Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Συναυλία και δημοπρασία στον Πειραιά για το Ρολόι


Δήμαρχος: Δεν συμφωνούμε όλοι ότι καλώς το ξαναφτιάχνουμε
 Συναυλία και δημοπρασία στον Πειραιά για το Ρολόι
 

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Του ρολογιού ο χρόνος θα ταξιδέψει πάλι στους δρόμους της θάλασσας».
Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος του Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος «στόχος να ακούσουμε από τους γνώστες, από τους ειδικούς το πως θα ανακτήσουμε την ιστορική αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης μας». 
Μετά την ημερίδα θα πραγματοποιηθεί συναυλία την οποία ο δήμαρχος Πειραιάς χαρακτήρισε «μια πανδαισία ελληνικής μουσικής. Το εγγυώνται η λαϊκή ορχήστρα του  Μίκη Θεοδωράκη, αυτού που μας έκανε να τραγουδήσουμε όλοι οι έλληνες στίχους μεγάλων ελλήνων ποιητών και με τις μοναδικές φωνές της Φωτεινής Δάρρα και του Λάκη Χαλκιά».

Ο δήμαρχος Πειραιά προσκάλεσε στη συναυλία όλους τους κατοίκους του Πειραιά ενώ εξέφρασε την ελπίδα «η ανταπόκριση του κοινού, του πειραϊκού λαού, αλλά και των υπολοίπων κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής, θα είναι τέτοια που θα μας υποχρεώσει να το επαναλάβουμε».
Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 30 ευρώ και τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση του Ρολογιού.
Παράλληλα μεγάλο χρηματικό ποσό αναμένεται να συγκεντρωθεί αμέσως μετά σε δημοπρασία πινάκων με θέμα το Ρολόι που θα γίνει κατά τη διάρκεια δείπνου στις 21.00 στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου. Το εισιτήριο για το δείπνο είναι 200 ευρώ και όπως είπε ο κ. Μιχαλολιάκος «αυτοί που θα έρθουν μπορούν να τα δώσουν και ήρθε η ώρα να δώσουν. Οι ζωγράφοι που προσφέρουν έργα είναι: ο Τέτσης, ο Μιχαλιτσιάνος, ο Πολιτάκης, ο Μαντάς, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μίχας».
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικός ο στόχος και είμαστε αισιόδοξοι ότι πριν συμπληρωθούν 12 μήνες από σήμερα, το Ρολόι θα ξαναχτυπά στη θέση που χτυπούσε» είπε ο δήμαρχος Πειραιά.
Στον σύντομο χαιρετισμό της η κυρία κυρία Δάρρα είπε πως «είναι για εμάς μια πολύ ωραία στιγμή, διότι για ένα τέτοιο σκοπό, μπορούμε και εμείς να προσφέρουμε από την πλευρά της μουσικής, από την πλευρά της τέχνης. Πρόκειται για μια συναυλία με τα πασίγνωστα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή, γιατί θα είναι η πρώτη δημόσια εκτέλεση κάποιων από τα τραγούδια που υπάρχουν στον πιο πρόσφατο δίσκο που κάναμε με το Μίκη Θεοδωράκη».
Επίσης ο κ. Λάκης Χαλκιάς, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Επειδή σπούδασα στον Πειραιά και έχω ιδιαίτερες αδυναμίες, να πω ότι παίρνοντας τότε το λεωφορείο για τη σχολή μου, κάθε ημέρα έβλεπα το Ρολόι. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα».
«Το Δημοτικό Θέατρο αναντίρρητα είναι το πιο εμβληματικό κτίριο που διαθέτει η πόλη μας. Θεωρείται και είναι το καλύτερο από αρχιτεκτονικής άποψης θέατρο που έχει η Ευρώπη. Το δεύτερο εμβληματικό κτίριο είναι το παλιό Ρολόι, το οποίο επειδή κατεδαφίστηκε το 1968, κινδυνεύουμε να περιπέσουμε όλοι στην ήττα, να αποδεχθούμε την ήττα. Εμείς δεν αποδεχόμαστε την ήττα, δίνουμε τη μάχη μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάει καλά» επεσήμανε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στις εκδηλώσεις για την ανακατασκευή του κτιρίου με το Ρολόι.

Όπως είπε «τονίζω με έμφαση, το πόσο πολύ πιστεύουμε στην ανάγκη να ανακατασκευαστεί το παλιό Ρολόι. Πιστεύω ότι μια πόλη πρέπει να συμμαζεύει το μέλλον της, έχοντας δεδομένη την πολιτιστική της ταυτότητα. Προπαντός όταν μιλάμε για μια πόλη στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως όταν μιλάμε για το εθνικό μας λιμάνι».

Και συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι ως δήμαρχος έχει καταφέρει να διατηρήσει καθαρό τον Πειραιά, να πράξει κοινωνική πολιτική, προκειμένου κανείς συνάνθρωπος να μη μείνει χωρίς στέγη και τροφή, αλλά και να εξασφαλίσει εκτέλεση έργων για την πόλη του, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

«Σε συνέντευξη Τύπου πριν από την 31η Μαρτίου θα ανακοινώσουμε αυτά τα έργα για να αποφύγουμε τις πολλές παρενέργειες. Αφού λοιπόν έχουμε όλα αυτά, τότε και με χρήματα που δεν θα είναι από το δημοτικό μας προϋπολογισμό, αλλά θα είναι από εκείνους που θέλουν να ζήσουν ξανά το όνειρο, που δεν αποδέχονται την ήττα, θα ξαναχτίσουμε το Ρολόι μας, το παλιό Ρολόι, το οποίο κακώς κατεδαφίστηκε. Όλοι συμφωνούμε ότι κακώς κατεδαφίστηκε, αλλά δεν συμφωνούμε όλοι ότι καλώς το ξαναφτιάχνουμε» είπε ο δήμαρχος Πειραιά.

Και ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η χώρα που χρωστάει σε λεφτά σε συμμάχους αλλά η χώρα που χαρακτηρίζεται από τον πολιτισμό, την παιδεία, τη δημοκρατία και τους αγώνες για αυτήν.

Σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση του έργου είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να υπερβεί το εκατομμύριο και τόνισε ότι η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη για να δημοπρατηθεί και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον πρώην δήμαρχο Στέλιο Λογοθέτη.

Πρόσθεσε επίσης ότι με σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου θα εξασφαλιστεί ένα μέρος των χρημάτων από την πώληση οικοπέδου του δήμου στου Ρέντη αλλά και μέσω συναυλιών και χορηγιών.


Η ιστορία του ρολογιού

Τον Αύγουστο του 1869 θεμελιώνεται το γνωστό αργότερα ως Ρολόι, προκειμένου να στεγαστεί εκεί Χρηματιστήριο. Στον πύργο του κτιρίου ο τότε δήμαρχος Δημήτριος Μουτζόπουλος, με δική του δαπάνη, τοποθέτησε το ιστορικό ρολόι της πόλης όπου αποφασίστηκε μετά να μεταφέρει εκεί την έδρα του δήμου.

Έκτοτε το Ρολόι του Πειραιά, που αποτελούσε αρχιτεκτονικό στολίδι, είχε γίνει το εμβληματικό σύμβολο της πόλης για σχεδόν έναν αιώνα, καθώς το αντίκριζαν όλοι οι επίσημοι από κάθε γωνιά της γης, όταν έφταναν ακτοπλοϊκώς στην Ελλάδα και αποβιβάζονταν στη βασιλική αποβάθρα.

Ύστερα από μακρά ιστορία το μνημείο κατεδαφίστηκε το 1968, με εντολή του δημάρχου Αριστείδη Σκυλίτση, απόγονου του αιρετού, που εκτιμώντας την αξία του κτιρίου είχε μετακομίσει στο Ρολόι τη δημαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου