|
Αποσιωπούν την πυρπόληση της Σμύρνης
Λέει για τους συμπατριώτες της η
Τουρκάλα σκηνοθέτις Νεσρίν Καζάνκαγια. Στην Αθήνα φέρνει την παράσταση
του έργου της «Ω Σμύρνη μου, όμορφή μου Izmir» (5-6 Ιουνίου, Πειραιώς
260, Φεστιβάλ Αθηνών)
«Οσοι βρίσκονταν με ανοιγμένους χάρτες στο λιμάνι της Σμύρνης και σημείωναν επάνω τους κόκκινες γραμμές δεν ήταν ούτε Ελληνες ούτε Τούρκοι. Ομως τα ίδια "παιχνίδια" παίζονται ακόμα. Χθες στη Γιουγκοσλαβία, σήμερα στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να γνωρίζουμε και να ερμηνεύουμε σωστά την Ιστορία μας», υποστηρίζει.
Κάτι που προσπάθησε η ίδια να κάνει όταν πήρε την απόφαση να συγγράψει ένα θεατρικό που να «λαμβάνει χώρα στη Σμύρνη, μόλις μία μέρα πριν από το βίαιο ξεριζωμό μιας ελληνικής οικογένειας». Εστιάζοντας αποκλειστικά στις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στις ζωές των απλών ανθρώπων. «Δεν προβαίνω σε ιστορικούς προσδιορισμούς. Το έργο δεν είναι ντοκιμαντέρ», διευκρινίζει. Προτού ξεκινήσει τη συγγραφή πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα σε τουρκικές και διεθνείς πηγές, που διήρκεσε ένα χρόνο. Τι ανακάλυψε; «Οτι γνωρίζουμε ελάχιστα για την παλιά Σμύρνη. Η επίσημη Ιστορία αφηγείται το κοινό παρελθόν στις ελληνικές και τουρκικές κοινωνίες από την οπτική γωνία της πολιτικής κάθε χώρας».
Στην οικογένειά της η μνήμη της Σμύρνης δεν συνδέεται πάντως με το τραύμα του ξεριζωμού. Κανένας δεν «ανταλλάχθηκε». «Είχαν όλοι τους προλάβει να μεταναστεύσουν νωρίτερα». Τύχη ή προνοητικότητα;
Τι σημαίνει, τι συμβολοποιεί διαχρονικά για τη σκηνοθέτιδα η Σμύρνη; «Εναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς στη διεθνή ιστορία. Ακόμη και σήμερα, παραμένει η πιο προοδευτική, δημιουργική και ζωντανή πόλη της Τουρκίας. Μια πόλη που συνδημιουργήθηκε από μια κοσμοπολίτικη κοινωνία, η οποία απαρτιζόταν από Τούρκους, Ελληνες, Αρμενίους, Εβραίους και Λεβαντίνους, οι οποίοι κατόρθωσαν να συζήσουν περίπου έναν αιώνα, έχοντας διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω και μιλώντας άλλες γλώσσες. Το πολυφυλετικό, συναρπαστικό "μαργαριτάρι του Αιγαίου" καταστράφηκε το 1922 από μια φθονερή πυρκαγιά. Κι ένας θρυλικός πολιτισμός έγινε στάχτη, όπως και η Ατλαντίδα. Εξαφανίστηκε. Οι αναμνήσεις των ανθρώπων της που γιόρταζαν ακόμη και τις θρησκευτικές γιορτές τους μαζί, έχοντας άλλη πίστη, βρίσκονται πλέον σε βιβλία. Η θαυμάσια αρχιτεκτονική της πόλης, με τα θέατρα, τα σινεμά, τις βιβλιοθήκες, τα καταστήματα, το πλουσιότερο εμπορικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπάρχει πλέον μόνο στις καρτ ποστάλ. Το έδαφος που γέννησε έναν αρχαίο πολιτισμό και μυθολογικές ιστορίες έγινε επίσης το έδαφος για μια καταστροφή». Τι την προκάλεσε; «Οι εθνικιστικές προκλήσεις και ο ιμπεριαλιστής θεός του πολέμου», απαντά. «Και έτσι καταστράφηκε το παρελθόν και των δύο κοινωνιών. Οι άνθρωποι που εξορίστηκαν από το γενέθλιο τόπο έχασαν το παρελθόν τους. Αλλά το να θυμόμαστε το τραγικό τέλος της Σμύρνης είναι κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στην ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξής μας».
Στη δωδεκάχρονη ζωή του το Theatre Pera αισθάνεται, όπως υποστηρίζει η Νεσρίν Καζάνκαγια, «αμείωτη υπευθυνότητα απέναντι στο παρελθόν και στο μέλλον». Και σήμερα «ανοίγει ένα μικρό παράθυρο σε ένα τραγικό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας μας, καλώντας το κοινό να αναστοχαστεί πάνω στην πρόσφατη ιστορία του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου