Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Γ΄Διεθνές Συνέδριο για τον Κωστή Παλαμά στην 70η επέτειο θανάτου του

Στην Ακαδημία Αθηνών, από την Τρίτη 22 ως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

Γ΄Διεθνές Συνέδριο για τον Κωστή Παλαμά στην 70η επέτειο θανάτου του

 
Συμπληρώνονται εφέτος 70 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή και κριτικού αλλά και διηγηματογράφου και θεατρικού συγγραφέα Κωστή Παλαμά (1859-1943). Ο ποιητής της Ασάλευτης ζωής, της Φλογέρας του Βασιλιά, του Δωδεκάλογου του Γύφτου, των Καημών της λιμνοθάλασσας, των Σατιρικών Γυμνασμάτων πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943. Η κηδεία του, μεσούσης της Κατοχής, στην οποία παρευρέθηκε πλήθος κόσμου τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο έχει μείνει στην Ιστορία ως πράξη αντίστασης στους γερμανούς κατακτητές.

Σημειώματα του Κωστή Παλαμά
Εφέτος, 70 χρόνια μετά τον θάνατο του εθνικού ποιητή, ελευθερώνονται τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του, σχεδιάζεται μια 50τομη νέα έκδοση των Απάντων του, αρχίζει μια Παλαμιάδα στα σχολεία και επιχειρείται μια επαναπροσέγγιση του Παλαμά στο Γ΄Διεθνές Συνέδριο για τον Κωστή Παλαμά με θέμα «Η ποίηση και η ποιητική του Κωστή Παλαμά» που διεξάγεται στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, από την Τρίτη 22 Οκτωβρίου ως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.
Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Παλαμά, που συστάθηκε το 1959 με πρωτοβουλία του βιβλιογράφου Γιώργου Κατσίμπαλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του ποιητή, γνωστοί και καταξιωμένοι παλαμιστές αλλά και νέοι μελετητές του έργου του Κωστή Παλαμά θα εξετάσουν τη θεματολογία, την ιδεολογία, την καιρικότητα, τη γλώσσα, τη στιχουργία, τη ρητορική, τη μείξη των ειδών, τη θεωρία, τα παραδοσιακά και μοντερνιστικά στοιχεία στην ποίηση του Παλαμά, τη σχέση με πατέρες και επιγόνους, την πρωτεϊκότητα, τη φαινομενική αντιφατικότητα και την εσωτερική ενότητα, τη λειτουργία της ποίησής του στην εποχή του και την επαναλειτουργία της.
Θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι Θανάσης Αγάθος, Δημήτρης Αγγελάτος, Χρήστος Αλεξίου, Γιώργος Ανδρειωμένος, Λάμπρος Βαρελάς, Ευριπίδης Γαραντούδης, Γεράσιμος Ζώρας, Κωνσταντίνος Κασίνης, Ερατοσθένης Καψωμένος, Δημήτρης Κόκορης, Π.Δ. Μαστροδημήτρης, Δώρα Μέντη, Μ. Γ. Μερακλής, Απόστολος Μπενάτσης, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, Χριστίνα Ντουνιά, Έρη Σταυροπούλου (Ελλάδα), οι Gaia Zaccagni (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Κατερίνα Καρατάσου (Πανεπιστήμιο Frederick Κύπρου), Massimiliano Maida (Πανεπιστήμιο του Palermo), Μαρία Τσούτσουρα (Σορβόνη), Χρήστος Μπιντούδης (Πανεπιστήμιο Πόζναν «Adam Mickiewicz»), Νικόλας Κακκούφα, Ελένη Παπαργυρίου, Μαρία Στυλιανίδου (King’s College London). Χαιρετισμό θα απευθύνει στην έναρξη του συνεδρίου το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου η πρόεδρος του Ιδρύματος Παλαμά, ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου