Εκτός από την εκατονταετηρίδα της ενσωμάτωσης της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος, φέτος εορτάζεται και μία ακόμη επέτειος, παράλληλη, η οποία συνήθως περνά απαρατήρητη: η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δολοφονία του Γεωργίου Α', του ιδρυτή της δυναστείας των Γλύξμπουργκ, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ελλάδας και δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 (5) Μαρτίου 1913.
Διαπιστώνοντας ότι οι σύγχρονοι Έλληνες γνωρίζουν ελάχιστα για τον ίδιο και την πενηντάχρονη ιστορική παρουσία του, που συνδέθηκε με κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που άλλαξαν τη μορφή της χώρας (από τις εκσυγχρονιστικές προσπάθειες του Χ. Τρικούπη μέχρι την τυχοδιωκτική περιπέτεια του "ατυχούς" πολέμου του 1897), η Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» και ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος κάλεσαν εικαστικούς δημιουργούς να συμμετάσχουν, ο καθένας με τη δική του πλαστική γλώσσα, σε "μία άσκηση πατριδογνωσίας, ιστορικής ερμηνείας, στοχασμού ή σαρκασμού, σάτιρας ή ακαδημαϊσμού", δημιουργώντας έργα με θέμα το πρόσωπο του Γεωργίου Α' και το ιστορικό αποτύπωμά του.

"Επιδιώκουμε, η ομαδική αυτή έκθεση να γίνει μία αφορμή επανατοποθέτησής μας πάνω στο ίδιο μας το παρελθόν με όποια διάθεση επιλέξουμε και με όποια τεχνική εξυπηρετεί αυτή τη διαδικασία", σημειώνει ο Ν. Βατόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η έκθεση αποτελεί "μια αφορμή για να ανελκύσουμε μία μορφή ιστορικά νωπή ακόμη, αλλά θαμπή στη μνήμη, με σκοπό να την αποδώσουμε με όποιον τρόπο ταιριάζει σε κάθε δημιουργό".
Στην έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Δ. Αναστασίου, Εύα Αποστολάτου, Ερμιόνη Αρνίδου, Ειρήνη Βογιατζή, Δ. Γαβρίλης, Β. Θεοδωρίδης, Παναγιώτα Θεοφιλοπούλου, Μ. Καμπάνης, Ιωάννα Καφίδα, Σπ. Κολυβάς, Δ. Κρέτσης, Έλενα Λακιώτη, Β. Λιαούρης, Αγγελική Μαλίκη, Ν.-Ντ. Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πέτρουλα, Θ. Ραχούτης, Αντ. Σμυρνιός, Ν. Τριανταφύλλου/Δ. Γράνης και Α. Τσακίρης.