Η 27η συνάντηση «Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη»
Η ανασκαφή του περιβόλου του τύμβου στη θέση
Καστά έχει δημιουργήσει ελπίδες ακόμα και για ανεύρεση του τάφου του
Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η παρουσία του Λέοντος, ενός τόσο εντυπωσιακού
μνημείου, τις ενισχύει.
Γοητευτικό μυστήριο στην Αμφίπολη Σερρών. Η ανασκαφή του εντυπωσιακού περιβόλου του τύμβου στη θέση Καστά, που αναβίωσε ελπίδες και εξέθρεψε μύθους ακόμη και για τον εντοπισμό του πολυθρύλητου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσιάστηκε στην 27η επιστημονική συνάντηση «Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη», στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της ανασκαφής και προϊσταμένη της ΚΗ” Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, «είναι παρακινδυνευμένο να ειπωθεί ότι πρόκειται για τον τάφο του Αλεξάνδρου», ωστόσο δηλώνει ότι η παρουσία του μνημείου του Λέοντος της Αμφιπόλεως αφήνει σοβαρές ενδείξεις για μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.
Οπως τόνισε η κ. Περιστέρη, πρόκειται για έναν μοναδικό ταφικό περίβολο στον κόσμο, λόγω του μεγέθους του, που αγγίζει περίπου τα πεντακόσια μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων. Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί τα 457 μέτρα. Σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, ο ταφικός περίβολος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.
«Κατά την ίδια αυτή περίοδο, μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου και μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρο Δ’».
Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται, λοιπόν, στο 325–300 π.Χ. και αποδίδεται στον φημισμένο αρχιτέκτονα Δεινοκράτη. Οικοδομήθηκε με θασίτικο μάρμαρο, που φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοία, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλυκή της Θάσου τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι. Ιχνη τους βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.
«Η μοναδικότητα της κατασκευής και η σημαντική χρονική περίοδος που δημιουργείται οδηγούν στο συμπέρασμα για την ύπαρξη σημαντικών τάφων στο εσωτερικό του περιβόλου, που μόνον η συνέχεια της ανασκαφικής έρευνας θα αποκαλύψει», τόνισε η αρχαιολόγος και σημείωσε: «Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνά μας το μνημείο του Λέοντος συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου. Στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιό του. Και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος».
Σύμφωνα, πάλι, με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαζάνη, τα χαμένα μέλη του ταφικού περιβόλου αποτελούν σήμερα τη βάση του Λέοντος της Αμφιπόλεως, ενώ η κλίση των μαρμάρινων δόμων αποδεικνύει την κυκλική τους φορά και ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου ταφικού περιβόλου. Φαίνεται πως ο εμβληματικός Λέων της Αμφιπόλεως βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου του Καστά, σε μαρμάρινο βάθρο.
Οι ανασκαφές στον λόφο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω χειμερινής περιόδου.
Το υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσει τη συνέχειά τους με νέα επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου