Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Νέα εκστρατεία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

 

07/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πρωτοβουλία του Πάνου Παναγιωτόπουλου και διαμεσολάβηση της UNESCO Η ελληνική πλευρά πιέζει τη βρετανική, ενώ οι εθνικές επιτροπές έξι κρατών, που ήρθαν στην Αθήνα για διεθνή σύσκεψη, εντυπωσιάστηκαν από τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη.

Η ελληνική πλευρά πιέζει τη βρετανική, ενώ οι εθνικές επιτροπές έξι κρατών, που ήρθαν στην Αθήνα για διεθνή σύσκεψη, εντυπωσιάστηκαν από τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Από την εποχή της Μελίνας μέχρι σήμερα σίγουρα έχουν γίνει άλματα στο θέμα της διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα: το εξαιρετικό Μουσείο της Ακρόπολης και η συνέχεια των αναστηλωτικών εργασιών στον Βράχο. Αποδεικνύουν μια άλλη Ελλάδα, φορέα έρευνας και πολιτισμού. Αποτελούν ακλόνητα επιχειρήματα για μια νέα διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων.


Σ’ αυτό τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα ζητάει ως διαμεσολαβητή την UNESCO. Κι ο διεθνής Οργανισμός απάντησε θετικά. Τα μέλη του ενημέρωσαν ήδη με επιστολή τους τη βρετανική πλευρά για το ελληνικό αίτημα, να προχωρήσει, δηλαδή, η διαδικασία της διαμεσολάβησης για την επιστροφή των Μαρμάρων. Το θέμα ενεργοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, έπειτα από συνάντηση με τη γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, τον περασμένο Ιούλιο στο Παρίσι. Χθες, συναντήθηκε με τους προέδρους και τα μέλη των εθνικών επιτροπών Κύπρου, Γερμανίας, Σουηδίας, Βρετανίας, Ελβετίας, Αυστραλίας, στο πλαίσιο διεθνούς σύσκεψης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Προηγουμένως είχαν επισκεφθεί την Ακρόπολη και είχαν δει από κοντά το μαραθώνιο αναστηλωτικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Θέμα που αναλύθηκε στην 6η Διεθνή Συνάντηση την Παρασκευή και το Σάββατο, η οποία φιλοξενήθηκε επίσης στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η προσπάθειά μας για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν ξεκινά από μια ανάγκη τόνωσης του εθνικού εγωισμού μας. Είναι μια προσπάθεια με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς αποβλέπει στην αποκατάσταση της ενότητας ενός κορυφαίου πολιτιστικού μνημείου, το οποίο αποτελεί κοινή αναφορά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι μια οικουμενική προσπάθεια με βαθιά ανθρωπιστικό χαρακτήρα», είπε ο υπουργός Πολιτισμού. Και επισήμανε ότι, αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα την ενεργοποιήσει για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δύο κρατών.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, διαβεβαιώσε: «Ολοι και όλες τασσόμαστε με κάθε απόφαση στρατηγικής που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια στην οποία έχουμε όλοι αφοσιωθεί». Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και τα μέλη της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με πρόεδρο τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής και ο Σπύρος Μερκούρης.

Σε κλίμα ενθουσιασμού για την πορεία των έργων και την πρωτότυπη δουλειά που εφαρμόστηκε, αλλά και χωρίς να λείψουν οι φόβοι για το μέλλον τους εν μέσω κρίσης, ολοκληρώθηκε το Σάββατο η 6η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης. Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη είναι εξαιρετικής σημασίας για το μνημείο και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς έγινε χρήση πρωτότυπων επιστημονικών εφαρμογών προηγμένης τεχνολογίας κι εκπονήθηκαν ερευνητικές μελέτες μεγάλης σημασίας, προκειμένου να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα από τη φθορά του χρόνου και την ανθρώπινη επέμβαση. Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις όπου αποσυναρμολόγησαν και ξαναδημιούργησαν ολόκληρα σύνολα, όπως συνέβη με τον ναό της Αθηνάς Νίκης.

Η Μαρία Ιωαννίδου, πρώην διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), μίλησε για τα αναστηλωτικά έργα στην περίοδο 2000-2010. Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Πολιτισμός του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με αρχική χρηματοδότηση 16,8 εκατ. ευρώ, η οποία αυξήθηκε «για να φθάσει στο ποσό των 32,6 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» και 1,3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ’ ΚΠΣ. Πρόσθετη χρηματοδότηση 10,5 εκατ. ευρώ παρείχε η ελληνική πολιτεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε: 781 αρχιτεκτονικά μέλη αποσυναρμολογήθηκαν, 1.094 αρχιτεκτονικά μέλη, με συνολικό βάρος που ξεπερνά τους 2.675 τόνους, αναστηλώθηκαν, 686 αρχιτεκτονικά μέλη δημιουργήθηκαν από θραύσματα, 905 συμπληρώματα κατασκευάστηκαν από νέο μάρμαρο, 158 μέλη κατασκευάστηκαν από νέο μάρμαρο κ.ά.

Για «τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη κατά την τρέχουσα περίοδο» μίλησε η διευθύντρια της ΥΣΜΑ Β. Ελευθερίου. Ανέφερε ότι για την περίοδο 2011–2015 η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα εργάζονται 180 υπάλληλοι, οι 123 μόνιμοι. Από την πλευρά του, ο Μανώλης Κορρές, αρχιτέκτονας μηχανικός και βαθύς γνώστης του αναστηλωτικού έργου, επισήμανε τα σοβαρά δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τείχη της Ακρόπολης λόγω υγρασίας.

v.tzevelekou@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου