Εκδήλωση για έναν Πολιτισμό της Αλληλεγγύης και της Αντίστασης
Της Σoφίας Καναούτη
Δημοσίευση: 30-04-2013
- Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:195
Η
Πρωτοβουλία ΠΑΝ(επιστημιακό) ΔΙΚΤΥΟ: ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ που συγκρότησε το
Εργαστήριο Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος Επικοινωνίας
και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε συνεργασία με άλλα Τμήματα του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργάνωσε το Σάββατο 30 Μαρτίου
τη δεύτερη εκδήλωσή της, με τίτλο «Για Έναν Πολιτισμό της Αλληλεγγύης
και της Αντίστασης». Η εκδήλωση ήταν διπλή, και το πρώτο μέρος της είχε
συνεδριακό χαρακτήρα, αφού σε αυτό συναντήθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι
από κοινωνικά Δίκτυα υποστήριξης της ελληνικής κοινωνίας υπό τις
συνθήκες των Μνημονίων, σε συζήτηση με ενεργούς πολίτες. Στο δεύτερο
μέρος της, καλλιτέχνες του βεληνεκούς της Νένας Βενετσάνου, της Κάτιας
Γέρου, της Μάνιας Παπαδημητρίου, παρουσίασαν έργα από τον Ελύτη, τον
Παλαμά, τον Εγγονόπουλο, τον Σιδηρόπουλο, τον Αναγνωστάκη και άλλους.
Η Καθηγήτρια του Τμήματος ΕΜΜΕ κ. Ρηγοπούλου άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας για την επικινδυνότητα του να περιμένουμε ότι θα βοηθήσουν την κοινωνία οι ίδιοι άνθρωποι που επέφεραν την κρίση.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης χαιρέτισε την εκδήλωση μιλώντας για τις πρωτοφανείς επιθέσεις εντυπώσεων από τα ΜΜΕ, και το πώς δεν δίνεται η ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο να ακουστεί: «Αυτή η εκδήλωση ικανοποιεί την επιθυμία μας να βγει το Πανεπιστήμιο μπροστά στον κοινωνικό αγώνα. Κατηγορούμαστε ότι σιωπούμε – θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά μας έχουν αποκλείσει από παντού. Το μόνο που γράφουν οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ είναι ό,τι κακό υπάρχει. Πριν από λίγο καιρό είχε βγει μία είδηση με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο σε Άθλια Κατάσταση», και από κάτω ανέλυε ότι το κτήριο της Ακαδημίας ήταν βρόμικο… Ο μόνος τρόπος ο οποίος μας μένει είναι η διαμαρτυρία. Και εύχομαι αυτή η διαμαρτυρία που γίνεται σήμερα εδώ, που είναι μια εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης να γίνει η αφορμή για περισσότερες, ευρύτερες εκδηλώσεις».
Ο χαιρετισμός του Νάνου Βαλαωρίτη αναγνώστηκε από την κ. Κάτια Γέρου, και ο χαιρετισμός του Μανώλη Γλέζου από τη Μάνια Παπαδημητρίου. Ο ποιητής μας αναφέρθηκε εμμέσως σε πρόσφατο ισχυρισμό του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε ότι οι λαοί του Νότου είναι «κακοί μαθητές» και ζηλεύουν τους Γερμανούς: «Το μόνο που μας μένει είναι ο λόγος. Ο λαός μας, στη σοφία του, απέδιδε στη γλώσσα σημαντική δύναμη, ακόμα και πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια. Μ’ αυτή τη γλώσσα ας πολεμήσουμε εναντίον αυτών που σαν αχάριστοι μαθητές στράφηκαν εναντίον μας. Και να τους υπενθυμίσουμε ότι η γλώσσα μας έχει μια δύναμη που δεν τη σβήνει καμιά οικονομική χρεωκοπία ή ήττα σε έναν πόλεμο».
Στην πρώτη συνεδρία μίλησαν εκπρόσωποι από την Κοινωνική Υπηρεσία της Α´ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τη Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω, από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, και από το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων. Τόνισαν την κρισιμότητα της κατάστασης για θεραπευόμενους και θεραπευτές, την ώρα που η πολιτεία ‘κόβει’ κονδύλια από παντού, και την απελπιστική θέση τού να πρέπει να πεις σε ασθενή ότι δεν έχεις φάρμακα να του δώσεις.
Ο κ. Αλέκος Κυρούσης εκπροσωπώντας τους εργαζομένους στην Κοινότητα 18 Άνω είπε πως «η απεξάρτηση δεν είναι ένα θέαμα προς θέαση, αλλά είναι ένας χώρος συμμετοχής. Έτσι θεωρούμε ότι δεν κρίνουμε μόνο τον εξαρτημένο, αν μπορεί ή δεν μπορεί, αλλά κρινόμαστε και όλοι μας, αν μπορούμε ή δεν μπορούμε, αν επαρκούμε ή δεν επαρκούμε, να συνεισφέρουμε σ’ αυτή την προσπάθεια ζωής που γίνεται».
Στη δεύτερη συνεδρία μίλησαν εκπρόσωποι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, από τους Γιατρούς του Κόσμου, από το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης και από την οργάνωση Ιατρική Παρέμβαση. Ο κ. Νικήτας Κανάκης των Γιατρών του Κόσμου μίλησε για το απίστευτο γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος δεν εμβολίασε πέρυσι τουλάχιστον 8000 παιδιά, ελληνόπουλα, λόγω φτώχειας (!), και αυτά ήρθαν στους Γιατρούς του Κόσμου για να εμβολιαστούν! (Τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων έχουν αυτή την ελάχιστη φροντίδα από τη Unicef). Συνόψισε σχεδόν το πνεύμα όλων των ομιλιών στα παρακάτω λόγια: «Θεωρήσαμε αυτονόητο ότι απέναντι στο ηλίθιο, στο βλακώδες, στο βαθύτατα ανθελληνικό «μόνο για έλληνες» της Χρυσής Αυγής, συνεχίζουμε να λέμε, «όπου υπάρχουν άνθρωποι». Παρ’ όλες τις απειλές, τους εκβιασμούς, παρόλο που μας κάνει αρκετά αντιδημοφιλείς. Πολλοί ξέρετε έχουν προτιμήσει να σιωπήσουν. Οι καλοί άνθρωποι, έχουνε σιωπήσει. Και αφήνουμε να επελαύνει ο φασισμός. Χρειαζόμαστε μια συμμαχία καλών ανθρώπων απέναντι σ’ αυτό το κίνημα της βαρβαρότητας και του φασισμού». Και κατέληξε: «Πολλοί από μας δεν ξεχνάμε, όσοι προερχόμαστε από φτωχές οικογένειες, ότι επειδή υπήρχε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο σπουδάσαμε».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πριν τους καλλιτέχνες μίλησαν εκπρόσωποι από το Περιοδικό Δρόμου Σχεδία, από την Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου χωρίς Μεσάζοντες, και από το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου