Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

D-HUB: Η Διαδρομή ΟΙΔΙΠΟΥΣ στην Ψηφιακή εποχή

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της παρουσίας και προβολής της Πολιτιστικής Διαδρομής «ΟΙΔΙΠΟΥΣ»  στη ψηφιακή εποχή σχεδιάζει και προτείνει δράσεις που θα αναδείξουν όλους τους κρίκους της διαδρομής. Από τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού μέχρι τις τοπικές επιχειρήσεις και τις τοπικές διαδρομές.
Σημαντικό ρόλο καλείται και εδώ να παίξει η νεοσύστατη ομάδα του Διαζώματος D-HUB, που έχει δημιουργηθεί με σκοπό την υποστήριξη των νέων αυτών προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού αλλά των δύο νέων θεσμών που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά αυτών των προγραμμάτων: το Cluster των Επιχειρήσεων και τον Φορέα λειτουργίας (DMO)  της Πολιτιστικής Διαδρομής, ο οποίος διαχειρίζεται τη διαδρομή και φροντίζει για τη βιωσιμότητα της.


Στο πλαίσιο αυτό παρήχθη ένα κείμενο προτάσεων – ψηφιακών δράσεων, στο οποία ληφθήκαν υπόψη όλες οι ψηφιακές δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να συνδυαστούν με τις νέες. Για την παραγωγή του παραπάνω κειμένου συνεργάστηκαν από κοινού στελέχη του Διαζώματος και της εταιρείας Elegrad και πιο συγκεκριμένα με τον κ. Χρήστο Χιώτη συνιδρυτή της εταιρείας και σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας.
Οι ψηφιακές αυτές δράσεις είναι:
1) Επιτόπιες και  Διαδικτυακές Ξεναγήσεις μέσα από «έξυπνες» συσκευές.
  • Η λειτουργία των επιτόπιων ξεναγήσεων προϋποθέτει τη φυσική παρουσία του χρήστη στο χώρο των μνημείων και θα πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τη χρήση των έξυπνων συσκευών. Ο επισκέπτης θα έχει δύο επιλογές: α) Η ξενάγηση θα μπορεί να είναι καθοδηγούμενη, δηλαδή θα υπάρχει ένας «ψηφιακός ξεναγός», ο οποίος θα καθοδηγεί τον χρήστη για το ποια είναι η σειρά με την οποία θα επισκεφθεί τα μνημεία και θα του δίνει ταυτόχρονα τις πληροφορίες για αυτά. β) Η ξενάγηση θα είναι ελεύθερη, δηλαδή ο επισκέπτης θα μπορεί να επισκεφθεί τα μνημεία με όποια σειρά εκείνος επιθυμεί και μέσω του GPS Location της συσκευής που θα εντοπίζει την ακριβή θέση του επισκέπτη, θα του δίνονται οι πληροφορίες για κάθε μνημείο.
  • Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις λειτουργούν χωρίς να προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία του χρήστη στο χώρο. Ο χρήστης θα μπορεί μέσω αυτής της πλατφόρμας που σχεδιάζουμε να «ξεναγηθεί» διαδικτυακά σε συγκεκριμένα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, μέσα από όποια συσκευή επιθυμεί (υπολογιστής, έξυπνο τηλέφωνο, tablet κλπ).
2) Εφαρμογή παιχνιδιού “Κρυμμένου Θησαυρού” για κινητές συσκευές
H συγκεκριμένη εφαρμογή θα προσφέρει την δυνατότητα στους χρήστες – παίχτες, χωρίς να έχουν φυσική παρουσία στον χώρο, να γνωρίσουν τα μνημεία φύσης και πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι αναζήτησης του κρυμμένου θησαυρού. Στόχος είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με τα αξιοθέατα της περιοχής μας αλλά και η βαθύτερη εξοικείωση με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
3) Ψηφιακό Αποθετήριο
Οι πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες ιστού έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ψηφιακή διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα ψηφιακά αποθετήρια αποτελούν έναν διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης δεδομένων, όπως οπτικοακουστικό υλικό που αφορά τα μνημεία. Σήμερα αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας, του τουρισμού, όσο και σε εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
Το Ψηφιακό Αποθετήριο που προτείνουμε να δημιουργηθεί είναι δωρεάν, χωρίς περιορισμένη άδεια χρήσης και βασίζεται σε ανοικτού κώδικα λογισμικό, με εύχρηστο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί και να βελτιωθεί προκειμένου να «συμβαδίζει» με τις εξελίξεις της τεχνολογίας.
5) 360 Virtual Tour
Ανάλογα με το χώρο και το είδος του μνημείου θα γίνει μια παραγωγή εικονικών περιηγήσεων με την χρήση φωτογραφικών πανοραμάτων 360 μοιρών για μνημεία, μουσεία και αξιοθέατα. Τα πανοράματα αυτά θα «ενωθούν», θα δημιουργηθεί δηλαδή μία συρραφή από  τις φωτογραφίες και θα ενταχθούν στην πλατφόρμα προκειμένου να δημιουργηθεί μία πλήρης ψηφιακή ξενάγηση,  δίνοντας την αίσθηση στον χρήστη, ο οποίος δεν θα βρίσκεται στον χώρο, ότι τον επισκέπτεται. Ταυτόχρονα θα μπορεί να δει τα μνημεία από ψηλά και έτσι θα έχει και μια ακόμα καλύτερη εικόνα του χώρου.
Επιπλέον, έχει παραχθεί από το Σωματείο πλήθος εφαρμογών, οι οποίες έχουν δοθεί ως δωρεά στην Περιφέρεια και θα συμπεριληφθούν στη ψηφιακό πλάνο της Περιφέρειας. Οι εφαρμογές αυτές είναι:
1) Ιστοσελίδα Διαδρομής
Η ιστοσελίδα της διαδρομής δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Elegrand και βασίζεται και αυτή σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα, και συγκεκριμένα στο WordPress την κορυφαία πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα. Επίσης η πλατφόρμα του WordPress είναι πολύ ευέλικτη στην υποδομή που χρειάζεται για την φιλοξενία της.
2) Ψηφιακή Εφαρμογή DMO – Διαχείρισης Πολιτιστικής Διαδρομής
Για τις ανάγκες του DMO και την διαχείριση της Διαδρομής δημιουργήθηκε μία ξεχωριστή ιστοσελίδα με αποκλειστική χρήση από αυτόν. Η ιστοσελίδα αυτή θα παρέχει καθημερινή ενημέρωση για την Διαδρομή (όπως το οδικό δίκτυο, τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, τις καιρικές συνθήκες κλπ) και τους φορείς και επαγγελματίες που συμμετέχουν σε αυτήν, όπως το cluster. Επιπλέον, θα λειτουργεί ως ενημερωτικό hub για ανακοινώσεις που αφορούν την διαδρομή και απευθύνονται σε όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες, πλην τουριστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου