Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Metropolitan Hilarion: No Women On Mt. Athos

By  on June 1, 2013 In NewsReligionRussia

 

 Greek Reporter Europe

220px-Bishop_HilarionHilarion, Metropolitan of Volokolamsk and  Chairman of the Department of External Church Relations of the Patriarchate of Moscow, revealed that Greece is under the pressure of international organizations to lift the prohibition on entry for women to Mount Athos, called avaton (Άβατον) in Greek.
In a press release he issued on the occasion of the visit of the Patriarch of Moscow and all of Russia, and Primate of the Russian Orthodox Church, Kirill I, Metropolitan Hilarion underlined that this is happening in order for Mount Athos to be opened for tourism to both sexes, “but so far Greece’s resistance on the matter is solid and we hope that it continues to be so, because any kind of changes in Athos and around it can have a fatal impact on this island of spirituality, which constitutes a common legacy for all the orthodox world.”

Greek Turkish Youth Orchestra in Chios and Seferihisar in July 2013

greek reporter


Greek-Turlish-Orchestra
The Greek Turkish Youth Orchestra (GTYO), composed of 50 talented young Greek and Turkish musicians and now in its sixth successful year, will perform under the auspices of the Greek Ministry of Foreign Affairs two major concerts in Greece and in Turkey in July 2013.
The GTYO will host the highly praised Greek Soprano, Myrsini Margariti known for her agile and youthful voice. She will sing alongside the orchestra in the Homerio theater in the island of Chios and at the fortress of Sigacik in Seferihisar.The musical director for the two concerts will be the much acclaimed Turkish Maestro, Cem Mansur.

Οταν μια γλώσσα χάνεται, οι νότες μένουν

30/06/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το ντοκιμαντέρ τού Αγγελου Κοβότσου «Εncardia, η πέτρα που χορεύει»


Στα ελληνόφωνα χωριά τής Απουλίας ένα κινηματογραφικό συνεργείο και μια παρέα μουζικάντηδες ανακάλυψαν (και κατέγραψαν) έναν κόσμο ξεχασμένο, αλλά και τόσο οικείο
  Στα ελληνόφωνα χωριά τής Απουλίας ένα κινηματογραφικό συνεργείο και μια παρέα μουζικάντηδες ανακάλυψαν (και κατέγραψαν) έναν κόσμο ξεχασμένο, αλλά και τόσο οικείο

Της Νόρας Ράλλη
 
Οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν λόγο για 3.000 Ελληνες. Εμείς, στο οδοιπορικό μας στην Κάτω Ιταλία γνωρίσαμε ολόκληρα χωριά. Ολοι να μιλούν ελληνικά, και συγκεκριμένα μία ιδιαίτερη διάλεκτο, τα «γκρίκο», που έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική προφορική παράδοση και στη βυζαντινή γραφή. Εκκλησίες με τεράστια ψηφιδωτά που αναπαριστούν τον «Αlexader Rex» – τον βασιλιά Αλέξανδρο. Ολόκληροι οικισμοί, όπου οι κάτοικοι, πριν να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους της Ελλάδας, πίστευαν πως αυτοί μόνο είναι οι Ελληνες. Το πηγάδι το λένε «φρέαρ», τα μαλλιά «maddia» – ακόμη χρησιμοποιούν τα δύο dd αντί τα δύο λλ, όπως στη νέα γραμματική. Και θεωρούν τους σημερινούς Ελληνες, αδέρφια τους.

Γιατί όμως; Γιατί να διατηρούν μια παράδοση που ειδικά οι παλαιότεροι δεν ήξεραν καλά καλά από που προέρχεται; Υπάρχουν πράγματι κοινά σημεία με την Ελλάδα; Και αν ναι, γιατί στο σήμερα, 2.500 χρόνια μετά τη Magna Grecia, όπως την έλεγαν οι Λατίνοι, να μιλούν ακόμη τα γκρίκο; Γιατί και τα δικά τους παραμύθια και θρύλοι ξεκινούν με το «μια φορά κι έναν καιρό»;

Θερμό καλοκαίρι για τα θέατρα

Έντυπη Έκδοση 

Στις 31 Αυγούστου θα σφραγιστούν όσα δεν πληρούν τους όρους της άδειάς τους

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ

Η μετάθεση της σφράγισης των θεάτρων από τη δημοτική αρχή στις 31 Αυγούστου πλειοψήφησε χθες (19 ψήφοι) στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει διορθωθεί και να συμπληρωθεί όπου χρειάζεται η νέα νομοθετική πρόταση για το πλαίσιο λειτουργίας τους.
Μαζί με τους ανθρώπους του θεάτρου έχουν συνασπιστεί και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως η Ελένη Πορτάλιου, η οποία πριν ξεκινήσει το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο συζητούσε με την Ελλη Παπακωνσταντίνου για το χρονίζον πρόβλημα των θεατρικών αδειώνΜαζί με τους ανθρώπους του θεάτρου έχουν συνασπιστεί και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως η Ελένη Πορτάλιου, η οποία πριν ξεκινήσει το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο συζητούσε με την Ελλη Παπακωνσταντίνου για το χρονίζον πρόβλημα των θεατρικών αδειών Το ήρεμο κλίμα που επικρατούσε αρχικά στο δημοτικό μέγαρο στην πορεία ανετράπη και έγινε τεταμένο, έως και εμφυλιοπολεμικό (κυρίως όταν πήρε το λόγο ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αναγνωστόπουλος, επαναφέροντας το ζήτημα της επικινδυνότητας των σκηνών), υπό τη δαμόκλειο σπάθη της σφράγισης των σκηνών (στις 2 Ιουλίου), η οποία τελικά αποτράπηκε.
Φωνή βοώντος
Την εναλλακτική, πιο ρεαλιστική πρόταση να μετατεθεί η σφράγιση στο τέλος του χρόνου (30 Δεκεμβρίου) ψήφισαν 12 δημοτικοί σύμβουλοι. «Φωνή βοώντος» η Ελένη Πορτάλιου (Ανοικτή Πόλη), η οποία τόνισε επανειλημμένα ότι είναι άστοχο να τεθεί μια ημερομηνία για τη σφράγιση των σκηνών προτού κατατεθεί για ψήφιση ο νέος νόμος, δίνοντας και τα εύλογα χρονικά περιθώρια για συμμόρφωση μ' αυτόν.

Οι ρίζες του ακοντισμού

Οι προϊστορικοί άνθρωποι ανέπτυξαν την ικανότητα να ρίχνουν αντικείμενα με ακρίβεια και σε απόσταση πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι σημερινοί ακοντιστές –αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι ως είδος– οφείλουν την επιτυχία τους στους προγόνους μας που κυνηγούσαν μαμούθ. Οι προϊστορικοί άνθρωποι ανέπτυξαν για πρώτη φορά την ικανότητα να ρίχνουν αντικείμενα με ακρίβεια και σε απόσταση πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια και αυτό τους βοήθησε καθοριστικά να εξελιχτούν στο πιο πετυχημένο είδος του πλανήτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε λεύκωμα, λίγο πριν από την επαναλειτουργία του

Από τη σκηνή του έχουν περάσει μεγάλα ονόματα και θίασοι του ελληνικού θεάτρου. Αποτελεί το αρχιτεκτονικό «στολίδι» του Πειραιά και μια κιβωτό πολιτισμού που μέσα της κλείνει δύο περίπου αιώνες θεατρικής δημιουργίας.


Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε λεύκωμα, λίγο πριν από την επαναλειτουργία του


Η κτιριακή του αποκατάσταση ολοκληρώθηκε και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του στο κοινό στις 21 Σεπτεμβρίου. «Ανανεωμένο» πλέον, είναι έτοιμο για τη μετάβασή του σε μια νέα εποχή με τα πιο υπερσύγχρονα τεχνολογικά, φωτιστικά και ηχητικά μέσα, δίχως ωστόσο να χάνει την αίγλη του παρελθόντος.

Ενα λεύκωμα με τίτλο «Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον 19ο στον 21ο αιώνα» (εκδόσεις Νέος Κύκλος) συνοδεύει αυτό το νέο άνοιγμά του και παρουσιάζει στον σύγχρονο θεατή το παρελθόν της θεατρικής αυτής στέγης που άνοιξε για πρώτη φορά την αυλαία της το 1895 με τη λόγια τραγωδία «Μαρία Δοξαπατρή» του Δημητρίου Βερναρδάκη.

Εκεί που ακούστηκαν οι πρώτες πενιές

Ο καθηγητής Μουσικής και συλλέκτης δίσκων 78 στροφών Σταύρος Κουρούσης μάς μίλησε για τις πολυετείς έρευνές του, οι οποίες ανιχνεύουν τις πρώτες ηχογραφήσεις μπουζουκιού στην Αμερική του Μεσοπολέμου αλλά και πιο πριν – στη Γερμανία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου


Η πρώτη ηχογράφηση μπουζουκιού στην ιστορία της δισκογραφίας έγινε από αιχμαλώτους πολέμου σε γερμανικό στρατόπεδο των αρχών του αιώνα. Η πρώτη ηχογράφηση με μπουζούκι σε ελληνικό έδαφος έγινε το 1931 από τον πρώτο επαγγελματία του είδους Θανάση Μανέτα από την Τρίπολη.
Γενικά η Πελοπόννησος αναδεικνύεται σε «πατρίδα» του οργάνου σε επίπεδο χρήσης και δισκογράφησης (εδώ, εξάλλου, υπήρξε ευρεία χρήση των ταμπουράδων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και μετά).
Πάνω: Ο Θανάσης Μανέτας διακρίνεται στην πάνω σειρά, δεύτερος από δεξιά, με την παρεά του στην Αθήνα, δεκαετία του 30. Δεξιά, η μοναδική ίσως φωτογραφία αυθεντικού Κουτσαβάκη στην Πλάκα της δεκαετίας του 1880

Από το βασίλειο της Πρωσίας ώς τους τεκέδες του Πειραιά




 

 

 

 

 

 

 

Εκεί που ακούστηκαν οι πρώτες πενιές

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Ποια είναι η πρώτη ηχογράφηση μπουζουκιού; Οι προφορικές αναφορές για την ύπαρξη ηχογραφήσεων με μπουζούκι σε κυλίνδρους της εποχής του 1900 έως και τις πρώτες μηχανικές ηχογραφήσεις της δισκογραφίας σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.
Ετσι, όπως αναφέρει ο συγγραφέας και συλλέκτης Σταύρος Κουρούσης, συνοψίζοντας και στοιχεία από παλιότερη έρευνα του Μάρκου Δραγούμη, τα πρώτα ηχητικά ντοκουμέντα τοποθετούνται το 1917 στο Γκέρλιτς της Γερμανίας για λογαριασμό της Φωνογραφικής Επιτροπής του τότε Βασιλείου της Πρωσίας, που ηχογράφησε… αιχμαλώτους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Π Ρ Ο Μ Η Θ Ε Ι Α 2013

4, 5, 6, 7 Ιουλίου

Εκδηλώσεις τιμής

προβολής και ανάδειξης

της ελληνικής θέασης του κόσμου

PROMITHEIA_2013 greece_rs

Προμηθεϊκόν κάλεσμα

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

«Κρίσιμες» αστικές μεταμορφώσεις στο Athens Street Art

Δημόσιοι χώροι της Αθήνας θα γίνουν ο καμβάς σπουδαίων καλλιτεχνών

Υποκλινόμενοι στην «τέχνη του δρόμου», δημόσιοι χώροι της Αθήνας θα γίνουν ο καμβάς σπουδαίων καλλιτεχνών και θα αφεθούν στα χέρια τους, για να ζωντανέψουν μέσα από την πολύχρωμη παλέτα τους.
Με τον υπαινικτικό τίτλο «Crisis (?) What crisis (?)», το Φεστιβάλ Athens Street Art 2013, ως ένα interactive event / happening με πολλούς στόχους και απόψεις, διοργανώνεται από την Πέμπτη 27 Ιουνίου, έως τις 11 Ιουλίου, σε διάφορους δημόσιους χώρους της Αθήνας.

Keep Europe’s culture open to everyone online

Europeana works with galleries, libraries, archives and museums in every European country to make knowledge and culture available online.
News: Cultural Heritage

Petition to persuade the European Union to continue to fund Europeana
  by Archaeology newsroom - Thursday, 27 June 2013
Europeana launched an online petition campaign, after budget cuts, to convince the EU to continue to fund it. The text of the petition reads:
“Sign our petition to keep Europe’s culture open to everyone online
Please sign our petition to convince the European Union to continue to fund Europeana. It’s easy and only takes seconds – just follow the link and enter your name and email address. Please then share it with your friends so that they can do the same.
Why are we asking for your help?

Το Φεστιβάλ:www.fedarcine.com

  από agwn - Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013
Η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου… και πέρα από τη Μεσόγειο, οργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΓΩΝ με τη στήριξη του Ιδρύματος Λαμπράκη και του διαδικτυακού περιοδικού archaeology & arts. Tην Oργανωτική Eπιτροπή αποτελούν οι:  Mέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης (πρόεδρος), Λένα Σαββίδη (διευθύντρια), Mαρία Παλάτου (γενική γραμματέας).

Στο διαδίκτυο οι αιγαιακής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες της Τελ ελ Ντάμπα

Σκηνή ταυροκαθαψίων από την Τελ ελ Ντάμπα.
  από Archaeology newsroom - Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013
Οι διάσημες αιγαιακής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες που βρέθηκαν σε σπαράγματα στην Τελ ελ Ντάμπα της Αιγύπτου βρίσκονται πλέον στο διαδίκτυο.
Μέσα από έναν νέο ιστότοπο ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών της αρχαιολογικής ομάδας που επιχειρεί να καταγράψει, να μελετήσει και να αξιολογήσει τα χιλιάδες σπαράγματα που αντικατοπτρίζουν την κινητικότητα των καλλιτεχνών από το Αιγαίο στη Νότια Μεσόγειο κατά το πρώιμο τμήμα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού αλλά και τη δημοτικότητα των μοτίβων από το Αιγαίο στην Αίγυπτο.

Ματιές σε μια αρχαία πόλη Το Κάστρο της Καλλιθέας

Κάστρο Καλλιθέας: Κατά την ανασκαφή του Κτηρίου 10 από την καναδική ομάδα (Ιούνιος 2012).
Ειδήσεις: Έκθεση
Η αφίσα της έκθεσης.
  από Archaeology newsroom - Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013
Η πορεία της αρχαιολογικής έρευνας στο Κάστρο της Καλλιθέας καταγράφεται σε έκθεση που ανοίγει τις πύλες της στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης των Φαρσάλων στις 26 Ιουνίου 2013 (στις 21.00).
Η αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Ματιές σε μια αρχαία πόλη – το Κάστρο της Καλλιθέας», πρωτοπαρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Πανεπιστήμιο της Alberta του Καναδά, υπό την επιστημονική ευθύνη, οργάνωση και επιμέλεια της δρος Margriet J. Haagsma και των συνεργατών της.

Σε κίνδυνο η Χατρά

Ειδήσεις: Πολιτιστική Κληρονομιά
Η παρθική πόλη στο Ιράκ πριν και μετά τον πόλεμο
Μνημεία στη Χατρά του Ιράκ.
 
  από Archaeology newsroom - Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013
Γνωστή για τα ψηλά, γεμάτα επιγραφές, τείχη της και τους πύργους των οχυρώσεών της, η παρθική Χατρά, περ. 290 χλμ. ΒΔ της Βαγδάτης και 110 χλμ. ΝΔ της Μοσούλης στο Ιράκ, βρίσκεται τώρα σε άμεσο κίνδυνο.
Η περιοχή της Χατρά προσαρτήθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία το 539 π.Χ. για να παίξει σπουδαίο ρόλο κατά την περίοδο της 3ης περσικής δυναστείας, της Παρθικής. (248 π.Χ.-224 μ.Χ.). Υπέστη επανειλημμένες επιθέσεις και ήταν ιδιαίτερα σημαντική κατά τον Δεύτερο Παρθικό Πόλεμο εναντίον της Ρώμης. Αντιστάθηκε στις πολιορκίες του Τραϊανού (116/117) και του Σεπτίμιου Σεβήρου (198/199). Μετά την πτώση της παρθικής δυναστείας, η Χατρά συμπεριλήφθηκε στη νέα δυναστική αυτοκρατορία, εκείνη των Σασσανιδών, το 224 μ.Χ. Η περιοχή παρέμεινε περσική μέχρι το  637 μ.Χ. οπότε και εισέβαλαν οι Άραβες. Από το 1985, η αρχαία πόλη προστατεύεται από την UNESCO αποτελώντας την πρώτη χρονικά ιρακινή θέση στον γνωστό κατάλογο.

Η δολοφονία της Κλυταιμνήστρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

«Ευρήματα της εκατονταετίας: 1913-2013» 
Πρόσθια όψη του αργυρεπίχρυσου σφραγιστικού δακτύλιου, με τη σκηνή του φόνου της Κλυταιμνήστρας από τον Ορέστη. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (αρ. ευρ. ΑΜΙ 4279).
 
  από Archaeology newsroom - Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013
Στις 22 Μαρτίου του 1959 στον Κερασώνα του Νομού Πρέβεζας βρέθηκε τυχαία ένας κιβωτιόσχημος τάφος, πλούσια κτερισμένος. Περιείχε είκοσι περίπου ερυθρόμορφα αγγεία του 4ου αι. π.Χ., τρία αττικά λυχνάρια, τριάντα αιχμές δοράτων, ένα σιδερένιο ξίφος, μία αργυρή περόνη με κωνική κεφαλή διακοσμημένη με φύλλα και έναν αργυρεπίχρυσο σφραγιστικό δακτύλιο με έγγλυφη παράσταση.
Η σφραγίδα αυτή, στην πρόσθια όψη της οποίας απεικονίζεται η σκηνή του φόνου της Κλυταιμνήστρας από τον γιο της Ορέστη, ο οποίος εκδικείται για τη δολοφονία του πατέρα του Αγαμέμνονα, σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (αίθουσα 5, ενότητα «Η αρχαιολογία του θανάτου», ΑΜΙ 4279).

Γιορτές στους Δελφούς για το Έτος Καβάφη



Διεθνές συμπόσιο, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις
Γιορτές στους Δελφούς για το Έτος Καβάφη
 

Με επιστημονική συνάντηση και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για τον Καβάφη εγκαινιάζει το πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεών του το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚΕΔ), θεσμικά ενισχυμένο από την πρόσφατη απορρόφηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, από την Πέμπτη 4 Ιουλίου ως την Κυριακή 7 Ιουλίου, και θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς.
Την Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις 8.00 μ.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ο Βυζαντινός Καβάφης» υπό τον συντονισμό της προέδρου του ΔΣ του ΕΠΚΕΔ, της πρυτάνεως Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, στη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί η ταινία «Ο βυζαντινός Καβάφης» του Πάνου Κυπαρίσση και θα διαβαστούν ποιήματα βυζαντινής θεματολογίας του Καβάφη.

Ο Καραγκιόζης... στην Κίνα

 

Η παράσταση δημιουργήθηκε μετά την πρόταση του Δικτύου Ελληνοκινεζικής Συνεργασίας
Ο Καραγκιόζης... στην Κίνα
 
 
 
Για τον Καραγκιόζη δεν υπάρχουν σύνορα, χρονολογίες, εποχές. Συναντά όποιον θέλει, όπως τον Μεγ΄ Αλέξανδρο (!), γίνεται γιατρός, δικηγόρος, γαμπρός. Είναι ο κλασικός «πεινασμένος» Ελληνας, που μηχανεύεται τα πάντα για να επιβιώσει και εκσυγχρονίζεται φτάνοντας ως τις μέρες μας με επικαιροποιημένες πλέον ιστορίες και περιπέτειες. Και νά τώρα, που ο Καραγκιόζης πάει στην Κίνα!

Μία από τις γενέτειρες του Θεάτρου Σκιών τον 10ο αιώνα, τον οποίο μετέφεραν οι Τούρκοι της Ασίας τον 13ο αιώνα προς δυσμάς με τις κατακτήσεις τους. Το ταξίδι του Καραγκιόζη στην Κίνα οφείλεται στον γνωστό απόγονο των «δασκάλων» του είδους Σ. Χαρίδημο που δημιούργησε αυτή την ιστορία μετά την πρόταση του Δικτύου Ελληνοκινεζικής Συνεργασίας για τον εορτασμό του κινεζικού έτους του Φιδιού.

Χωρίς άδειες ανασκαφής οι γερμανοί αρχαιολόγοι στην Τουρκία



Σκέψεις ότι η αιτία είναι ο εθνικισμός
Χωρίς άδειες  ανασκαφής οι γερμανοί αρχαιολόγοι στην Τουρκία


Η ανασκαφική περίοδος έχει αρχίσει αλλά οι άδειες ανασκαφής που δίνει η Τουρκία στους ξένους αρχαιολόγους  ειδικά στους Γερμανους, δεν έχουν ακόμη δοθεί. Τόσο μάλιστα, που πολλοί υποπτεύονται, ότι η πολιτική και ο εθνικισμός έχουν παίξει και εδώ το ρόλο τους.

Την «καταγγελία» κάνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel μέσω ενός ρεπορτάζ στο 35ο Ετήσιο Συμπόσιο Αρχαιολογίας και Αρχαιομετρίας στην Μούγκλα της νότιας Τουρκίας, όπου οι γερμανοί αρχαιολόγοι φαίνεται ότι κάθονταν... στα κάρβουνα. Ο λόγος, ότι η τουρκική κυβέρνηση στην Αγκυρα δεν έχει δώσει ακόμη τις ετήσιες άδειες για ανασκαφές, από τις οποίες όμως εξαρτάται εκτός των άλλων και η σταδιοδρομία των επιστημόνων.

«Σπάει» ο κωδικός του «Χειρόγραφου Βόινιτς»



Θεωρείται το πιο δυσαναγνωστο κείμενο στον κόσμο
«Σπάει» ο κωδικός του «Χειρόγραφου Βόινιτς»
 
Γραμμένο σε μία άγνωστη γλώσσα, που δεν έχει εντοπισθεί πουθενά αλλού και γεμάτο από αινιγματικά σχέδια και σύμβολα, το «Χειρόγραφο Βόινιτς» που θεωρείται το πλέον δυσανάγνωστο του κόσμου, φαίνεται ότι μπορεί τελικά να αναγνωσθεί. Ετσι τουλάχιστον πιστεύουν ένας φυσικός ο Μαρτσέλο Μοντεμούρο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και ο συνάδελφός του Νταμιάν Ζαννέτ, που μπορεί να μην έσπασαν ακριβώς τον κώδικα στον οποίο είναι γραμμένο αλλά τουλάχιστον, σύμφωνα με μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS One» μπορούν να πουν ότι δεν πρόκειται για... φάρσα.

 Το χειρόγραφο, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα ανακαλύφθηκε από έναν παλαιοπώλη τον Βίλφριντ Βόινιτς το 1912 και δεδομένου, ότι στα χρόνια που πέρασαν, δεν κατέστη δυνατόν να αποκρυπτογραφηθεί από γλωσσολόγους και ειδικούς, πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για μία φάρσα, που εστάλη από το παρελθόν... Ορισμένες από τις σελίδες του έχουν χαθεί αλλά στις 240 που έχουν διασωθεί _ οι περισσότερες από τις οποίες είναι εικονογραφημένες _ περιέχονται ζωδιακοί κύκλοι και απεικονίσεις φυτών, που πιθανόν να χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή φαρμάκων. Μόνον που τα περισσότερα φυτά δεν μπορεί να ταυτισθούν με πραγματικά.

Ο Λαφοντέν... τραγουδά στην οικία Κατακουζηνού



Μια πρωτότυπη λυρική περφόρμανς «ζωντανεύει» στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του σπιτιού-μουσείου
Ο Λαφοντέν... τραγουδά στην οικία Κατακουζηνού
Η Αναστασία Κότσαλη και ο Μιχάλης Ψύρρας σε στιγμιότυπο από την παράσταση
 
 
Σε ένα σπίτι μουσείο, στην οικία Κατακουζηνού στο Σύνταγμα (Αμαλίας 4, 5ος όροφος), παρουσιάζεται η λυρική περφόρμανς με τίτλο «Fables» στις 2, 3 και 4 Ιουλίου. Το θέαμα βασίζεται σε 10 μύθους του Λαφοντέν, μελοποιημένους από δύο συνθέτες διαφορετικής γενιάς, τον Ζακ Οφενμπαχ (1819-1880) και τον Αντρέ Καπλέ (1878-1925). Τη σκηνοθεσία-χορογραφία υπογράφει η Μάρω Μαρμαρινού, στο πιάνο θα βρίσκεται ο Μιχάλης Παπαπέτρου, το βίντεο είναι του Ηλία Μαδούρου, ενώ οι μάσκες, οι κατασκευές και τα κοστούμια του Φίλιππου Βασιλείου και οι φωτισμοί του Μιχάλη Κλουκίνα. Τρεις λυρικοί ερμηνευτές - η Αναστασία Κότσαλη, η Μάιρα Μηλολιδάκη και ο Μιχάλης Ψύρρας - αναδεικνύουν τη μουσική, με συνδετικό ανάμεσά τους ρόλο την ηθοποιό Αλεξάνδρα Παντελάκη ως αφηγήτρια.

Χαμένη πόλη των Μάγιας έρχεται στο φως



Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ανακαλυφθεί στη χερσόνησο του Γιουκατάν, καθώς υπογίζεται ότι φιλοξενούσε 30.000-40.000 κατοίκους
Χαμένη πόλη των Μάγιας έρχεται στο φως
Τα γλυπτά και τα άλλα απομεινάρια της αλλοτινής δόξας της Τσακτούν κρύβονταν επί αιώνες μέσα στη ζούγκλα
 
 
Μία ολόκληρη αρχαία πόλη των Μάγιας με πυραμίδες, πλατείες, γήπεδα και γλυπτά, παρέμενε κρυμμένη επί αιώνες στα πυκνά τροπικά δάση του Ανατολικού Μεξικού. Οι αρχαιολόγοι που την έφεραν στο φως ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ανακαλυφθεί στη χερσόνησο του Γιουκατάν και της έδωσαν το όνομα Τσακτούν - Κόκκινος Βράχος ή Μεγάλος Βράχος.

Αρχαίος θαλαμωτός τάφος σε υψόμετρο 1000 μέτρων στη Φωκίδα



Βρέθηκε χάρη σε ένα... αρνάκι που έπεσε μέσα πριν από ένα μήνα
Αρχαίος θαλαμωτός τάφος σε υψόμετρο 1000 μέτρων στη Φωκίδα
 
 
 Ενας υπόγειος θαλαμωτός τάφος σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και μέσα στο δάσος δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Χάρη σε ένα αρνάκι όμως, που έπεσε μέσα, πριν από ένα περίπου μήνα η Ι΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων έκανε αυτή την απρόσμενη ανασκαφή επάνω στο βουνό, στις παρυφές του λόφου Τσούκα κοντά στον οικισμό Στρόμη.

«Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια»: Η νέα ταινία του Αστέρη Κούτουλα



Αναφέρεται στα μνημόνια, στην κρίση και είναι αφιερωμένη στους αμήχανους γονείς
«Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια»: Η νέα ταινία του Αστέρη Κούτουλα
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει συνθέσει τη μουσική της νέας ταινίας.



 
Μια διαφορετική ταινία, σε σκηνοθεσία του Αστέρη Κούτουλα και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ανοίγει μέσα στον Ιούλιο από την New Star μετά την πρεμιέρα της στο θέατρο Μπάντμιντον στις 20 Ιουνίου.

Η ιστορία της ταινίας (η δολοφονία δυο παιδιών από την  μητέρα τους) προέρχεται από τον Ευριπίδη και είναι, από την αρχαιότητα και μετά, ένα θέμα που δεν έχει χάσει τίποτα από τη σύγχρονη και φρικαλέα επικαιρότητά του, παρά το γεγονός ότι έχει χιλιοπαιχθεί και ανακυκλωθεί.

«ΊΛΙΟΝ, ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΠΟΛΗ – ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΥΧΤΑ» ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Ο Δήμος Ιλίου με γνώμονα τη διαρκή αναβάθμιση της ζωής στην πόλη και την τόνωση της τοπικής αγοράς, φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Ευρωπαϊκό θεσμό «Λευκή Νύχτα» και διοργανώνει τη δική του γιορτή με κεντρικό μήνυμα «Ίλιον, Φιλόξενη Πόλη – Φωτεινή Νύχτα», το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.

Από τις 7.00 το απόγευμα μέχρι το πρωί τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν ανοικτά με μεγάλες εκπτώσεις, ενώ τέσσερεις μουσικές σκηνές με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως Δημήτρης Μπάσης, Ελένη Πέτα, Ζωή Παπαδοπούλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ορχήστρα ΕΜΜΕΤΡΟΝ, Active Member, Πέτρος Λούκας Χαλκιάς κ.ά., θα δημιουργήσουν μια γιορτινή και χαρούμενη ατμόσφαιρα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μουσικών ακουσμάτων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, νεανικά συγκροτήματα, θέατρο δρόμου, θέατρο σκιών, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, γκράφιτι, έκθεση βιβλίου και αθλητικές δραστηριότητες, ενώ στη γιορτή συμμετέχουν οι πολιτιστικοί - ενθικοτοπικοί σύλλογοι και φορείς της πόλης.

Ο Δήμος Ιλίου, περιμένει τους επισκέπτες να δώσουν το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα και φως σε αυτή τη γιορτή, συνδυάζοντας τις αγορές τους με τη διασκέδαση και την ξεγνοιασιά.
 
 

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Habemus Υπουργείο Πολιτισμού

Τα καλά νέα είναι ότι με τον νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πολιτισμός απέκτησε πάλι την αυτονομία του και έχει το δικό του υπουργείο. Βέβαια, σηκώνει μεγάλη συζήτηση κατά πόσον πρόκειται για ένα στιβαρό υπουργείο, αφού το μέγεθός του, δηλαδή η συρρίκνωση που έχει υποστεί, μάλλον παραπέμπει σε Γενική Γραμματεία.

http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2013/07/119758-75562-kthbe.jpg

Ο νέος υπουργός, ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Πάνος Παναγιωτόπουλος, μεταπήδησε στα του πολιτισμού από τα της Εθνικής Άμυνας (υπουργός στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα). Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Καμία. Αλλά μια καραμπόλα του πέταξε τον πολιτισμό της χώρας στα χέρια του. Και να πεις ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν γνωρίζει τι εστί υπουργείο Πολιτισμού...
Το ξέρει από πρώτο χέρι, αφού έχει καθίσει στην καρέκλα της οδού Μπουμπουλίνας, όπως και τρεις ακόμα αρχηγοί κομμάτων της χώρας, που κάποια στιγμή στην καριέρα τους πέρασαν από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρωθυπουργός, πάντως, αντιμετωπίζει το υπουργείο σαν παιχνίδι. Τη μία το καταργεί και την άλλη το χρησιμοποιεί ως μεταβατικό βόλεμα για όποιον περισσεύει.

Film Is Dead? Long Live Movies

 How Digital Is Changing the Nature of Movies
Weinstein Company
 By  and                  New York Times
  •  FACEBOOK
  • TWITTER
  • GOOGLE+
  • E-MAIL
  • SHARE
  • PRINT
  • REPRINTS
IN the beginning there was light that hit a strip of flexible film mechanically running through a camera. For most of movie history this is how moving pictures were created: light reflected off people and things would filter through a camera and physically transform emulsion. After processing, that light-kissed emulsion would reveal Humphrey Bogart chasing the Maltese Falcon in shimmering black and white.
 
The New Season | Movies
Nicole Kidman indulges her wild streak, Ben Affleck gains confidence behind the camera, the critics discuss the state of film and more.
    Wellspring/Photofest
    Alexander Sokurov’s “Russian Ark” (2002),  with Sergey Dreiden, has a 90-minute Steadicam shot.
    Rhythm & Hues/20th Century Fox
    Suraj Sharma in Ang Lee’s forthcoming “Life of Pi,” has special digital effects.
    Associated Press
    Gregg Toland, cinematographer, behind the camera with the director Orson Welles on “Citizen Kane.”

    More and more, though, movies are either partly or entirely digital constructions that are created with computers and eventually retrieved from drives at your local multiplex or streamed to the large and small screens of your choice. Right before our eyes, motion pictures are undergoing a revolution that may have more far reaching, fundamental impact than the introduction of sound, color or television. Whether these changes are scarcely visible or overwhelmingly obvious, digital technology is transforminghow we look at movies and what movies look like, from modestly budgeted movies shot with digital still cameras to blockbusters laden with computer-generated imagery. The chief film (and digital cinema) critics of The New York Times, Manohla Dargis and A. O. Scott, look at the stuff dreams are increasingly made of.
    A. O. SCOTT In Jean-Luc Godard’s 1986 movie “Keep Up Your Right” a movie director (played by Mr. Godard) declares that “the toughest thing in movies is carrying the cans.” Those once-ubiquitous, now increasingly quaint metal boxes contained the reels of exposed celluloid stock that were the physical substance of the art form. But nowadays the easiest thing in digital movies might be carrying the hard drive or uploading the data onto the server. Those heavy, bulky canisters belong to the mechanical past, along with the whir of the projectors and the shudder of the sprockets locking into their holes.