Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Η επιστροφή των Μαρμάρων είναι θέμα ευρωπαϊκό»

22/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα

Το διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας, που εσχάτως αναθερμάνθηκε, αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες (ευρωβουλευτές, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς) ως δίκαιο και ξεχωριστό. Δεν μπορεί να συγκριθεί με ανάλογες διεκδικήσεις άλλων κρατών.
     
Το διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας, που εσχάτως αναθερμάνθηκε, αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες (ευρωβουλευτές, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς) ως δίκαιο και ξεχωριστό. Δεν μπορεί να συγκριθεί με ανάλογες διεκδικήσεις άλλων κρατών

Αποστολή: Γιάννης Μπασκάκης

«Ηθική υποχρέωση για όλη την Ευρώπη αποτελεί η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς». Αυτό είναι το μήνυμα που στάλθηκε μέσα από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: ένα ευρωπαϊκό ζήτημα», που διοργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ε.Κ. 2007-2012, Ρόδη Κράτσα, και ο πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος, Ντούσαν Σιντιάνσκι. Μια συζήτηση που στην εποχή της μνημονιακής πολιτικής, της ακραίας λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης και της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων δεν αποτελεί προτεραιότητα. Παραμένει όμως διαχρονική.


Ταξιδέψαμε στις Βρυξέλλες. Στην πόλη του Λούκι Λουκ και του Τεν Τεν, αλλά και στην πόλη της μεγάλης ψαλίδας μεταξύ υψηλόμισθων και εξαθλιωμένων, της ανεργίας του 20% και των αυτοκτονιών λόγω κρίσης και απολύσεων. Τρίτη μεσημέρι μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εκδήλωση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα έχει ξεκινήσει.

«Επισκέπτομαι το Βρετανικό Μουσείο και όλο και μεγαλώνει η αμηχανία μου. Είναι σαν να έχεις αναγεννησιακή τέχνη μέσα σε ένα διαμέρισμα. Πρέπει το μουσείο να μιλήσει τη γλώσσα της εντιμότητας. Νομίζω ότι η χώρα μου μπορεί να κάνει αυτή τη γενναία πράξη», τόνισε ο Αγγλος συγγραφέας Χένρι Πότερ.

«Είναι απαράδεκτο ότι το μνημείο είναι κατακερματισμένο. Τα Μάρμαρα είναι τμήμα της ψυχής της Ευρώπης», υποστήριξε ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης, Τζο Λέινεν.

«Δεν είναι θέμα του εγχώριου τουρισμού της Ελλάδας ή απλώς της επανένωσης των Μαρμάρων. Πρέπει να μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο πολιτισμός σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορεί να μας ενώσει», επισήμανε ο ιστορικός τέχνης και συγγραφέας Τομ Φλιν.

«Οι Βρετανοί δεν έχουν τη συνήθεια να επιστρέφουν. Εχουν καλό μεταβολισμό ενσωμάτωσης στη δική τους κληρονομιά. Από εμάς, ας πούμε, πήραν το Γιβραλτάρ. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση με τα ιδανικά της ενωμένης Ευρώπης», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊ­κού Κοινοβουλίου, Μιγκέλ Ανχελ Μαρτίνες Μαρτίνες.

«Στη Βρετανία οι οργανισμοί έχουν κάποια ανεξαρτησία και είναι αδύνατη η πολιτική παρέμβαση. Πρώτα πρέπει να πειστούν τα βρετανικά κόμματα και μετά το μουσείο για να ζητήσει να τροποποιηθεί η βρετανική νομοθεσία. Δεν γίνεται να υπάρξει νομοθεσία που να υποχρεώνει το μουσείο για την επιστροφή», ανέφερε ο σύμβουλος μουσειακής πολιτικής, Μόρις Ντέιβις.

«Πρέπει να αναζητήσουμε λύση μέσω του διαλόγου και της ήπιας πίεσης. Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες διεκδικήσεις για μνημεία και γλυπτά από άλλους πολιτισμούς», επισήμανε ο καθηγητής Ντούσαν Σιντιάνσκι.

«Tο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας και συγχρόνως ένα ηθικό ζήτημα με ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Είναι το αίτημα του σεβασμoύ και της αρτιότητας του Παρθενώνα, του θεμελιώδους μνημείου του ευρωπαϊ­κού πολιτισμού με παγκόσμια ακτινοβολία», τόνισε η Ρόδη Κράτσα.

g.baskakis@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου