Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Metaxi παρόντος και παρελθόντος στο Μυστρά


Ηλεκτρονική Έκδοση


Στα πλαίσια εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013
Ένα χρονικό ταξίδι αναμνήσεων της ακμής που γνώρισε άλλοτε ο τόπος αυτός, ξετυλίγεται μέσα από μια πολύχρωμη διαδρομή που υφαίνεται ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν.
Χιλιάδες μέτρα μεταξωτού νήματος χρησιμοποιήθηκαν για να συνθέσουν το ομοίωμα της «άγνωστης πριγκίπισσας» του Μυστρά σε μια πρωτότυπη χωρική εγκατάσταση που πραγματοποιήθηκε από τη δημιουργική ομάδα Kollektivemind* στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013 "Τα Πρόσωπα του Χρόνου".
Το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Πνευματική Εστία Σπάρτης και με την ευγενική χορηγία της εταιρείας MistrasGroupInc.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά γέμισε με μικρούς μαθητές από σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών και έσπευσαν να συμμετέχουν ενεργά στην ύφανση ενός διαφορετικού, κατακόρυφου αργαλειού. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός εντυπωσιακού, τρισδιάστατου και πολύχρωμου φορέματος που θα παραμείνει στον αρχαιολογικό χώρο, σε αντιπαραβολή και διάλογο με το ένδυμα-εύρημα που φυλάσσεται στο Μουσείο του Μυστρά.

Η εγκατάσταση "Metaxi παρόντος και παρελθόντος" επιχειρεί να ανασύρει ένα μύθο που δεν έχει πρόσωπο, ωστόσο παραμένει ζωντανός στο πέρασμα του χρόνου. Παραπέμπει στην «άγνωστη πριγκίπισσα», το ενδυματολογικό σύνολο της οποίας βρέθηκε σε τάφο στη βόρεια στοά του ναού της Αγίας Σοφίας και εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο του Μυστρά. Αποτελείται από δύο γυναικεία ενδύματα από μετάξι, ένα εσωτερικό (υποκάμισο) και ένα εξωτερικό, τμήματα από δερμάτινα υποδήματα και την κόμη της νεαρής γυναίκας, την οποία συγκρατούσε και παράλληλα κοσμούσε μια διάταξη από μεταξωτά κορδόνια.
Αυτό το σπάνιο και εξαιρετικό εύρημα σε συνδυασμό με την ιστορική παράδοση του τόπου στην παραγωγή μεταξιού κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, υπήρξε η πηγή έμπνευσης για το εγχείρημα. Πρόκειται για μια άυλη γυναικεία μορφή, πάνω στον κορμό της οποίας, μέσα από την τρισδιάστατη διάταξη του νήματος, σχηματίζονται γραμμικά μοτίβα με τα οποία επιχειρείται η αναμόρφωση της δομή του φορέματος. Με τη χρήση του νήματος ως πρώτης ύλης, επιτυγχάνεται η ύφανση μιας πολιτισμικής γέφυρας που συνδέει μεταφορικά την παράδοση με τη θέση της γυναίκας μέσα στην εξέλιξη της ιστορίας και της πολιτιστικής μνήμης μέσα από μία πολύχρωμη διαδρομή ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν.

*Μία δημιουργική συνεργασία ανάμεσα σε 7 αρχιτέκτονες που εστιάζει σε ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικής έρευνας και εφαρμογής. Συνδυάζοντας γνώσεις από την επιστήμη, την τέχνη και την καθημερινή ζωή, η ομάδα προτείνει λύσεις σε χωρικά ζητήματα του διευρυμένου πεδίου της αρχιτεκτονικής, του δημόσιου χώρου, της πόλης και του τοπίου και πραγματοποιεί ευρηματικές εφαρμογές καθημερινών υλικών και αντικειμένων με τοπική ταυτότητα και χαρακτήρα επανάχρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου