Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η Ταινιοθήκη το παλεύει και ο υπουργός ακόμη ενημερώνεται

 

Έντυπη Έκδοση


«Νανά» της Βαλερί Μασαντιάν Παρακολουθώντας τη Μαρία Κομνηνού, καλλιτεχνική διευθύντρια της Ταινιοθήκης, να παρουσιάζει χθες το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου και να μεταφέρει την «κραυγή αγωνίας» του Κώστα Γαβρά να επιβιώσει η κιβωτός του ελληνικού κινηματογράφου, κάναμε μια θλιβερή διαπίστωση: οι σημανικότεροι πολιτισμικοί μας θεσμοί προχωρούν πλέον «day by day».

« Και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, άλλωστε, με τον πετσοκομμένο πλέον προϋπολογισμό του, χάρη στα ΕΣΠΑ επιβιώνει... Χρόνο με το χρόνο.
Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου (17-27/10 σε Ταινιοθήκη, ΑΣΚΤ, «Γκέτε»), πραγματοποιείται χάρη σ' ένα ΕΣΠΑ 500.000 ευρώ που εξασφάλισε (αλλά δεν εκταμίευσε ακόμα...) η Ταινιοθήκη. Η «ένεση» αυτή ελάχιστα πράγματα μπορεί να καλύψει. Και σίγουρα όχι τα πάγια έξοδα του θεσμού. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2010, όταν ο νέος κινηματογραφικός νόμος δεν περιέλαβε την Ταινιοθήκη ως μόνιμο επιχορηγούμενο φορέα. Οπως μας είπε η Μαρία Κομνηνού, ο κ. Παναγιωτόπουλος, με τον οποίο επικοινώνησε μόλις προχθές, αυτή τη στιγμή «είναι σε φάση ενημέρωσης».
Για να δούμε λοιπόν τι θα δούμε στο 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που φέτος έχει για πρόεδρο τον Παντελή Βούλγαρη και δίνει έμφαση στην καινοτόμο δημιουργία.
Τρία είναι τα μεγάλα αφιερώματα: το πρώτο είναι στον Χαρούν Φαρόκι, σημαντικό κινηματογραφιστή και εικαστικό καλλιτέχνη της Γερμανίας. Θα διοργανωθεί κινηματογραφικό αφιέρωμα με 15 ταινίες του και έκθεση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσία του ιδίου. Εκεί θα στηθούν επτά βιντεοεγκαταστάσεις του - η μία μάλιστα θα είναι τεραστίων διαστάσεων (με 12 οθόνες).
Ο Φαρόκι θα δώσει μάστερκλας (25/10, 8 μ.μ., στο «Γκέτε»), ενώ θα παρουσιάσει και μια σειρά από ταινιάκια διάρκειας έως 2 λεπτών το καθένα, γυρισμένα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το κοινό τους; Είναι όλα μονοπλάνα!
Ο Χ. Φαρόκι Ο Χ. Φαρόκι Το δεύτερο αναδρομικό αφιέρωμα είναι στον Πορτογάλο auteur Πέδρο Κόστα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας. Θα παρουσιαστεί η πλήρης φιλμογραφία του «Σάμουελ Μπέκετ του κινηματογράφου». Ο εν πολλοίς άγνωστος στην Ελλάδα Κόστα, που δημιουργεί ένα κατ' εξοχήν χειροποίητο σινεμά.
Το τρίτο είναι στον Ρομπέρτο Ροσελίνι. Θα προβληθούν έξι ψηφιακώς αποκατεστημένες ταινίες του κορυφαίου νεορεαλιστή Ιταλού δημιουργού που έχουν χρόνια να παιχτούν στη χώρα μας. Ανάμεσά τους και το θρυλικό «Ταξίδι στην Ιταλία».
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης τα τμήματα «Κινηματογραφικά μέτωπα» (με πολύ πρόσφατες ταινίες από το παγκόσμιο σινεμά της πρωτοπορίας), «Αφηγηματικά ή Οχι;» και «Ελληνικό Σινεμά Τώρα!». Θα παιχτούν έργα γνωστών δημιουργών, όπως ο Νίκος Γραμματικός, που θα μας δείξει τη «Μήδειά» του, αλλά και νέων σκηνοθετών, όπως ο ταλαντούχος Αθανάσιος Καρανικόλας («Echolot»), που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και στις 21/10, στο «Γκέτε», θα δώσει μάστερκλας.
Με ενδιαφέρον αναμένουμε το «Οχι», μια ταινία για την ελληνική κρίση υπό το πρίσμα ενός ξένου: του Κεν ΜακΜάλαν. Αλλα και την άφιξη της Βρετανίδας Λόρας Μάλβεϊ, από τις σημαντικότερες θεωρητικούς του κινηματογράφου που μελέτησε σε βάθος την απεικόνιση της γυναίκας στο σινεμά.
Θα γίνουν και ειδικές προβολές: ταινίες του '80 που υπογράφουν σκηνοθέτες όπως οι Γ. Σταμπουλόπουλος, Τ. Παπαγιαννίδης και Τ. Λυκουρέσης (που μόλις ανέλαβε τα ηνία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), καθώς και παρουσίαση και των δύο εκδοχών της ταινίας «Ποτάμι», του Νίκου Κούνδουρου.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας ShareThis

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φεστιβάλ
Κινηματογράφος
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός
«Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» είναι εδώ
Ο γραμματικός του Μακρόλ Γκαβιέρο
Πέθανε στα 68 του ο Πατρίς Σερό
Κλήρωση: Εννέα βιβλία του Άλβαρο Μούτις σε εννέα τυχερούς!
Άνοιξε το Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου