Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Τσιρογιάννης: Χιλιάδες αρχαιότητες δεν θα επιστρέψουν ποτέ

Αποτέλεσμα εικόνας για png images αρχαιοτητες



«Η υπουργός Πολιτισμού και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ θα έπρεπε να παραιτηθούν» δηλώνει στο News 24/7 ο Χρήστος Τσιρογιάννης, Δρ. Αρχαιολογίας και ειδικός ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων, με βάση σήμερα το Cambridge, γνωστός για τις επιτυχίες σε αρχαιοκαπηλικές υποθέσεις που σχετίζονται με το Μουσείο Γκετί και τη Σέλμπι Γουάιτ.

Θα έπρεπε να παραιτηθούν, διευκρινίζει, όχι για την πραγματικά σοκαριστική υπόθεση αρχαικαπηλίας με τις τετρακόσιες αρχαιότητες της κλασικής αρχαιότητας και της γεωμετρικής περιόδου, την αδιανόητη λεία από συλημένους τάφους της Αταλάντης, που βρέθηκε τυχαία κατά τη διαδικάσια της πυρόσβεσης φωτιάς, η οποία ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης, στη θέση «Μεγαπλάτανος» της Λοκρίδας. «Θα έπρεπε να υποβάλλουν την παραίτησή τους για την εναντίον του αγωγή που κατέθεσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s τονίζει ο κ. Τσιρογιάννης, προσθέτοντας:« Αντί να κατατεθεί από το υπουργείο αγωγή κατά των Sotheby’s, βρίσκεται κατηγορούμενο αυτό! Εδώ υπάρχουν υποθέσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων της τελευταίας δεκατίας, για τις οποίες έχουμε πλειάδα αποδείξεων, και ωστόσο δεν τις διεκδικούμε! Και θα διεκδικήσουμε στα γλυπτά του Παρθενώνα;»
H περιοχή της Φθιώτιδας Βοιωτίας, όπως έχετε ξαναπεί, αιμορραγεί από την αρχαιοκαπηλεία. Σύμφωνα με της Έφορο αρχαιοτήτων της περιοχής κ. Καράντζαλη «είναι μεγάλες και ανεξέλεγκτες οι σπείρες που λυμαίνονται την περιοχή». Είναι γνωστή η υπόθεση με την προσπάθεια φυγάδευσης ρωμαϊκού αγάλματος το 2016.Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί οι λαθρανασκαφές, «και δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα», παραδέχεται η ‘Εφορος. Πόσα χρόνια κρατά αυτή η ιστορία, κύριε Τσιρογιάννη; Εκατονταετίες, όχι απλώς δεκαετίες.
Το περιστατικό με τις 400 αρχαιότητες, που βρέθηκαν κατά την επιχείρηση πυρόσβεσης στην Αταλάντη, υλικό που γεμίζει μουσείο, είναι μια συνηθισμένη υπόθεση;
Με εκπλήσσει μονο ως προς τον αριθμό αρχαιοτήτων που ήταν εγκαταλειμένος σε θάμνους , όχι για τον όγκο του λαθρανασκαφικού υλικού.
Ο λόγος;
Δεν με εκπλήσσει, γιατί και στο παρελθόν έχουν βρεθεί φορτηγά με αρχαιότητες, τα οποία είχαν ήδη εξαχθεί από την Ελλάδα. Θυμάμαι, για παράδειγμα, πριν από 12 χρόνια το γεμάτο αρχαιότητες φορτηγό που είχε εντοπιστεί στα Βαλκάνια, προερχόμενο από την Ελλάδα, και δη την Αταλάντη,
Τι έχει φταίξει και 10.000 και πλέον αρχαιότητες, αριθμός που έχετε δώσει εσείς στη δημοσιότητα, φυγαδεύονται λάθρα ετησίως από την χώρα μας;
Χιλιάδες αρχαιότητες που φεύγουν και ουδέποτε θα επιστρέψουν!
Ποιος ευθύνεται;
Η κάκιστη νοοτροπία απέναντι στο φαινόμενο, η έλλειψη οργάνωσης από την πλευρά της κρατικής μηχανής, η έλλειψη εκπαίδευσης του κοινού, των Ελλήνων πολιτών να αγαπούν την πατρίδα ,την ιστορία τους και όλα τα στοιχεία που την αντιπροσωπεύουν. Αυτό ειναι κάτι που στερούμαστε ως λαός, την ώρα που βλέπουμε τις υπηρεσίες των ξένων κρατών να είναι δραστήριες για την προστασία της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και να στέλνουν πίσ±ω αρχαιότητές μας κάνοντας , στην ουσία, τη δουλειά των δικών μας υπηρεσιών. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, όμως: χρειάζονται ειδικοί επιστήμονες να στελεχώνουν τις ειδικές υπηρεσιες κι όχι εκείνοι που απλώς θέλουν να μετατεθούν.
Με άλλα λόγια, η υπηρεσία Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της είναι στελεχωμένη από ασχέτους;
Δεν το γνωρίζω. Η δίωξη της Αρχαιοκαπηλίας δέχεται αγωγές προς το παρόν! Αυτό κάνει! Τα συμπεράσματα δικά σας. Η υπουργός Πολτισμού και η γ.γ. γραμματέας και πρόεδρος του ΚΑΣ μόνο για την υπόθεση της διεκδίκησης του αγαλματιδίου,όπως έγινε , στην περίπτωση που ειναι αυθεντική η επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Sotheby’s , θα έπρεπε να παραιτηθούν. Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος οι αντίστοιχοι δημόσιοι υπάλληλοι, όσο υψηλόβαθμοι κι αν ήταν, είτε ήταν υπουργοί είτε γ.γ., για λόγους ευθιξίας, θα παραιτούνταν για το περιεχόμενο, τις παραλείψεις και τα λανθασμένα στοιχεία της επιστολής που συνέταξαν. Από τη στιγμή που υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι διασυρόμαστε με ευθύνη των υπηρεσιών μας, των πολιτικών και αρχαιολογικών παραγόντων, θα έπρεπε κάποιος να παρέμβει ,ενδεχομένως κι ο πρωθυπουργος Θα έπρεπε να δούμε να προκύπτουν διοικητικές και πιθανών ποινικές ευθύνες! Αντί να κατατεθεί αγωγή κατά των Sotheby’s ,κατηγορούμενο βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμου!
Η υπηρεσία δίωξης της Αρχαιοκαπηλείας κάνει τη δουλειά της κανονικά;
Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι όταν οι υπηρεσίες αυτές δέχονται αγωγές και μάλιστα από επιχειρήσεις που είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι είναι διακινητές Αρχαιοτήτων, όπως οι μεγάλοι οικοι δημοπρασιών, κάτι χολαίνει! Ας οργανωθούμε σωστά, με ειδικούς στα σωστά πόστα . Αν συνεχίσουμε όπως πάμε δεν θα πάψουμε να ζούμε ανάλογα περιστατικά με αυτό στην Αταλάντη..
Ποιες υπηρεσίες του εξωτερικού κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν οι ελληνικές στο μέτωπο της αρχαικαπηλίας;
Αναφέρομαι σε υπηρεσίες, με τις οποίες συνεργάζομαι, σόπως οι εισαγγελικές στις ΗΠΑ ή την Αγγλία ,σε πολύ μικρότερο βαθμό, αλλά με αποτέλεσματα απτά, όπως η στήλη που είχα εντοπίσει τον Ιούνιο του ‘17 στους Christie’s του Λονδίνου, για την οποία έπρεπε να το μάθουμε από τους Times του Λονδίνου και τους Sotheby’s κι όχι από το δικό μας υπουργείο Πολιτισμού , ως όφειλε να κάνει . Μάλιστα τελείως υποκριτικά και ψευδώς το υπουργείο παρουσίασε το συμβάν της απόσυρσης από τη δημοπρασία ως κίνηση καλής θελήσεως, ενώ ήταν απότοκος του ό,τι δημοσιοποίησα αυτομάτως όλες τις αποδείξεις που ταύτιζαν τη στήλη,
Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s προχώρησε πρόσφατα σε μία πρωτοφανή στα χρονικά κίνηση. Μήνυσε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού επειδή ζήτησε να αποσυρθεί αρχαικαπηλικό αρχαιοελληνικό αγαλματίδιο απ΄τη δημοπρασία.
Εγω έκανα την ταύτιση κι ενημέρωσα τις Αρχές, μέσω της ‘Ιντερπολ, μεταξύ των οποίων και τις ελληνικές.
Σε ποια βάση μηνύεται το υπουργείο μας;
Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει επιτέλους να απαντήσει το ίδιο το υπουργείο! Ειδικά στην επιστολή του έχει κάνει και λάθος, αναφερόμενο σε νόμισμα δυο φορές στον επίλογο, κάτι που δεν υπάρχει καν στη διεκδίκηση . Για να καταλάβετε την έλλειψη οργάνωσης σε θέματα ουσίας και τύπων σε περιπτώσεις μάλιστα εθνικών διεκδικήσεων από αρμόδιες υπηρεσίες!
Στις 13 Φεβρουαρίου, μετά από 12 χρόνια, καταθέσατε για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη διαβόητη βίλα της Σχοινούσας.
Η δίκη συνεχίζεται . Αξίζει μόνο να μνημονεύσω ότι η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αρχαιοκαπήλων Σάιμς και Μιχαηλίδη επέδειξε έγγραφο υπογεγραμμένο από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού το 2011, που καταφέρεται εναντίον μου, με το επιχείρημα ότι παρακωλύω τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων επειδή δημοσιοποιώ φωτογραφίες. Σας το αναφέρω για να δείτε την αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσίου σε έναν ερευνητή που έχει βοηθήσει εμπράκτως στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων!
Η υπόθεση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει κινηθεί;
Υπήρξαν δημοσιεύματα με επώνυμους υπερασπιστές του. Εδώ ξεπουλάμε το αρχαιότατο όνομα της Μακεδονίας μας και θα επαναπατρίσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα ; Απέχουμε έτη φωτός για να φτάσουμε εκεί, και σε νοοτροπία, για να μην αναφερθω καν σε υποθέσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων της τελευταιας δεκατίας, για τις τις οποίες έχουμε πλειάδα αποδείξεων και ωστόσο δεν τις διεκδικούμε! Και θα διεκδικήσουμε στα γλυπτά του Παρθενώνα;
Η υπόθεση Στάινχαρντ, στη Νέα Υόρκη, στην οποία επίσης έχετε εμπλακεί, καθώς συμβάλλατε στην κατάσχεση των 5 αρχαιοτήτων που ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος προσπάθησε να πουλήσει μέσω του οίκου δημοπρασιών Christieς το 2014,πού βρίσκεται;
Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές ψάχνουν όλη τη συλλογή, ήδη κατάσχεσαν την περίφημη Θεά της Σαρδηνίας, που είχα ταυτίσει από Δεκέμβριο του ’14, μέσα από το σπίτι του στο Μανχάταν . Οι Christie’s αναγκάστηκαν να την αποσύρουν από τη δημοπρασία, βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησα, μετά από ταύτιση με την λίστα της συλλογής διαβόητου αρχαιοκάπηλου Μέντιτσι. Η Θεά κατασχέθηκε και θα επιτρέψει στη Σαρδηνία.
Στην τελευταία συνομιλία μας αναφέρατε ότι στις διεθνείς αρχαικαπηλικές διαδρομές εμπλέκονται ηχηρά ελληνικά ονόματα.
Τόσο εμπόρων όσο και αρχαιολόγων διεθνούς φήμης.
Ελλήνων αρχαιολόγων;
Και Ελλήνων. Το κύκλωμα είναι ένα, και μαζί του συνεργάζονται άτομα από όλες τις χώρες .Μεταξύ αυτών, ήταν κι ορισμένοι από τους επιφανέστερους έλληνες αρχαιολόγους. ‘Εχω συλλέξει όλα τα απαραιτητα στοιχεία και το αποδεικνύω.
Θα κατονομαζετε στο βιβλίο τους αρχαιολόγους που είναι μέλη της διεθνούς σπείρας αρχαιοκαπηλείας, στο υπό έκδοση βιβλίων ;
Πάντοτε κατονομάζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου