Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ένα μουσείο χωρίς ταμπέλα «μην αγγίζετε»


Είναι ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία της χώρας μας. Οι επισκέπτες του είναι άτομα που χρήζουν τον σεβασμό όλων μας. Είναι ίσως και το μοναδικό μέρος που μπορούν να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Σε αυτό του μουσείο η ταμπέλα «μην αγγίζετε» δεν εχει καμιά θέση.
Πρόκειται για το Μουσείο Αφής που ιδρύθηκε από το 1984 και δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο και ανήκει στο Φάρο τυφλών Ελλάδος. Στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Το 1999 καταστράφηκε από τον σεισμό αλλα με επιχορηγήσεις από το υπουργείο υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις χορηγίες της οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece αποκαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2004.
mousio_tiflon
Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας όπως το Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο, και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.


Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και άλλα.
Επίσης στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.
Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγενθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες. Η πρόσβαση στο Μουσείο για άτομα με κινητικά προβλήματα γίνεται από ειδική ράμπα στην είσοδο του κτηρίου και στους ορόφους γίνεται με ανελκυστήρα Κλίμακας.
Τηλ επικοινωνίας.: (+30210) 941 5222

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου