Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Καταγγέλλουν τις απολύσεις στο ΥΠΠΟ

09/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

     
«Στους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους και τα 210 μουσεία της χώρας δουλεύουν 6.900 αρχαιολόγοι, συντηρητές, διοικητικοί, αρχαιοφύλακες, μαρμαροτεχνίτες, τεχνίτες ανασκαφών. Ολοι εμείς τα τελευταία τρία χρόνια ζούμε μια τεράστια αλλαγή: οι μισθοί μας μειώθηκαν, οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι απολύθηκαν, το προσωπικό δεν επαρκεί, οι υπηρεσίες μας δεν έχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη και συχνά αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε τζάμπα ή βάζουμε και από την τσέπη μας», κατήγγειλε χθες ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής – Στερεάς & Νήσων. Οι εργαζόμενοι άνοιξαν τα χαρτιά τους και μίλησαν για τα πολλαπλά προβλήματα και κυρίως για τις απολύσεις – διαθεσιμότητες 200 συναδέλφων τους, διαφόρων ειδικοτήτων από το υποστελεχωμένο ΥΠΠΟΑ. Και μάλιστα με συνθήκες πολύ χειρότερες από του ιδιωτικού τομέα, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν λαμβάνουν αποζημίωση και δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας.
Ο Σύλλογος προκήρυξε στάση εργασίας για αύριο από τις 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση έξω από την είσοδο της Ακρόπολης (στις 12.00). «Διώχνουν ανθρώπους και την ίδια στιγμή προσλαμβάνουν με ΜΚΟ όπου επικρατούν συνθήκες δουλοπαροικίας. Αυτό είναι το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας. Με το σχέδιο του νέου οργανισμού του ΥΠΠΟ θα συρρικνωθούν οι υπηρεσίες και θα γίνουν κι άλλες απολύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Γκότσης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου.

Επαγγελματίες με μακρόχρονη εργασία οδηγούνται στην ανεργία, όπως συμβαίνει με τη συντηρήτρια Κωνσταντίνα Γαβρήλου. Με σπουδές φυσικοθεραπείας ξεκίνησε να εργάζεται το 1986, ως μαθητευόμενη, στον τομέα συντήρησης χάρτου του ΥΠΠΟ. «Οταν ήρθε η ώρα να μονιμοποιηθώ, το 1995 κατέθεσα και το πτυχίο μου από τα ΤΕΙ. Το 1999 πήρα άδεια επαγγέλματος από το ΥΠΠΟ. Ωστόσο σήμερα, μετά από 27 χρόνια στην υπηρεσία, με διώχνουν ως φυσικοθεραπεύτρια. Νιώθω αδικημένη. Κανένας δεν μέτρησε τη δουλειά μου» είπε η ίδια. Η ειρωνεία είναι ότι η τελευταία δουλειά της αφορά δύο προθήκες για την έκθεση των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό.

Σε άλλες περιπτώσεις καταργούνται ολόκληροι κλάδοι, όπως συμβαίνει με τους βιβλιοθηκονόμους (4 υπάλληλοι), τους φύλακες κτιρίων (6 υπάλληλοι) κ.ά. Αλήθεια, με αυτά τα ζητήματα πότε θα ασχοληθεί ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος;

Βασιλική Τζεβελέκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου