Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Παιδιά εναντίον αρχαιοκαπήλων

5/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
  Φινλανδοί θα γυρίσουν ταινία στην Κω
Ο πολύ γνωστός στην πατρίδα του σκηνοθέτης Ταάβι Βάρτια θα μπορούσε να πάει στην Τουρκία ή στην Κύπρο για το φιλόδοξο και μακρόπνοο πρότζεκτ του. Προτίμησε το αιγαιοπελαγίτικο νησί και ξεκινάει τον Απρίλιο μια ταινία για όλη την οικογένεια με τίτλο «Adventure in Greece» με πολλούς Ελληνες ηθοποιούς

Της Νόρας Ράλλη

Ενα νέο είδος μυθοπλασίας για τα ελληνικά κινηματογραφικά δεδομένα, αυτό που λέμε «για όλη την οικογένεια», με φόντο το ελληνικό αρχιπέλαγος, με Ελληνες ηθοποιούς ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, αλλά με Φινλανδό σκηνοθέτη και ελληνοφινλανδική παραγωγή βρίσκεται προ των πυλών. Η ταινία «Adventure in Greece», μία εφηβική περιπέτεια με στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, κάτι σαν την παλιά και αγαπημένη τηλεοπτική σειρά της νεότητάς μας «Ο θησαυρός της Βαγίας» από το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή, πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες σε ένα χρόνο. Αλλά –Φινλανδοί είναι αυτοί!– η ενημέρωση έγινε από τώρα.


Και καλώς έγινε ό,τι έγινε, καθώς εντυπωσιαστήκαμε τόσο από το μέγεθος της παραγωγής όσο και από τον ενθουσιασμό του Φινλανδού σκηνοθέτη, Tαάβι Βάρτια, για την ταινία αλλά και για τη χώρα μας. Είναι πολύ γνωστός στη Φινλανδία, καθώς έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες στο θέατρο (το έργο του «Πετρής και Κωστής» ανέβηκε και στην Ελλάδα το 2010), στην τηλεόραση (τα τελευταία 20 χρόνια έχει σκηνοθετήσει πάνω από 1.100 προγράμματα για όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας της Φινλανδίας) και στον κινηματογράφο. Εξάλλου, στη χώρα αυτή του Βορρά, όπου ο ήλιος δεν βγαίνει ουσιαστικά ποτέ στον ουρανό, για να πάρεις επιχορήγηση από το Κέντρο Κινηματογράφου, πρέπει η προηγούμενη ταινία σου να έχει κόψει τουλάχιστον 150.000 εισιτήρια.

Το «Adventure in Greece» θα είναι η πρώτη του ταινία γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω. Ο προϋπολογισμός της αγγίζει τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου καλύπτεται από το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου, σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ ΤV, με την επιδότηση και του δικού μας Κέντρου Κινηματογράφου, αλλά και τη χορηγία του Ομίλου Mitsis Hotels και την υποστήριξη του Ενιαίου Φορέα Κω – Νισύρου, που εξασφάλισαν δωρεάν διαμονή και σίτιση σε συνεργείο και ηθοποιούς για τους τρεις μήνες που θα διαρκέσουν τα γυρίσματα.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2014 το αιγαιοπελαγίτικο νησί θα γίνει το φόντο για την περιπέτεια του Ταάβι. «Πρόκειται για 3 Φινλανδάκια που ήρθαν με τις οικογένειές τους για διακοπές στην Ελλάδα και, χωρίς να το θέλουν, γίνονται μάρτυρες ενός εγκλήματος: αρχαιοκάπηλοι κλέβουν ελληνικούς θησαυρούς από μία θαλάσσια σπηλιά. Και κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτειά τους. Παράλληλα, εξελίσσονται και μικρότερες ερωτικές ιστορίες και δράματα, αφού και οι τρεις του είναι ερωτευμένοι με το ίδιο κορίτσι. Τον ρόλο αυτής της μικρής «ξελογιάστρας» θα τον παίξει η ανιψιά της ηθοποιού Ναταλίας Δραγούμη, Αναστασία, η οποία θα πρωταγωνιστήσει και η ίδια στο φιλμ», εξήγησε ο σκηνοθέτης.

«Εχω την ευθύνη της μικρής και στην ταινία και στην πραγματικότητα, καθώς θα δίνει εξετάσεις μέσα στα γυρίσματα και ποιος ακούει την αδερφή μου!», αστειεύτηκε η Ν. Δραγούμη, η οποία τόνισε το πόσο σημαντικό θα είναι για τον ελληνικό κινηματογράφο γενικότερα, το να ξεκινήσει μία παράδοση παρόμοιων ταινιών «για όλη την οικογένεια». Το καστ θα συμπληρώνει ο Ορφέας Αυγουστίδης, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Η ταινία έχει ήδη βρει κινηματογραφική και τηλεοπτική διανομή στη Φινλανδία από τις Nordisk Film Distribution και Channel 4. Αποτελεί δε το πρώτο από τα τρία κομμάτια ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ του ίδιου σκηνοθέτη, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μία ακόμη ταινία μεγάλου μήκους με προσωρινό τίτλο «Mama΄s Boy» και πρωταγωνιστές τους Ορφέα Αυγουστίδη και Ευγενία Δημητροπούλου, καθώς και μία σειρά για την τηλεόραση, The Missing Road, που θα προβληθεί και στις δύο χώρες, με γυρίσματα στην Ελλάδα και τη Λαπωνία.

«Θα μπορούσα να πάω στην Τουρκία ή στην Κύπρο για όλα αυτά τα γυρίσματα. Ωστόσο και μόνο στην ιδέα πως θα μπορώ για τρεις μήνες να μένω και να δουλεύω στην Κω, κάθε άλλη επιλογή απορρίφθηκε ακαριαία. Λατρεύω την Ελλάδα και μακάρι να μπορούσα να μείνω εδώ για πάντα. Στόχος μου είναι να συνδυάσω το λευκό της Φινλανδίας και το γαλάζιο της χώρας σας», εξομολογήθηκε ο Βάρτια. Και μεις δεν έχουμε παρά να ευχαριστούμε την τύχη και τον ήλιο μας, που φέρνουν ξένες παραγωγές στη χώρα μας.

n.ralli@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου