Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ανθρώπινη αλυσίδα για τα βυζαντινά της Θεσσαλονίκης


08/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

     
«Nα σώσουμε το βυζαντινό σταυροδρόμι». Μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και δεκάδες απλοί πολίτες προχώρησαν χθες βράδυ σε συμβολική διαμαρτυρία, με τον σχηματισμό μιας ανθρώπινης αλυσίδας, ώστε να αποτραπεί η αποξήλωση των βυζαντινών αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό στην οδό Βενιζέλου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ζητάει από την Πολιτεία: Να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Να αναπέμψει αμέσως το θέμα στο ΚΑΣ. Να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό του σταθμού στη Βενιζέλου.

Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Απόστολος Σοφιαλίδης, χαρακτηρίζει προσχηματικό και ανακριβές το επιχείρημα, ότι επιβάλλεται να αρθεί η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου, ώστε να συνεχίσουν οι αρχαιολόγοι την ανασκαφική τους έρευνα. Σήμερα θα υποστηρίξει στο ΣτΕ την αίτηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να συνεχίσει να ισχύει η προσωρινή διαταγή, να ανασταλεί η εκτέλεση της διοικητικής πράξης για την απομάκρυνση των ευρημάτων.


Ο κ. Σοφιαλίδης αναφέρει πως αρκετοί επιδιώκουν να «σκύψει το κεφάλι» ο Δήμος Θεσσαλονίκης και να αναφωνήσει «σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω». Και εξηγεί ότι η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ (23 Ιουλίου) δεν εκδόθηκε για να μη συνεχίσουν την έρευνα οι αρχαιολόγοι, αλλά «για να μη μεταφερθούν τα μνημεία στο εργοτάξιο των εργολάβων στο Καλοχώρι, όπως προβλέπουν οι τρεις μελέτες που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, σε εκτέλεση της επίμαχης απόφασης του τέως υπουργού Κώστα Τζαβάρα, και να μην εξαφανιστούν για πάντα από τον τόπο τους».

Χθες βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης «έκραξε» την Αττικό Μετρό και τους «αρμόδιους» γιατί ασκούν τη διοίκηση του έργου από την Αθήνα. Αυτός που φαίνεται να έχει μετανιώσει είναι το υπουργείο Πολιτισμού. Αν και είχε συμφωνήσει να μην επιμείνει στην εκτέλεση της κολοβής, αν όχι εσφαλμένης, υπουργικής απόφασης Τζαβάρα, στις 23 Σεπτεμβρίου κατέθεσε «απόψεις» στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας την άμεση εκτέλεση αυτής.

Ολα αυτά, ενώ οι εργαζόμενοι στο Μετρό καταγγέλλουν την άγονη πολιτική που ακολουθείται για το έργο, ξεκαθαρίζοντας: «Μετρό στη Θεσσαλονίκη, ούτε το 2020».

Νίκος Φωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου