Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Λέσβος: Μουσείο με το αποτύπωμα της οικογένειας Ελύτη περνά στο κράτος

Αποτέλεσμα εικόνας για βρανα ελαιοτριβειο


Στο Δημόσιο περνά το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά, ένα εμβληματικό μνημείο στον Παπάδο της Γέρας, που αναστηλώθηκε και λειτουργεί ως μουσείο από την εταιρεία Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος».
Τη διαδικασία της μετάβασης ανακοίνωσε στη διάρκεια των εργασιών του 14ου περιφερειακού συνεδρίου στη Μυτιλήνη η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ χθες, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία με την οποία το μνημείο θα λειτουργήσει από το Δημόσιο.
Με δήλωσή του ο πρόεδρος του «Αρχιπέλαγος», πρώην βουλευτής και υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε: «Η ανακοίνωση της αποδοχής της παραχώρησης του μνημείου από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, είναι ένα σημαντικό γεγονός για το Μουσείο και τη Λέσβο». Πρόσθεσε: «Εκ μέρους όλων των μελών του Μουσείου και με σεβασμό στη μνήμη του Νίκου Κούνδουρου, αλλά και του ιδρυτικού μέλους μας Άγγελου Δεληβορριά, που πριν λίγες μέρες μας αποχαιρέτησε για πάντα, διαβεβαιώνουμε ότι:
  • Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι αυτό το αρχιτεκτονικό και βιομηχανικό μνημείο, συνεισφέροντας με τους εκπροσώπους μας στο Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Θα μεριμνούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη διατήρηση της ιστορίας του, που μετά τη χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού θωρακίζεται έτι περισσότερο».
Στη δήλωση του ο κ. Σηφουνάκης αναφέρεται στο ιστορικό της δημιουργίας του Μουσείου - Ελαιοτριβείου «Βρανά» αλλά και στη διαδικασία της παραχώρησής του.
«Πριν από 21 χρόνια μια ομάδα διακεκριμένων πολιτών και φίλων αποφάσισαν να αποκτήσουν το υπό κατάρρευση Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας με σκοπό να το αναστηλώσουμε και να το λειτουργήσουμε ως Μουσείο.
Τα συμβόλαια αγοράς υπογράφηκαν το 1997 με τον ιδιοκτήτη του, αείμνηστο Μιχάλη Βρανά, αφού συνεισέφεραν οικονομικά για την απόκτησή του όλα τα ιδρυτικά μέλη της Πολιτιστικής μας Εταιρείας Αρχιπέλαγος.
Εκπονήσαμε τις μελέτες αναστήλωσης του, εντάχθηκε το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ και μετά την ολοκλήρωσή του, λειτουργεί ως Μουσείο σε καθημερινή βάση, επί μια δεκαετία.

http://www.thetoc.gr/politismos/article/lesbos-mouseio-me-to-apotupwma-tis-oikogeneias-eluti-perna-sto-kratos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου