Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΛΒ ́ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ



Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

 Εμφάνιση πρόγραμμα.jpg

Η ΛΒ ́ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της

στις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Μουσικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για

την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, σας προσκαλεί -το Σάββατο 21 Ιουνίου και ώρα 9.00 μ.μ.- στο

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας για να απολαύσουμε όλοι μαζί, με συνοδεία τους ήχους

του μουσικού σχήματος εγχόρδων "The Quartet" και θέα τον έναστρο ουρανό της πόλης μας,

ένα μοναδικό ταξίδι "Από την Κλασική μουσική στο Τανγκό".

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

«Η γυναίκα της Ζάκυθος»



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΛΒ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Αρχαιολογικός Χώρος Γιτάνων 
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014
Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων παραστάσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2014, την Παρασκευή 18 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων Θεσπρωτίας (περιοχή αρχαίας Αγοράς) η θεατρική παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος», βασισμένη στο έργο του Διονυσίου Σολωμού και σε σκηνοθεσία-θεατρική προσαρμογή Δημήτρη Αβδελιώδη.
«Η γυναίκα της Ζάκυθος» θα περιοδεύσει κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ σε είκοσι εννιά αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας στο κοινό μία μοναδική ευκαιρία να επανακτήσει τη σχέση του με σημαντικά μνημεία του πολιτισμού μας, μέσα από την εμπειρία της συγκίνησης που προσφέρει η παρακολούθηση ενός θεατρικού έργου.

Ένας θησαυρός από χρυσό



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΛΒ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
     
  
Υλοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, την Κυριακή 01.06.2014, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες «Ένας θησαυρός από χρυσό», στο πλαίσιο του σχεδιασμού παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων κατά τη διάρκεια φιλοξενίας της περιοδικής έκθεσης «Αρχαιοκαπηλία Τέλος».
Βασικός στόχος του προγράμματος αποτελεί, μέσω μίας διαθεματικής προσέγγισης του εποπτικού υλικού και των εκθεμάτων που πλαισιώνουν την έκθεση, η ανάδειξη των διαστάσεων της μάστιγας της αρχαιοκαπηλίας και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Hellas: genius loci






Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την αγγλική έκδοση Hellas: genius loci.
Η έκδοση αποτελεί τον κατάλογο της έκθεσης «Ελλάδα: το πνεύμα του τόπου», που διοργανώνει η Διεύθυνση Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2014. Η σπονδυλωτή αυτή έκθεση παρουσιάζεται στο Περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής και στο Ζάππειο Μέγαρο.

Γεώργιου Βούρου, Παναγής Τσαλδάρης (1867-1936)

Εμφάνιση Tsaldaris.jpg



Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

προχώρησε στη φωτοαναστατική ανατύπωση του έργου του Γεώργιου Βούρου

Παναγής Τσαλδάρης (1867-1936), θέλοντας να καταστήσει προσιτό στο κοινό ένα

Το έργο αυτό δημοσιεύτηκε το 1955 από τον δημοσιογράφο Γεώργιο Βούρο,

διασώζοντας πολύτιμες πληροφορίες για το βίο και την πολιτεία του. Ως αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Παναγής Τσαλδάρης συνέδεσε την πολιτική της συνεννόησης με την πρόταση για υπέρβαση του Εθνικού Διχασμού.

Συνταγματικά Κείμενα της Ηγεμονίας Σάμου







Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την ολοκληρωμένη έκδοση των Συνταγματικών Κειμένων της Ηγεμονίας Σάμου. Το ανά χείρας έργο έρχεται σε συνέχεια της έκδοσης των Συνταγματικών Κειμένων των Ιονίων Νήσων, που πραγματοποίησε το Ίδρυμα το 2008.
Εμφάνιση Samos_1.jpgΗ έκδοση των κειμένων συνιστά μελέτη των πολιτειακών θεσμών έτσι όπως αυτοί αναπτύχθηκαν στην Ηγεμονία Σάμου (1834-1912) με βάση τα παραχωρημένα από την Υψηλή Πύλη συνταγματικά κείμενα. Συνιστούν μια προσπάθεια συγκερασμού των (άτυπων) θεσμών της προεπαναστατικής περιόδου όπως λειτούργησαν στη Σάμο, λ.χ. η συνέλευση της κοινότητας, με τα κανονιστικά πλαίσια που έθετε η οθωμανική κυβέρνηση. Στην έκδοση των συνταγματικών και άλλων –σχετικών με την οργάνωση των θεσμών της Ηγεμονίας της Σάμου– κειμένων αποτυπώνεται η πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των φιλελεύθερων επιδιώξεων των Σαμίων και των ορίων που έθετε το οθωμανικό κράτος. Τα “συντάγματα” συνδέθηκαν με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του οθωμανικού κράτους κατά την περίοδο του Τανζιμάτ και αποτυπώνουν έως ένα βαθμό τους πειραματισμούς των Οθωμανών ιθυνόντων για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής οργάνωσης και την εν μέρει φιλελευθεροποίηση του κράτους.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Τυπωμένα απολιθώματα μεταμορφώνουν την παλαιοντολογία



Ψηφιακή αναπαράσταση του δεινόσαυρου Erlikosaurus από ψηφιακή τομογραφία 
Ελάχιστα μουσεία σε όλο τον κόσμο μπορούν να καλύψουν το κόστος ακόμα και για το αντίγραφο ενός τυραννόσαυρου. Σύντομα, όμως, όλοι θα μπορούν να τυπώνουν στο σπίτι τους ένα αψεγάδιαστο απολίθωμα για μελέτη, ή ακόμα και για πλάκα.

Η ψηφιακή τομογραφία και η εκτύπωση τριών διαστάσεων ανοίγουν έναν νέο κόσμο «εικονικής παλαιοντολογίας» αναφέρουν βρετανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Trends in Ecology and Evolution.

Η παραδοσιακή παλαιοντολογία προχωρά με συχνά αργόσυρτους ρυθμούς, καθώς απαιτούνται χρόνια δουλειάς για να απελευθερωθεί ένα απολίθωμα από τα πετρώματα και να καθαριστεί με τον οδοντιατρικό τροχό και το πινελάκι.

Σπάνιο ειδώλιο της Εποχής του Χαλκού στα δίχτυα ψαρά




Ρώσος ψαράς που το μόνο που περίμενε στα δίχτυα του ήταν κυπρίνους κατέληξε να ψαρέψει ένα ειδωλολατρικό άγαλμα θεού, ηλικίας 4.000 ετών, από το βυθό του ποταμού.

Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι με το εύρημα του Nikolay Tarasov και το χαρακτήρισαν ως «μοναδικό και καταπληκτικό» και ότι «ίσως αξίζει το βάρος του σε χρυσό».

Ο κ. Tarasov ψάρευε την ημέρα που είχε ρεπό από την εργασία του στο χωριό Tisul της νότιας Ρωσίας. Ο ίδιος δήλωσε: «Χρησιμοποίησα ένα δίχτυ και την στιγμή που το τράβαγα, το ένιωσα βαρύ και σκέφτηκα ότι πιθανότατα να είχε σκαλώσει πάνω σε βράχο. Το τράβηξα μέσα στην βάρκα με την βοήθεια του φίλου μου και μόλις αντίκρισα τι βρισκόταν στο δίχτυ ήμουν έτοιμος να το πετάξω. Σταμάτησα όμως, όταν είδα ότι ήταν μια πέτρα με πρόσωπο. Έπλυνα αυτό το πράγμα στο ποτάμι και συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα αγαλματίδιο».

Το ειδώλιο έχει αμυγδαλωτά μάτια, μεγάλο στόμα με σαρκώδη χείλη και μια άγρια έκφραση στο πρόσωπο.

Bουτιά στην αρχαία Αίγυπτο


Οι Έλληνες αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον βυθό της Αλεξάνδρειας μεταξύ των οποίων και τον πύργο ενός γρανιτένιου πυλώνα.
Πάνω αριστερά ο υπεύθυνος των ερευνών Χ. Τζάλλας.
Έλληνες αρχαιολόγοι αναζητούν τα χαμένα χνάρια του πολιτισμού των Πτολεμαίων στον βυθό της Αλεξάνδρειας.

Γιγαντιαίες κατασκευές, δεκάδες ναυάγια και καταβυθισμένα λατομεία βρίσκονται διάσπαρτα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και πολλά τμήματα κτισμάτων με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Οι ενάλιες έρευνες προσέγγισαν το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας, τον ναό της Ίσιδας Λοχιάδος, τμήματα από τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Μάρκου και χαρτογραφούν τις επιπτώσεις στην ακτογραμμή από σεισμούς και τσουνάμι.

«Με το Ινστιτούτο Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας συνεχίζουμε την έρευνα για 15η χρονιά, ενώ συνολικά έχουμε κάνει 26 αποστολές. Είναι η μοναδική ενάλια συστηματική έρευνα από Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό», λέει ο κ. Χάρης Τζάλλας, υπεύθυνος εναλίων ερευνών. Η νέα αποστολή αποτελείται από αρχαιολόγους, δύτες και γεωφυσικούς, ενώ η μελέτη για την καταβύθιση της ακτής και των καιρικών φαινομένων γίνεται από κοινού σε συνεργασία με το Μαριοπούλειο - Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.

Η διάσωση της Βίλας των Μυστηρίων



Οι εκπληκτικές νωπογραφίες της Βίλα των Μυστηρίων περιλαμβάνουν ένα δωμάτιο με νωπογραφία που θεωρείται ότι απεικονίζει μια μύηση στη λατρεία του Διονύσου, θεού του κρασιού, που απεικονίζεται στο κέντρο του πίνακα.
Τη χρονική στιγμή που η Βίλα των Μυστηρίων ανακαλύφθηκε την άνοιξη του 1909, βρισκόταν σε κίνδυνο. Η προστασία που είχε από ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας και χώματος από την έκρηξη του 79 μ.Χ., πάχους 9 μέτρων περίπου, άφηνε εκτεθειμένη πλέον την εντυπωσιακή διακόσμηση της βίλας σε πιθανές βλάβες από τα στοιχεία της φύσης και τους σεισμούς, ένας από τους οποίους συνέβη ένα μήνα μετά την έναρξη των ανασκαφών. Kάθε καρότσι με συντρίμμια που αφαιρούταν από το σκάμμα της ανασκαφής φέρνοντας στο φως στήλες, αντικείμενα, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, τόσο μεγάλωνε η απειλή καταστροφής των ευρημάτων. Σύντομα έγινε σαφές ότι η οικία και η ζωντανή ζωγραφική της ήταν εξαιρετικά ευάλωτες, όχι μόνο στον ήλιο, τη βροχή και τον άνεμο αλλά και στους επίδοξους αρχαιοκάπηλους. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ανακάλυψη αυτού του εντυπωσιακού ευρήματος της φημισμένης αρχαίας πόλης, οι ανασκαφές σταμάτησαν και η έμφαση μετατοπίστηκε προς την προστασία και τη συντήρηση. Οι αρχαιολόγοι θα χρειαστούν δύο δεκαετίες για να ανασκάψουν πλήρως την οικία.

Επιστροφή πέντε κλεμμένων Αιγυπτιακών αρχαιοτήτων


Τα τρία μέρη του υπέρθυρου
Το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων εντόπισε πέντε αρχαία αντικείμενα που είχαν μεταφερθεί λαθραία εκτός της χώρας το 2002.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων, Mohamed Ibrahim ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα εκλάπησαν κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών στη νεκρόπολη της Saqqara, 25 χιλιόμετρα νότια από τις πυραμίδες της Γκίζας.

Θερινό σεμινάριο ψηφιδωτού στο αρχαίο Δίον



Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου διοργανώνει 15νθήμερο σεμινάριο ψηφιδωτού από 21 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου.

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν στο αρχαίο Δίον, στα εργαστήρια του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Θα διδάξει ο γνωστός  δάσκαλος της τέχνης του ψηφιδωτού, Βαγγέλης Γαληνός.

Το πρόγραμμα θα περιέχει μαθήματα θεωρίας και πρακτικής (υποχρεωτικό 9 π.μ. έως 13 μ.μ. και  προαιρετικό 17 μ.μ. έως 20 μ.μ.).          

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ένας θησαυρός από χρυσό Εκπαιδευτικό Οικογενειακό Πρόγραμμα Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

 Εμφάνιση Αφίσα.jpg


Στο πλαίσιο φιλοξενίας της περιοδικής έκθεσης "Αρχαιοκαπηλία Τέλος" θα υλοποιηθεί

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, εκπαιδευτικό

πρόγραμμα για οικογένειες σχετικά με το ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης

διακίνησης αρχαιοτήτων με τίτλο «ένας θησαυρός από χρυσό».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη γνωστή υπόθεση

του «Θησαυρού των Αηδονιών», ενός συνόλου από χρυσά κοσμήματα που εκλάπη από

μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια της Νεμέας, κατέληξε στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να

δημοπρατηθεί και επαναπατρίστηκε το 1996.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Δημοκρατία και Εκπαίδευση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.


 http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=110I444I1132I646I460539
Καλωσορίσατε στις ιστοσελίδες του προγράμματος «Δημοκρατία και Εκπαίδευση» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
 
  Το πρόγραμμα «Δημοκρατία και Εκπαίδευση»
  • απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα μαθήματα της Πολιτικής Αγωγής και της Ιστορίας, της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, της Οικιακής Οικονομίας και της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής, αλλά και σε κάθε εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται για τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των μαθητών του
  • προσφέρει πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό, σε ψηφιακή μορφή, για την υποστήριξη της διδασκαλίας σε θέματα δημοκρατικών αρχών και αξιών, πολιτικής αγωγής, κοινοβουλευτικής και πολιτικής ιστορίας
  • βοηθά τους εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους, κάνοντάς την πιο αποτελεσματική και ευχάριστη
  • προτείνει εκπαιδευτικό υλικό που πολύ εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη.

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία- Τρέχουσες Εκθέσεις


 http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=111I446I1142I646I457633#ch1
  1. «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος  Κρατικών Υποτροφιών»
  2. «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
  3. «Κρήτη, 1866-1913: πορεία προς την Ένωση»
  4. «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», Χανιά

«Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών»,
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών συνδιοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 6 Μαΐου 2014 και ώρα 19.00, στον Εκθεσιακό Χώρου του Ιδρύματος της Βουλής (Λεωφόρος Αμαλίας 14). Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τα μέσα Ιουλίου 2014.

Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών»

Εμφάνιση IMG_2014_05_06_9_88.jpgΑθήνα, 6 Μαΐου 2014

Ο Πρόεδρος της

Βουλής των

Ελλήνων κ.

Ευάγγελος

Μεϊμαράκης

εγκαινίασε την

έκθεση «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων  του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών»

«Από τις πρώτες συλλογές ως το σημερινό Μουσείο

Εμφάνιση ΑΦΙΣΑ-3.jpg ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΙΖ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

____________________________________________________

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στο Αρχαιολογι-

κό Μουσείο Βέροιας θα πραγματοποιηθούν, το Σάββατο 17 Μαΐου 2014, οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

«Από τις πρώτες συλλογές ως το σημερινό Μουσείο» (ώρα 10.30-

11.30, για ενήλικες): το κοινό, πριν ξεναγηθεί στις αίθουσες του Μουσείου, θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί μέσα από προβολή διαφανειών για την πορεία της διαδρομής του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας (τη σύσταση των πρώτων αρχαιολογικών συλλογών, την ίδρυση του Μουσείου αλλά και την πρόσφατη ανακαίνισή του).

Η εικαστική παιδεία ως συνολικό έργο τέχνης- Πέπη Ρηγοπούλου





Η ώρα μοιάζει δύσκολη για να μιλάμε για ιδέες. Μέσα στην αγριότητα της κρίσης, σε ένα τοπίο ανεργίας, απολύσεων, κλειστών μαγαζιών και κλειστών ψυχών, μοιάζει παράφωνο το να αναρωτιέσαι για τις ιδέες που θεμελιώνουν την παιδεία, εικαστική ή άλλη. Το πολύ- πολύ να επιτρέπεται να ασχοληθείς με το πρακτικό ζήτημα που όντως είναι περισσότερο από φλέγον: Την στενά κανονιστική πλευρά της εκπαίδευσης, τα προγράμματα, τις ισοτιμίες, τα ζητήματα των κονδυλίων, των απολύσεων κ.ο.κ.: Με την έννοια αυτή, ο λόγος για την εικαστική παιδεία μπορεί να είναι μόνον διοικητικός/οργανωτικός, συνδικαλιστικός ή διαχειριστικός, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένος με αυτό που λέμε μάνατζμεντ.  Ωστόσο, οι προσπάθειες, οι αγώνες, λέξη ακριβής αν και συκοφαντημένη από την ανέξοδη συχνά χρήση της, για την επίτευξη των στόχων αυτών, δεν μπορούν να αποκτήσουν διάρκεια χωρίς όραμα, χωρίς σύνδεση με τις ιδέες, που είναι το πρώτο που υποσκάπτει, παραχαράσσει και λεηλατεί, το εξουσιαστικό σύστημα. Η αναφορά μου λοιπόν θα επικεντρωθεί σε κάποιες ιδέες σχετικές με τα δημιουργικά και τα  πολιτικά θεμέλια της εικαστικής παιδείας, ως έχουν και όπως ίσως θα μπορούσαμε, προσωπικά και συλλογικά, να συμβάλουμε για να γίνουν.        

Ποια Ελλάδα; - Πέπη Ρηγοπούλου










Ταινιοθήκη της Ελλάδας/ 12/5/2014


  • Αυτοί θέλουν μια Ελλάδα διασπασμένη όπου o κάθε ενοχοποιημένος και ευνουχισμένος άνθρωπος να μισεί τον άλλο άνθρωπο, κάθε κλάδος να αδιαφορεί όταν σφαγιάζεται ο διπλανός του.
  • Εμείς χρειαζόμαστε μια Ελλάδα που θα ενωθεί στη βάση γιατί η πολιτική και κοινωνική αριστερά θα προτείνει ένα  γενναίο και ρεαλιστικό όραμα που θα ενώσει την μεγάλη πλειοψηφία και θα την κάνει ικανή να αντισταθεί, να διεκδικήσει και να δημιουργήσει.
  • Μια Ελλάδα μνήμης που θα νικήσει την αλλεργία που η Χούντα, ο εκχυδαϊσμός, η νεοναζιστική υποτροπή, το ψέμα και η ξύλινη γλώσσα έχουν προκαλέσει σε πολλούς για την εθνική και την κοινωνική /ταξική ιστορία μας.
  • Μια Ελλάδα δημοκρατίας που θα βασιστεί στην ενίσχυση της άμεσης απόφασης και της ευθύνης του κάθε πολίτη, στον πραγματικό και όχι προσχηματικό σεβασμό της πολιτισμικής, θρησκευτικής, γλωσσικής, ερωτικής ή όποιας άλλης ιδιαιτερότητας.
  • Μια Ελλάδα που θα σέβεται όλες τις πολιτισμικές ταυτότητες γιατί θα έχει συνείδηση της δικής της. Και που θα αφαιρέσει κάθε πρόσχημα και κάθε δύναμη από τον ναζισμό και τον Δούρειο Ίππο του, την θεωρία των δύο άκρων.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

«Η Ηπειρος αναγεννιέται, ανακτά τον ιστορικό της ρόλο»

 
«Η ομορφιά δεν έχει έλεος. Δεν την κοιτάζεις, αυτή σε θωρεί και δε συγχωρεί...» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Ηπειρώτης στην καταγωγή, από το Μολυβδοσκέπαστο στην επαρχία του Δήμου Κονίτσης.Ενας μικρός επίγειος παράδεισος. Ιερουργεί από το 1990, τα τελευταία έντεκα χρόνια ως προϊστάμενος του καθεδρικού, κεντρικού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως.
«Η ομορφιά δεν έχει έλεος. Δεν την κοιτάζεις, αυτή σε θωρεί και δε συγχωρεί...» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Μιλάμε με τον αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί σειρά ετών ιερέα στο εξωτερικό και ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία όπου έζησε και λειτουργούσε.

Η αύρα της οδού Σεμιτέλου


  ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σεμιτέλου 5. Κορυφαίο, νεανικό έργο του Νίκου Βαλσαμάκη.
 
Σεμιτέλου 5. Κορυφαίο, νεανικό έργο του Νίκου Βαλσαμάκη.Ε​​να βράδυ, πριν πέσει ακόμη το σκοτάδι, που είχα να πάω στο Μέγαρο, λοξοδρόμησα πριν αρχίσει η συναυλία στα απέναντι στενά. Αρχικά, ήθελα να δω το κενό από το κατεδαφισμένο σπίτι της οδού Λαμψάκου. Το βρήκα αφού πέρασα την τόσο κομψή πολυκατοικία του Γ. Κοντολέοντος, από τη δεκαετία του ’30, στη γωνία της Λαμψάκου με τη Βασ. Σοφίας. Καθώς το μόνο που ζητούσα ήταν να διαπιστώσω το κενό, γύρισα γρήγορα προς την οδό Σεμιτέλου.

Αθήνα - Πεκίνο τόσο μακριά, τόσο κοντά


ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ
«Ελληνικό πάρκο» αποσπά τον θαυμασμό των Κινέζων.Το 2008, όταν ο Σπύρος Μερκούρης διοργάνωσε στην Κίνα μια έκθεση με εκθέματα του ελληνικού πολιτισμού, λέει πως «πήγαν 820 χιλιάδες άνθρωποι μέσα σε 42 μέρες»!

«Ελληνικό πάρκο» αποσπά τον θαυμασμό των Κινέζων.Το 2008, όταν ο Σπύρος Μερκούρης διοργάνωσε στην Κίνα μια έκθεση με εκθέματα του ελληνικού πολιτισμού, λέει πως «πήγαν 820 χιλιάδες άνθρωποι μέσα σε 42 μέρες»!Ζει σ’ ένα παλιό αθηναϊκό σπίτι, στην καρδιά της Αθήνας –ήταν το πατρικό της μητέρας του– γεμάτο με όψεις και αντικείμενα της διαχρονίας του ελληνικού πολιτισμού. Και ο Σπύρος Μερκούρης γι’ αυτό ακριβώς φροντίζει κάθε φορά, με ό,τι καταπιάνεται. Με το να κάνει γνωστό, να καταγράφει και να διασώζει τις όψεις του ελληνικού πολιτισμού μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Ο λαβωμένος ελέφαντας του Καλονερίου


ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Μια φορά και έναν καιρό, την εποχή των Παγετώνων στην Ευρώπη, ζούσε στη σημερινή περιοχή της Σιάτιστας, στη Δυτική Μακεδονία, ο ελέφαντας του Καλονερίου. Όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης δρόμου κοντά στο χωριό Καλονέρι το 2006, ανακαλύφθηκε ένα μέρος του κρανίου του προβοσκιδωτού, οι παλαιοντολόγοι έμειναν έκπληκτοι καθώς διαπίστωσαν ότι ο ένας του χαυλιόδοντας ήταν πολύ πιο κοντός από τον άλλον. Έτσι άρχισαν να διατυπώνονται διαφορετικές εκδοχές για το μυστήριο αυτό που φαίνεται ότι απασχόλησε πολύ την επιστήμη της παλαιοντολογίας. Σύμφωνα πια με την επικρατέστερη εκδοχή, η ερμηνεία του μυστηρίου βρίσκεται σε μια ιστορία αγάπης...

Ναι στη μετακίνησή τους κοντά σε αρχαία κατάλοιπα

2/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Οι Ρομά του Χαλανδρίου απασχόλησαν τους αρχαιολόγους

Το θέμα των Ρομά στο Κάτω Χαλάνδρι, και ειδικά στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, απασχολεί τους ίδιους του Τσιγγάνους κατ’ αρχάς, που βρίσκονται εκεί από τη δεκαετία του ‘70, και φυσικά τους κατοίκους του Χαλανδρίου. Ωστόσο, απασχόλησε και τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην τελευταία τους συνεδρίαση. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της περιφέρειας Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, έχει αποφασιστεί έως τον Ιούνιο να μεταστεγαστούν σε περιοχή του Δήμου Μεγάρων – και πιο συγκεκριμένα, σε πρώην αμερικανική βάση στο όρος Πατέρα.

Η Ακρόπολη τη βροχή δεν θα φοβάται

02/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΟ ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη που αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημαΗ επιβάρυνση στα τείχη του Βράχου, αλλά και στα θεμέλια των μνημείων από τη μη απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων θα πάψει με μια συντονισμένη «επίθεση»: συλλογή, αποθήκευση σε δεξαμενές και απόληξή τους στο αποχετευτικό δίκτυο της Αθήνας.

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα νερά της βροχής και τα προβλήματα που προκαλούν στα τείχη και τα μνημεία της Ακρόπολης απασχολούν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στην τελευταία του συνεδρίαση (την Τρίτη) εγκρίθηκε ομόφωνα η προμελέτη που εκπόνησε η Ανθή Χατζηπαπά, αρχιτέκτονας μηχανικός της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και αφορά τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οπως είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, αρχιτέκτων και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), ο άνθρωπος που εργάστηκε επί δεκαετίες στην αποκατάσταση του μνημείου, «τα προβλήματα αστάθειας περιμετρικά των Τειχών του Βράχου της Ακρόπολης σχετίζονται ευθέως με τα όμβρια».

«Δεν είμαι υπηρέτης του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού»

02/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
  Η θέση του είναι άμισθη, αλλά ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι αποφασισμένος να της ξαναδώσει το κύρος της.
       

Της Μικέλας Χαρτουλάρη


«Η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν ξέρει τι έχει!»

Μαχητικός διανοούμενος με νομικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές, δοκιμιογράφος με ευρωπαϊκή κουλτούρα, βαθιά δημοκράτης, ο Ζουμπουλάκης θήτευσε ως δικηγόρος, ως Λυκειάρχης (μέχρι το 1998), ως διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία και των εκδόσεων της Εστίας. Ξεχωρίζει όμως, διότι είναι άτεγκτος πολέμιος του φασιστικού και ναζιστικού φαινομένου όντας παράλληλα συνειδητός χριστιανός και ψυχή του Ιδρύματος Βιβλικών Σπουδών «Αρτος Ζωής». Μάλιστα, από το 2011 επέκρινε με δριμύτητα τη συμμετοχή ακροδεξιών μελών του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση (βλ. Ανίερη συγκυβέρνηση, Πόλις). Και πέρσι εξέδωσε το δοκίμιο Χρυσή Αυγή και Εκκλησία (Πόλις) ενώ επιμελήθηκε και την έκδοση Νεοναζιστικός παγανισμός και Ορθόδοξη Εκκλησία (Αρτος Ζωής).

Η Φιλοσοφία μπορεί να διδαχθεί στα σχολεία μέσα και από ταινίες


02/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στέλιος Βιρβιδάκης

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεγάλη εμπειρία, στη Γαλλία και εδώ, για το πώς μπορούν οι νέοι να προσεγγίσουν δημιουργικά το μάθημα της Φιλοσοφίας, ο Στέλιος Βιρβιδάκης μάς μιλά για το Φιλοσοφικό Λεξικό του Κέμπριτζ, την ελληνική έκδοση του οποίου επιμελήθηκε.
Virvidakis-SteliosΤης Νόρας Ράλλη
Σήμερα το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 7 το απόγευμα έως τις 2 το πρωί του Σαββάτου, για τη Νύχτα της Φιλοσοφίας. Από το 2010 που ξεκίνησε ο θεσμός στο Παρίσι, πάνω από 1.800 άτομα παρακολουθούν τις διαλέξεις, βλέπουν ταινίες ή παραστάσεις. Σήμερα, περισσότεροι από σαράντα Ελληνες και Γάλλοι φιλόσοφοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες συμμετέχουν, σε διάφορους χώρους του Ινστιτούτου, σε δρώμενα με κεντρικό θέμα τον Λόγο.

Μια υποδειγματική κατοικία


04/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Σε διεθνή έκθεση το εξοχικό σπίτι των Ζάννα στον Οξύλιθο.
       


Του Δημήτρη Γκιώνη

Εκπαιδευτικη επισκεψη μαθητων του Δημοτικου Σχολειου στο σπιτι των ζαννα, στον Οξυλιθο Ηταν στα χρόνια της δικτατορίας, όταν ο συγγραφέας Παύλος Ζάννας (1929 – 1989), που -δέσμιος της χούντας για την αντιδικτατορική του δράση- μόλις είχε αποφυλακιστεί λόγω ανηκέστου βλάβης, αναζητούσε μαζί με τη σύζυγό του, την πιανίστα Μίνα, μια περιοχή για να χτίσουν ένα απλό σπίτι στην εξοχή, μακριά από οικισμούς, με τις αναπόφευκτες «επιβλέψεις» των αρχών. Μια κατοικία που θα τους πρόσφερε τη μέγιστη, για τη σκοτεινή εκείνη εποχή, αίσθηση ελευθερίας που ο Παύλος είχε στερηθεί στη φυλακή.

Ο Αύγουστος της πολιτικής και της τέχνης


05/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μεγάλη έκθεση στο Γκραν Παλέ για τον πρώτο αυτοκράτορα της ΡώμηςΕνας εντυπωσιακός αριθμός εκθεμάτων ζωντανεύει τη μεγάλη προσωπικότητα που «βρήκε μια Ρώμη από τούβλα και άφησε πίσω του μια Ρώμη από μάρμαρο».

ΠΑΡΙΣΙ Της Ηρας Φελουκατζή

glipto-AugustosΔύο χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατο του Αυγούστου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα, το Μουσείο Γκραν Παλέ τού αφιερώνει μια εντυπωσιακή έκθεση. Παρουσιάζεται μια πλούσια συλλογή από γλυπτά, προτομές, πορτρέτα, νομίσματα, ανάγλυφα σε μάρμαρο, πολύχρωμα διακοσμητικά στοιχεία, τα πρώτα μπουκάλια από φυσητό γυαλί, ψηφιδωτά, χρυσά και ασημένια στολίδια, κοσμήματα, αναπαραστάσεις μνημειακής αρχιτεκτονικής. Τα 300 εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές μεγάλων μουσείων και δείχνουν την πολιτιστική ακτινοβολία της βασιλείας του Αυγούστου, ενός ηγέτη που σημάδεψε την εποχή του με την ξεχωριστή του προσωπικότητα και τη δημιουργική πνοή του. Τίτλος της έκθεση «Εγώ, ο Αύγουστος, αυτοκράτορας της Ρώμης…»

Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

http://foundation.parliament.gr/.


Εγκαίνια της έκθεσης «Ζωγράφισα το μέλλον μου:

από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του

Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών», Εκθεσιακός

Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, θα τελέσει τα εγκαίνια

της έκθεσης με τίτλο «Ζωγράφισα το μέλλον

μου: από τη συλλογή έργων τέχνης

υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών

Υποτροφιών» την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 και ώρα

19.00, στον Εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της

Βουλής (Λεωφόρος Αμαλίας 14).

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Η «Αγία Δύναμις»

Ηλεκτρονική Έκδοση

Η εκκλησία ήταν γνωστή ως Μετόχι του Ροδακιού, από το όνομα της γειτονιάς της, αλλά και σαν Μεντελίτισσα, από την παραφθορά του ονόματος Πεντέλη σε Μεντέλη.
Η «Αγία Δύναμις», το εκκλησάκι που βρίσκεται χωμένο κάτω από τις κολώνες του Υπουργείου Παιδείας στην Μητροπόλεως, κτίστηκε τον 16ο αιώνα πιθανόν πάνω στα ερείπια του Ναού του Ηρακλή, γιου του Δία και της Αλκμήνης, συζύγου του Αμφιτρύωνος.

Αλλος ένας τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Έντυπη Έκδοση

Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή προστίθεται άλλη μία εικασία στις 140 άλλες που έχουν ώς τώρα διατυπωθεί; Αυτή τη φορά τα δεδομένα είναι διαφορετικά και η τοποθεσία συγκλίνει με τις αναφορές που υπάρχουν από τις αρχαίες πηγές. Εχουμε λοιπόν μια σπασμένη σαρκοφάγο από κρύσταλλο και 37 οστά που εξετάζονται με την ελπίδα να ταυτιστούν με τον νεκρό Αλέξανδρο.
Η ομάδα αρχαιολόγων και ιστορικών του Πολωνικού Κέντρου Αρχαιολογίας που διενεργεί την έρευνα ισχυρίζεται πως βρήκε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ερευνώντας την κρύπτη μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Ανακάλυψαν ένα μαυσωλείο από μάρμαρο και χρυσό το οποίο θα μπορούσε να είναι ο χαμένος τάφος του Μακεδόνα βασιλιά.

«Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία Εγκαίνια της έκθεσης του Γρηγόρη Λαμπράκη», στο Αγρίνιο


Εμφάνιση 6e.marathon museum_final.jpg


Τo Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε

συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου εγκαινιάζουν την έκθεση «Βία κατά εκπροσώπων

του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη» στη Δημοτική

Πινακοθήκη Αγρινίου, τη Δευτέρα 5 Μαΐου και ώρα 19.30.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα μιλήσει ο ιστορικός Χρήστος Χρηστίδης με

θέμα: «Γρηγόρης Λαμπράκης: προσεγγίζοντας το πρόσωπο και την εποχή».

Παρουσίαση του βιβλίου «Επανάσταση στον νου: Η δημιουργία της ψυχανάλυσης», του George Makari

Εξώφυλλο βιβλίου «Επανάσταση στον νου»
Οι εκδόσεις GEMA σε συνεργασία με τη Μαρία Γκέρτσου σας προσκαλούν την Τετάρτη 7 Μαΐου στο The Hub Events για την παρουσίαση του βιβλίου «Επανάσταση στον νου: Η δημιουργία της ψυχανάλυσης», του George Makari. 
  Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:Γρηγόρης Βασλαματζής, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Διδάσκων Αναλυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής ΨυχοθεραπείαςΚωνσταντίνος Γεμενετζής, Ψυχίατρος- ΨυχαναλυτήςΜαρία Χατζηανδρέου, Ψυχίατρος- ΨυχαναλύτριαΘα ακολουθήσει ομιλία του συγγραφέα μέσω SKYPE.
Προλογίζει ο Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Κώστας Στεφανής

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Κατασκοπευτικοί δορυφόροι του Ψυχρού Πολέμου αποκαλύπτουν χαμένες πόλεις της Μ. Ανατολής




Η ομάδα άρχισε τη δουλειά της με μία λίστα περίπου 4.500 γνωστών αρχαιολογικών χώρων στη Μ. Ανατολή. Οι φωτογραφίες των κατασκοπευτικών δορυφόρων αποκάλυψαν άλλους 10.000.
Τον τριπλασιασμό του αριθμού των γνωστών αρχαιολογικών χώρων στη Μέση Ανατολή είχε η μελέτη φωτογραφιών κατασκοπευτικών δορυφόρων του Ψυχρού Πολέμου, αποκαλύπτοντας χιλιάδες αρχαίους δρόμους, κανάλια, ερείπια και αρχαίες πόλεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, o νέος Corona Atlas of the Middle East, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν την περασμένη Πέμπτη στην ετήσια συνάντηση της Society for American Archaeology, αποκαλύπτει μεγάλο αριθμό χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε εκτάσεις από την Αίγυπτο ως το Ιράν- πολλοί εκ των οποίων είχαν χαθεί στις «ομίχλες της ιστορίας».

Βρέθηκε τάφος που ίσως κρύβει τον Αλέξανδρο


Τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ισχυρίζονται πως βρήκαν αρχαιολόγοι και ιστορικοί από το Πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας, ενώ γίνεται ανάλυση για να διαπιστωθεί η ηλικία των οστών που εντοπίστηκαν στο μαυσωλείο.
Μια σπασμένη σαρκοφάγος από κρύσταλλο και 37 οστά είναι ενδεχομένως ό,τι απέμεινε από τον διασημότερο Έλληνα και μεγαλύτερο στρατηγό όλων των εποχών.

Αν αυτό που ισχυρίζεται η ομάδα αρχαιολόγων και ιστορικών από το Πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας είναι αληθινό, τότε βρισκόμαστε μπροστά στη μέγιστη αρχαιολογική ανακάλυψη: του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου όλες οι αρχαίες πηγές τον τοποθετούν.

Early Image of Jesus Found in Egyptian Tomb


//