Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Οι γιορτές παίρνουν αμπάριζα από το Μπενάκη

13/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«Αλλιώς... στην Πειραιώς», εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλουςΤο μουσείο ανοίγει λαχταριστό τις πόρτες του Σάββατο και Κυριακή σε ένα πανηγύρι γεμάτο παιχνίδια, εργαστήρια, μουσικές, τέχνη και πολλά δώρα.
   
Το μουσείο ανοίγει λαχταριστό τις πόρτες του Σάββατο και Κυριακή σε ένα πανηγύρι γεμάτο παιχνίδια, εργαστήρια, μουσικές, τέχνη και πολλά δώρα

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Η μεγάλη γιορτή τα έχει όλα. Κατ” αρχάς χαμόγελα και καλή διάθεση. Μουσική και τραγούδια σε κάθε γωνιά, εργαστήρια δημιουργικής ευχαρίστησης, εξαιρετικά δώρα και εκδόσεις σε τιμές για όλα τα βαλάντια, ξεναγήσεις στις εκθέσεις, ζεστές σούπες, κρασί και φυσικά χειροποίητα στολίδια με τα οποία θα «ντυθεί» ολόκληρο το μουσείο. Με τίτλο «Αλλιώς… στην Πειραιώς, Χριστούγεννα στο Μουσείο Μπενάκη», διοργανώνεται γιορτινό διήμερο (Σάββατο και Κυριακή 14-15/12) με είσοδο 3 ευρώ και δωρεάν για παιδιά, ανέργους, νέους έως 22 ετών και φοιτητές.


Ολο το ανθρώπινο δυναμικό έχει τεθεί σε εγρήγορση προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την αυριανή γιορτή. Μαζί με 150 εθελοντές, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, 65 μουσικούς, ξεναγούς, από τον διευθυντή του Αγγελο Δεληβορριά μέχρι την υπεύθυνη της διοργάνωσης και των πωλητηρίων Δέσποινα Γερουλάνου, όλοι έχουν κοινό σκοπό μια αξέχαστη γιορτή σ’ ένα από τα ωραιότερα και πιο σύγχρονα πολιτιστικά μας κέντρα. Οι εφτά χιλιάδες και πλέον επισκέπτες που πέρασαν από το Μπενάκη της Κουμπάρη τον περασμένο Μάιο κατά την Ημέρα των Μουσείων, που γιορτάστηκαν και τα 35 χρόνια του πωλητηρίου του, έδωσαν το έναυσμα και για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. «Ηταν μια ιδέα της Δέσποινας», είπε με πολλά χαμόγελα ο Αγγελος Δεληβορριάς, για να του θυμίσει η Δέσποινα Γερουλάνου ότι ο ίδιος «ενθουσιάστηκε και μας ζήτησε να το ξανακάνουμε».

Κάθε έκθεση και εργαστήριο: Στις «Ελληνικές θάλασσες» τα παιδιά, με οδηγό τους τη Σοφία Δαϊσπύρου, διαλέγουν τη «δική» τους θάλασσα και ρίχνουν σε αυτήν το καράβι τους φτιαγμένο από χαρτόκουτα κι άλλα ανακυκλωμένα υλικά. Στην έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη το Σάββατο, στο «Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης» της Χριστίνας Ντεπιάν, οι μαθητές της γίνονται δάσκαλοι και φτιάχνουν με τους επισκέπτες στολίδια, με ποδήλατα του Τσαρούχη. Στον ίδιο χώρο θα ακούγονται «κομμάτια» που έχει τραγουδήσει ο Γιάννης Τσαρούχης. Παράλληλα θα δίνονται μικρές μουσικές παραστάσεις με τίτλο «Ζωντανεύοντας στιγμές του Γιάννη Τσαρούχη». Στην έκθεση «Τα στοιχειώδη» του Χρήστου Μποκόρου, η Θεοδώρα Χωραφά πλάθει μικρά, απλά… στοιχειώδη σκεύη από πηλό.

Μικροί και μεγάλοι, με την Ολυμπία Μπασκλαβάνη φτιάχνουν χριστουγεννιάτικα χειροποίητα στολίδια κι όλοι μαζί στολίζουν το Μουσείο.

Ανιχνευτές Ναυτοπρόσκοποι μαθαίνουν το κοινό πώς φτιάχνονται οι αυθεντικοί ναυτικοί κόμποι – δεσμοί αλληλεγγύης, φιλίας και τύχης.

Η Μαρία Γρηγορίου δείχνει πώς κατασκευάζονται ανακυκλωμένα φύλλα χαρτιού.

Ο Ακης Γκούμας με βασικό υλικό τη φωτιά, το σφυρί του και μέταλλο φτιάχνει γοητευτικές γλυπτικές φόρμες.

Η Κορίννα Κουτούζη σφυρηλατεί και μεταμορφώνει απλά σύρματα σε μοναδικά κοσμήματα.

Η Γεωργία Γκρεμούτη διπλώνει, ξεδιπλώνει και… βγαίνουν καλικάντζαροι μέσα από τις κάρτες, σ’ ένα εξαιρετικό εργαστήρι που προτείνουμε να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι. Στο τέλος θα έχουν μια ευχάριστη έκπληξη στα χέρια τους.

Οι Υφάντριες από την Κρήτη δίνουν το «παρών», γνέθουν με ρόκα και ανέμη και αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Οι φίλοι του instagram που μοιράστηκαν τις φωτογραφίες τους με tag #greekseasbm και θέμα τις ελληνικές θάλασσες, μαθαίνουν αν η φωτογραφία τους ξεχώρισε στις δέκα καλύτερες, κερδίζουν ένα βιβλίο και γιορτάζουν τη νίκη τους.

Οι 65 μουσικοί συμμετέχουν αφιλοκερδώς και όλο το Σαββατοκύριακο γεμίζουν με κάλαντα και μουσικές, άριες και χριστουγεννιάτικα ορατόρια κάθε γωνιά του κτιρίου της Πειραιώς. Επίσης το εστιατόριο και το «κατάφυτο» αίθριο έχουν ειδικό γιορτινό μενού, ζεστά ροφήματα, κρασί και σούπες εποχής. Κι όσοι θέλουν να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους θα βρουν μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις στο στολισμένο Πωλητήριο και στο βιβλιοπωλείο. Με τις αγορές τους οι επισκέπτες στηρίζουν το μουσείο.

INFO: «Αλλιώς… στην Πειραιώς, Χριστούγεννα στο Μουσείο Μπενάκη», Πειραιώς 138. Σάββατο 14/12, 10.00-22.00 και Κυριακή 15/12, 10.00-18.00. Το Σάββατο τα εργαστήρια θα διαρκέσουν έως τις 20.00, ενώ το εστιατόριο θα παραμείνει ανοικτό έως τα μεσάνυχτα.

v.tzevelekou@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου