβαρή ζημιά στον πίνακα «Ιβάν ο τρομερός και ο γιος του»

 
Ένα από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής της Ρωσίας, που απεικονίζει τον τσάρο Ιβάν τον Τρομερό με το νεκρό γιο του, υπέστη σοβαρή ζημιά όταν ένας επισκέπτης επιχείρησε να τον καταστρέψει με ένα μεταλλικό στύλο στην γκαλερί Τρετιακόφ.

Μονή Κηπίνας: Το άγνωστο, μικρό «Μετέωρο» της Ηπείρου

Μέσα Απρίλη, τέλος της Διακαινησίμου εβδομάδας, όπως ονομάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία την περίοδο μεταξύ των δύο απανωτών Κυριακών, του Πάσχα και του Θωμά. Ήταν η πρώτη «καλοκαιριάτικη» μέρα της φετινής άνοιξης- στην πέτρινη επιφάνεια του γκρεμού που ορθώνεται πάνω από την κεκλιμένη, ορμητική κοίτη του Καλαρρύτικου παραπόταμου (του Αράχθου) ο ήλιος έπεφτε με δύναμη.

Στο έτος Χαλεπά συζητείται -πάλι- η μετακίνηση της Κοιμωμένης στην Τήνο

Tο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου της Τήνου χαρακτήρισε ως Έτος Χαλεπά (1851- 1938), τη χρονιά που διανύουμε. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου  έθεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Έτους Χαλεπά, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Γιαννούλης Χαλεπάς του Δήμου Τήνου, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2018, στην Τήνο, τη Σύρο, τη Χίο τα Ιωάννινα και την Αθήνα. Στο πλαίσιο του εορτασμού, ανάμεσα σε πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, συζητείται, πάλι, η μετακίνηση της Κοιμωμένης στην Τήνο.

Ταμπακάρια, Χανιά: Αναβίωση μιας ιστορικής περιοχής του 1950


Μία από τις παλαιότερες συνοικίες των Χανίων που είναι συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής κυρίως τη δεκαετία του ’50, φιλοξενώντας μονάδες βυρσοδεψίας, αλλάζει σταδιακά όψη.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Έρχεται η πρώτη ελληνοιταλική πλατφόρμα καλλιτεχνικών διευθυντών Φεστιβάλ και Θεάτρου


 Η πρώτη ελληνοϊταλική πλατφόρμα καλλιτεχνικών διευθυντών φεστιβάλ και θεάτρου πραγματοποιείται στην Αθήνα, από 24/5 έως 27/5 στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Για πρώτη φορά και στο πλαίσιο της τριετούς συνεργασίας 2018-2020, μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, έρχεται στην Αθήνα αποστολή αποτελούμενη από 15 καλλιτεχνικούς διευθυντές εθνικών και περιφερειακών φορέων από τους σημαντικότερους της Ιταλίας, από δέκα διαφορετικές πόλεις.

O λευκός ρινόκερος μπορεί να σωθεί: Έγινε τεχνητή γονιμοποίηση σε λευκή ρινοκερίνα του Νότου

THOMAS MUKOYA / REUTERS
H Najin και η κόρη της Fatou, είναι οι δύο τελευταίες λευκές ρινοκερίνες της Κένυας.
Μια λευκή ρινοκερίνα του Νότου υπεβλήθη σε τεχνητή γονιμοποίηση στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές, σε μια εξέλιξη που γεννά ελπίδες για την επιβίωση των λευκών ρινόκερων του Βορρά, ένα συγγενικό υποείδος ρινόκερων, το οποίο έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

SECOND NATURE: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Τι είναι το Second Nature;

Το Second Nature είναι ένα έργο Έρευνας και Σχεδιασμού (R&D) με σκοπό τη μελέτη και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά και, ειδικότερα, τους κινδύνους που προκαλούν τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα» στη θαλάσσια πανίδα. Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα των ψαράδων στη θάλασσα, θεωρούνται τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια απορρίμματα και αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική περιβαλλοντική απειλή παγκοσμίως.

Έρευνα: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Χίτλερ το 1945

DE AGOSTINI / BIBLIOTECA AMBROSIANA VIA GETTY IMAGES
Ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτόνησε όντως το 1945 στο Βερολίνο παίρνοντας υδροκυάνιο και αυτοπυροβολούμενος, επιβεβαίωσαν Γάλλοι ερευνητές που απέκτησαν πρόσβαση σε κομμάτια από τα δόντια του «Φύρερ» τα οποία βρίσκονταν στη Μόσχα.