Αφορμή για την επιστολή αποτελεί η ημερίδα, με θέμα 'Αγροτικές και Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης', που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην επιστολή του ο κ. Πολυχρονίδης, ο οποίος υπογράφει και ως πτυχιούχος Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, εξηγεί, απευθυνόμενος στον κ. Τσαυτάρη:
«Η πολύ μακρά θητεία μας στα κοινά και ιδιαίτερα στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και λόγω ειδικότερων γνώσεων, λόγω σπουδών και ενασχόλησής μας με τα αγροτικά θέματα, θα θέλαμε να έχετε εφόσον είναι δυνατόν μια ολιγόλεπτη συνάντηση για ενημέρωσή σας σχετικά με τα φλέγοντα αγροτικά θέματα και προβλήματα της περιοχής μας.
Στο παρόν πολύ σύντομο σημείωμά μας σας αναφέρουμε συνοπτικά ότι βάσει όλων των στοιχείων τα οποία έχουμε συλλέξει εδώ και δεκαετίες, αλλά και σύμφωνα με τον αείμνηστο καθηγητή μας στην Αν. Γεωπονική Σχολή Αθηνών, κ. Πάνο Αναγνωστόπουλο, γενέτειρα της ελαιοκαλλιέργειας, είναι η Κρήτη.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από όλα τα επιπλέον στοιχεία τα οποία έχουμε συλλέξει και εμείς μέχρι σήμερα».
ΣΤΙΣ ΒΟΥΒΕΣ
Στο σημείο αυτό ο κ. Πολυχρονίδης προσθέτει:
«Ηδη στον οικισμό Πάνω Βούβες του τ. Δήμου Κολυμπαρίου, υπάρχει το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στον κόσμο κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο της Φύσης, η περίφημη 'Ελιά των Βουβών'. Το δένδρο αυτό είναι γνωστό στα πέρατα του πλανήτη. Απ’ αυτό κόπηκε ο κότινος για τη στέψη των πρώτων Μαραθωνοδρόμων νικητών στην Ολυμπιάδα της 'ΑΘΗΝΑΣ 2004', στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου και πρόσφατα στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου.
Επίσης με κλαδί της ελιάς αυτής στέφθηκαν οι πρώτοι νικητές του μεγάλου Μαραθωνίου στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας από τον γράφοντα, τότε δήμαρχο Δήμου Κολυμπαρίου. Οι αγώνες αυτοί έγιναν με τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την ιστορική νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα.
Κάτω από τα κλαδιά αυτού του θρυλικού δέντρου, κηρύχτηκε επίτιμος δημότης Κολυμπαρίου ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Αυτό έγινε γιατί ο σοφός μας Πατριάρχης γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτω από τα κλαδιά αυτού του δέντρου 'Αυτής της Υπερμαθουσάλειας Ελαίας', όπως την αποκάλεσε με πολλή αγάπη, αλλά και τόσο παραστατικά, τα πολλαπλά μηνύματα προς όλο τον πλανήτη για την ύπαιθρο, το περιβάλλον, την ελιά, το ελαιόλαδο, την ειρήνη και τις άλλες πανανθρώπινες αξίες, έχουν ενισχυμένη δύναμη για να φτάσουνε στα πέρατα του πλανήτη και να γίνονται περισσότερα κατανοητά και πιστευτά.
Η θέση που βρίσκεται το δέντρο αποτελεί τη νέα Πνύκα της πατρίδας μας. Ως άνθρωπος σπουδαγμένος στα θέματα τα σχετικά με τη γεωργία και την ύπαιθρό μας, μπορείτε να κατανοήσετε περισσότερο παντός άλλου, αυτή τη μεγάλη δύναμη και αυτόν τον συμβολισμό.
Ενδεικτικό της μεγάλης ελκυστικότητας του δέντρου αποτελεί και η επίσκεψη πολλών επισήμων προσώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως του πρώην προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Νικολάου, διάφοροι πρεσβευτές και υπουργοί από όλο τον κόσμο και άλλα διάσημα πρόσωπα.
Θα ήτανε, λοιπόν, μεγάλη μας χαρά να σας υποδεχθούμε και εσάς 'κάτω από τους κλάδους αυτής της Υπερμαθουσάλειας Ελαίας'! Δίπλα σ’ αυτό το περιάκουστο δέντρο υπάρχει και το περίφημο 'Μουσείο Ελιάς Βουβών' με τα σπάνια εκθέματά του (υπάρχει και το μοναδικό γνήσιο ησιόδειο άροτρο).
Επ’ ευκαιρία θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη, αλλά και επείγουσα ανάγκη, προστασίας από παραπέρα καταστροφές και ανάδειξη των περίφημων μνημειακών ελαιοδέντρων και ελαιώνων της Κρήτης, που συναντώνται σε όλη την έκτασή της και ιδιαίτερα στον Νομό Χανίων.
Αποτελούν πολύτιμο θησαυρό για την εθνική μας, αλλά και την παγκόσμια, πολιτιστική κληρονομιά».
Καταλήγοντας ο κ. Πολυχρονίδης τονίζει:
«Είναι επομένως απόλυτα αναγκαίο και επείγον να συμπεριληφθούν στο ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων των μνημειακών ελαιώνων, το οποίο εφαρμόζεται ήδη σήμερα σε περιοχές του Αιγαίου, στην Αμφισσα κ.λπ., από το οποίο σήμερα έχει εξαιρεθεί η Κρήτη, πιστεύουμε πολύ λανθασμένα, αφού, όπως προαναφέραμε με στοιχεία, η Κρήτη είναι αποδεδειγμένα η γενέτειρα της ελαιοκαλλιέργειας με τα σημαντικότερα μνημειακά ελαιόδενδρα και ελαιώνες στον κόσμο».
http://www.haniotika-nea.gr, Δημοσιεύθηκε στις: 31-05-2013 10:33:34
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου