Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Ένας θησαυρός από χρυσό



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΛΒ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
     
  
Υλοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, την Κυριακή 01.06.2014, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες «Ένας θησαυρός από χρυσό», στο πλαίσιο του σχεδιασμού παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων κατά τη διάρκεια φιλοξενίας της περιοδικής έκθεσης «Αρχαιοκαπηλία Τέλος».
Βασικός στόχος του προγράμματος αποτελεί, μέσω μίας διαθεματικής προσέγγισης του εποπτικού υλικού και των εκθεμάτων που πλαισιώνουν την έκθεση, η ανάδειξη των διαστάσεων της μάστιγας της αρχαιοκαπηλίας και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αρχικά σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, κατά το διάστημα Απριλίου-Μαΐου, για μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Επιδιώκοντας, στη συνέχεια, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας να διευρύνει τις ομάδες κοινού στις οποίες απευθύνονται οι εκπαιδευτικές του δράσεις, πειραματίστηκε -με επιτυχία- να προσαρμόσει το υλικό αναφοράς και τις δραστηριότητες στις απαιτήσεις ενός οικογενειακού προγράμματος. Πέρα από τον βασικό στόχο, επιμέρους επιδιώξεις του εν λόγω οικογενειακού προγράμματος ήταν η ανάπτυξη της συνεργατικής έρευνας μεταξύ των μελών κάθε οικογένειας, η συλλογή στοιχείων για επιλεγμένα ευρήματα της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και η δημιουργική σύνθεσή τους. Το μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής και τα θετικά σχόλια όσων συμμετείχαν, αποτελούν τη μεγαλύτερη επιβράβευση αυτής της προσπάθειας.  
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένας θησαυρός από χρυσό» αποτελεί προσαρμογή της αντίστοιχης ομότιτλης ενότητας του εκπαιδευτικού πακέτου με θέμα την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, που υλοποίησε το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Witness the Past: Education Programs for the Public and Cultural Heritage Professionals on Illicit Trafficking of Antiquities”.
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη γνωστή υπόθεση του «Θησαυρού των Αηδονιών», ενός συνόλου από χρυσά κοσμήματα που εκλάπη από μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια της Νεμέας, κατέληξε στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να δημοπρατηθεί, και επαναπατρίστηκε το 1996. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ακολουθούν εστιάζουν στη γνωριμία με την επιστήμη της αρχαιολογίας και την ορθή διαδικασία τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων, σε αντιδιαστολή με τη λεηλασία των αρχαιολογικών θέσεων και τη διαρπαγή αρχαίων αντικειμένων από το περιβάλλον εύρεσής τους.
Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων και στοχευμένες δραστηριότητες, οι οποίες αξιοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές μεθόδους (μαιευτική μέθοδος - ερωταποκρίσεις, δεικτική - χρήση εποπτικού υλικού, παρατήρηση αντικειμένων, ανάληψη ρόλων), το πρόγραμμα εμπλέκει ενεργά τους συμμετέχοντες, ενθαρρύνοντας την παρατηρητικότητά τους, την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης και τη διατύπωση προσωπικών ερμηνειών και ερωτημάτων/ προβληματισμών, έχοντας ως στόχο να αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα στην αρχαιολογική-ιστορική-κοινωνική πληροφορία που παρέχει ένα αρχαιολογικό εύρημα σε αντιδιαστολή με τη λογική της συλλογής αντικειμένων ως έργων τέχνης.
Η φιλοξενία της έκθεσης "Αρχαιοκαπηλία Τέλος" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας παρατείνεται μέχρι τις 30.06.2014 και εφόσον υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον, το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οργανωμένες σχολικές ομάδες ή οικογένειες θα επαναληφθεί.
                                  Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
                                               Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-15.00 / Δευτέρα: κλειστό
                                            Πληροφορίες: T.: +30 26650 28539, 21417
F.: +30 2665 0 25133
                                                      e-mail: amig@culture.gr
website:igoumenitsamuseum.gr
                                                                                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου