Η μελέτη αποκατάστασης του πρώην βασιλικού κτήματος κατατέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία στο Δημόσιο
Στη βραχεία λίστα με τα 11
ευρωπαϊκά μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο και παρουσιάστηκαν χθες στην
Αθήνα από εκπροσώπους της Europa Nostra και της Ελληνικής Εταιρείας
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού -εξ αυτών 7 θα χρηματοδοτηθούν και θα
αποκατασταθούν εντός του 2014-, υπάρχει και μία ελληνική υποψηφιότητα.
Οι ιστορικές συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι στην Καστοριά.
Ανάμεσα στα 11 ευρωπαϊκά μνημεία της λίστας βρίσκονται επίσης το Μοναστήρι του Αγ. Γρηγορίου στο Bardzrakash Αρμενίας, ο θεατρικός μηχανισμός του Bourla Theatre στην Αμβέρσα του Βελγίου, το Θρακικό Κοιμητήριο στη Μίσκοβα της Βουλγαρίας, το κάστρο στην Αλεσάντρια Ιταλίας, ο ρωμαϊκός αρχαιολογικός χώρος στο Γκολέμο Γκράντισε της FYROM, το μπαρόκ οικοδομικό συγκρότημα στο Πάσο Ντε Βιλάρ ντε Πέρντιζες στο Μονταλέγκρε Πορτογαλίας, το μουσικό κωδωνοστάσιο στο Εθνικό Παλάτι της Μάφρα στην Πορτογαλία, οι ξύλινες εκκλησίες στη Νότια Τρανσυλβανία και Βόρεια Ολτενία στη Ρουμανία, οικοδομικό συγκρότημα του 1924 στο Τσερνιακόβσκ Ρωσίας (πρώην ανατολική Πρωσία) και η Συναγωγή στη Σουμπότιτσα Σερβίας.
Μαζί με την ανακοίνωση της βραχείας λίστας κοινοποιήθηκε χθες και το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Europa Nostra «ENtopia: Our Places in Europe» μαζί με το 1ο Διεθνές Συνέδριο του νέου προγράμματος που θα διοργανωθεί από την Ελληνική Εταιρεία στη Χίο, μεταξύ 28-30 Μαρτίου, με στόχο την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη (με τη σημαία-εγγύηση της Europa Nostra) των μαστιχοχωριών Χίου, της Σικίνου, της Σκοπέλου και της Σκύρου.
Ωστόσο, χθες οι πραγματικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις αφορούσαν το μέλλον του Τατοΐου. Στην πρόταση που εκπονήθηκε από ειδική εταιρεία για την αποκατάσταση και ανάδειξή του, η οποία κατατέθηκε προχθές στην ελληνική κυβέρνηση, προτάσσονται αφ'ενός η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του κτήματος και αφ'ετέρου η αξιοποίησή του έτσι, ώστε να εξασφαλίζει την οικονομική αυτοδυναμία του. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του θα ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια, τα οποία υπολογίζεται ότι θα καλύπτουν τα έσοδά του. «Δεν θα βαραίνει στο ελάχιστο το ελληνικό Δημόσιο», υπογραμμίζουν οι άνθρωποι που εκπόνησαν τη μελέτη.
Το φιλόδοξο project προβλέπει την εκμετάλλευση του κτήματος και των κτηρίων του, με την ενοικίαση των εγκαταστάσεών του από ιδιώτες, για αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, εκπαιδευτικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες κ.ά. Συγχρόνως, θα δημιουργηθούν Μουσείο Ιστορίας στο κτήριο της ανακτορικής έπαυλης, μουσείο ιστορικών οχημάτων και ιστορικό μουσείο με τα αρχαιολογικά ευρήματα απ' τη Δεκέλεια. Θα δημιουργηθεί ακόμη και ξενοδοχείο 68 κλινών στη θέση του παλιού ξενοδοχείου «Τατόιον» και των παρακείμενων ερειπωμένων κτηρίων, με μικρό ξενώνα 16 κλινών μαζί με εστιατόριο. Προβλέπεται επίσης να επαναλειτουργήσει το κτήμα ως πρότυπη μονάδα πρωτογενούς αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Πώς θα μπορέσουν να γίνουν πράξη όλα αυτά; Με τη σύσταση, όπως αναφέρθηκε, νέου φορέα με την ονομασία Οργανισμός Τατοΐου, αυτοτελούς νομικού προσώπου Ειδικού Σκοπού, αποκλειστικά κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Παρ' ότι θα λειτουργεί αυτόνομα, διοικούμενο από 11μελές διοικητικό συμβούλιο -προσωπικοτήτων, όπως υπογραμμίζεται- θα ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο.
Το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των 42.000 στρεμμάτων του κτήματος (θα περιφραχτούν τα 1.600 έχοντας είσοδο με εισιτήριο) και των 40 κτηρίων ανέρχεται, βάσει της μελέτης, στα 95 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών τα 74 εκατομμύρια θα καλυφθούν από τον Οργανισμό Τατοΐου, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και δημόσιας χρηματοδότησης. Για τα υπόλοιπα 21 εκατομμύρια θα χρειαστεί η συμβολή των ιδιωτών. Προϋπόθεση, ωστόσο, για όλα αυτά είναι «η πολιτική βούληση και η πολιτική δέσμευση». Το μόνιμο προσωπικό υπολογίζεται στα 34 άτομα -από τους συνολικά 180, αν υλοποιηθεί το προβλεπόμενο άνοιγμα στον ιδιώτη.
Οι απόπειρες εκποίησης και πώλησης μέρους του ιστορικού κτήματος και των κτηρίων του μέσω ΤΑΙΠΕΔ έχει αποσοβηθεί. «Το Τατόι βρίσκεται πλέον στα αζήτητα», μας καθησύχασαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου