Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Συζήτηση για την πολιτιστική πολιτική εν καιρώ κρίσης στην Τεχνόπολη



Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου από τον Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς
Συζήτηση για την πολιτιστική πολιτική εν καιρώ κρίσης στην Τεχνόπολη
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



 
Ποια πολιτιστική πολιτική εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα στον χώρο του βιβλίου, του κινηματογράφου,  σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας; Τι συμβαίνει στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στα Μουσεία της χώρας; Μπορεί το υπάρχον μοντέλο να φέρει αποτελέσματα; Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το πολιτισμικό κεφάλαιο της χώρας και τη σύστασή του; Τι αλλαγές στη διαχείριση του πολιτισμού έχει επιφέρει η οικονομική ύφεση; Η αναζήτηση πόρων έχει μεταβάλει τη σχέση ιδιωτικού και δημόσιου αγαθού; Είναι η οικονομία ο κύριος παράγοντας που θέτει προσκόμματα στη χάραξη μιας αποτελεσματικής πολιτιστικής πολιτικής; Υπάρχει θεσμική ετοιμότητα από την πλευρά της πολιτείας προκειμένου να εφαρμοσθούν αναγκαίες και στοχευμένες πολιτισμικές μεταρρυθμίσεις; Πώς μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να συνεργαστούν με το κράτος στην προάσπιση και στην προβολή των πολιτισμικών αγαθών;

Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τη συζήτηση με θέμα «Ποιος πολιτισμός; Θεσμοί και πολιτιστική πολιτική σε δύσκολους καιρούς», που διοργανώνει ο Τομέας Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Θα μιλήσουν: Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Μυρσίνη Ζορμπά, ερευνήτρια πολιτιστικής πολιτικής, Μαρία Κομνηνού, γενική γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Καφέτση, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Οι ομιλητές, βασισμένοι στην εμπειρία τους από το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται ο καθένας τους, θα παρουσιάσουν τη λειτουργία των πολιτιστικών θεσμών και φορέων στην Ελλάδα και θα εκφράσουν τις απόψεις τους για την αλλαγή μοντέλου (δεδομένων των συνθηκών κρίσης), καθώς και για τη σύγκριση πολιτιστικής πολιτικής και λειτουργίας των θεσμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημ.Αρ., ο οποίος θα παρουσιάσει και τις θέσεις του κόμματος για τον πολιτισμό. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Γιάννης Κακουλίδης, ποιητής, συγγραφέας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημ.Αρ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της Δημ.Αρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου