Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

«Το ευρωπαϊκό σινεμά κινδυνεύει από τη λογική της αγοράς»

Εφημεριδα Συντακτών 12/6

 
Οι κορυφαίοι σκηνοθέτες ξεσηκώνονται

Είκοσι μεγάλα ονόματα επιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Μπαρόζο, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να θυσιάσουν την προστασία του πολιτισμού, για να κερδίσουν μια νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ

Την Παρασκευή, 14 Ιουνίου η Ε.Ε. πρέπει να υιοθετήσει την τελική θέση με την οποία θα κατέβει στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη νέα Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μια συμφωνία που θεωρείται κρίσιμη και ιστορική. Πολλοί λένε ότι θα αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα του πλανήτη, ότι θα δώσει νέα ώθηση και στην ευρωζώνη, αλλά και στην αμερικανική οικονομία. Ωραία ακούγονται όλα αυτά.
getFilcvre
Γιατί τότε, λοιπόν, η Γαλλία απειλεί με βέτο τις διαπραγματεύσεις; Γιατί πάνω από 20 κορυφαίοι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες επιτίθενται, με πολύ σκληρή γλώσσα, στη διαφαινόμενη Συμφωνία και προφητεύουν μεγάλα δεινά για την ήπειρό μας; Διότι, απλούστατα, για άλλη μια φορά, όπως και πριν από είκοσι χρόνια, τότε που μια ανάλογη Συμφωνία υπογραφόταν, η περίφημη GATS, το σημαντικότερο διακύβευμα εξακολουθεί να μην είναι άλλο από την ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία. Αυτή που κουτσά στραβά εξακολουθεί ακόμα να έχει στο κέντρο της την καλλιτεχνική δημιουργία, να στηρίζεται με επιδοτήσεις από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ακόμα και το δικό μας (!), και φυσικά από κεντρικά προγράμματα της Ε.Ε.




Η περίφημη «πολιτιστική εξαίρεση» (του οπτικοακουστικού τομέα, αλλά και της μουσικής βιομηχανίας) από τη συμφωνία είναι για την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ «κόκκινη γραμμή». Επικεφαλής, πάντως, στον αγώνα για τη διατήρησή της είναι οι σκηνοθέτες.

Οι Κώστας Γαβράς, Κεν Λοουτς, Μισέλ Χαζαναβίσιους, Ράντου Μιχαλεάνου, Φόλκερ Σέλντορφ, Ρεμπέκα Ο’Μπράιεν, Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν, Λουκάς Μπελβό, Ανιέσκα Χόλαντ, Ούρσουλα Μέγερ, Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Αντρέι Βάιντα, Ακι Καουρισμάκι, Μαργκαρέτε φον Τρότα, Γέρζι Σκολιμόφσκι, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, Πέδρο Αλμοδόβαρ κ.ά. την Κυριακή, τέσσερις μέρες πριν από την κρίσιμη Παρασκευή, κινητοποιήθηκαν και πάλι με κείμενό τους στον γαλλικό και ευρωπαϊκό Τύπο.

«Με τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η Ευρώπη θα μπορούσε να εισέλθει σε μια νέα εποχή, στην οποία η πολιτική μπροστά στη λογική τής αγοράς θα θυσίαζε ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά της: τον πολιτισμό. Είναι ένα σοκ, ένα μέγιστο πολιτικό σχίσμα αυτό το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να επικυρώσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη νιώθει την πρόκληση να υπερπηδήσει τους κυματοθραύστες που υποστηρίζουν τη δημιουργία, τη διανομή της και τη χρηματοδότησή της. Αλλά η νίκη που κερδίσαμε πριν από είκοσι χρόνια μάς φαίνεται σήμερα εύθραυστη, επισφαλής και συνεχώς κάτω από την απειλή των εμπορικών συμφερόντων που αγνοούν την ανάγκη προστασίας του πολιτισμού», τονίζουν οι σκηνοθέτες.

Και εξηγούν ότι δεν μπορούν «να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ επιδίδονται σε ένα παιχνίδι κοροϊδίας, αδέξιων ψεμάτων, ψεύτικων υποσχέσεων και αληθινών αρνήσεων». Επιμένουν πως εκτός από τον «ξεσηκωμό» των κινηματογραφιστών, υπάρχει και η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου που με ψήφισμά του ζήτησε την εξαίρεση του οπτικοακουστικού τομέα από τις διαπραγματεύσεις. «Και τι να πούμε για την απροκάλυπτη παραβίαση της Σύμβασης της UNESCO για την πολιτιστική πολυμορφία, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε πομπωδώς το 2006 και σήμερα δεν διστάζει να ποδοπατήσει», προσθέτουν.

Επισημαίνουν κι ένα «παράδοξο». Οτι έχουν στο πλευρό τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, σαν τον μεγαλοπαραγωγό και διανομέα Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και τον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, που δεν θέλουν «η Ευρώπη να καταστρέψει με τα ίδια της τα χέρια ό,τι απομένει από την παλιά της φιλοδοξία για δημιουργία και πολιτιστική πολυμορφία».

Και καταλήγουν με ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα. «Την ώρα που το δημοκρατικό έλλειμμα στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ταρακουνάει επικίνδυνα την ίδια την ιδέα των ιδρυτών της, ας μην υπονομεύσουμε την πολιτιστική πολυμορφία που δίνει λάμψη στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Στις 14 Ιουνίου ελπίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πουν όχι στην απόρριψη του πολιτισμού που μας προετοιμάζει η Κομισιόν!».

Επιμ. Β. Γεωργ.
11/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου