Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η ποίηση του Καβάφη συναντά την αρχαιότητα στο Κυκλαδικής Τέχνης


Η έκθεση «Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες» εγκαινιάζεται την Τρίτη
Η ποίηση του Καβάφη συναντά την αρχαιότητα στο Κυκλαδικής Τέχνης
Αττικός μελανόμορφος καλυκωτός κρατήρας
 
Στίχοι πάνω στους τοίχους, ποιήματα γραμμένα σε χαρτιά  που τα έχει πάρει ο αέρας. Το άνοιγμα της μαύρης βελούδινης  κουρτίνας δίνει στον επισκέπτη μια πρώτη εικόνα: Η έκθεση «Ιδανικές "μορφές" κι αγαπημένες» που εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Μέγαρο Σταθάτου, αναπτύσσει έναν διάλογο ανάμεσα στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη και την τέχνη της ελληνικής αρχαιότητας.

Η εικόνα της Αιγύπτου στο αρχαιοελληνικό μυθιστόρημα


Διάλεξη του Γιώργη Γιατρομανωλάκη στο Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο στις 28 Νοεμβρίου
Η εικόνα της Αιγύπτου στο αρχαιοελληνικό μυθιστόρημα
 
Δεν είναι ευρέως γνωστά, αλλά υπήρξαν και έπαιξαν τον ρόλο τους στην εξέλιξη του μυθιστορήματος των βυζαντινών χρόνων και της νεότερης εποχής. Ο λόγος για τα λεγόμενα αρχαιοελληνικά μυθιστορήματα, μυθοπλαστικά αφηγήματα της όψιμης ελληνιστικής περιόδου, με κυρίαρχα τα στοιχεία της περιπέτειας και του ερωτικού πάθους: Χαρίτων Αφροδισιεύς, Τα περί Χαιρέαν και Καλλιρόην, Ξενοφών Εφέσιος, Εφεσιακά ή Των κατ' Άνθειαν και Αβροκόμην εφεσιακών λόγων βιβλία ε΄, Λόγγος, Δάφνις και Χλόη, Αχιλλέας Τάτιος, Τα κατά Λευκίππην και Κλειτοφώντα, Ηλιόδωρος, Αιθιοπικά.

Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»


Eκδηλώσεις με τη συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής
Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
 
 
Τις χαριτωμένες ερωτοτροπίες του Ντον Τζιοβάνι της ομώνυμης όπερας (1787) του Μότσαρτ σε μια παράσταση της Όπερας της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και μια υποβλητική ανάγνωση του ανατριχιαστικού διηγήματος «Πίστομα» (1899) του Κωσταντίνου Θεοτόκη από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) απόλαυσαν καθηλωμένοι και σε απόλυτη σιωπή εκπρόσωποι του Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 26 Νοεμβρίου στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της ΕΒΕ. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΣΝ) έδωσε μια γεύση από τις προσεχείς δράσεις του, μια σειρά εκδηλώσεων φιλαναγνωσίας και παραστάσεων λυρικού θεάτρου, με τις οποίες θα γίνει η γνωριμία του κοινού με το έργο των δύο μεγάλων φορέων πολιτισμού, της ΕΒΕ και της ΕΛΣ, που θα παραδοθούν από Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο ελληνικό δημόσιο και στους έλληνες πολίτες στα τέλη του 2015.

Κίνα: Η πρώτη φωτογραφία γυμνού του 1928

Παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Πεκίνου
Κίνα: Η πρώτη φωτογραφία γυμνού του 1928
Η γυμνή απείκονηση της 16χρονης κοπέλας από τον φωτογράφο Λανκ Τζίνγσαν
 
 
Την πρώτη φωτογραφία γυμνού που εμφανίστηκε δημοσία στην Κίνα παρουσιάζει το Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Πεκίνου. Είναι φωτογραφία του 1928, μιας 16χρονης κοπέλας, την οποία έβγαλε ο Λανκ Τζίνγσαν, ο λεγόμενος «πατέρας της ασιατικής φωτογραφίας». Εκατόν σαράντα περίπου φωτογραφίες του, οι περισσότερες με τοπία, φυσικές καλλονές αλλά και πορτρέτα παρουσιάζει τώρα το Μουσείο.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Δεν κλείνει η Σχολή Μαρμαρογλυπτικής της Τήνου

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κλείσει η Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ανδριανός απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Νίκου Συρμαλένιου. Υπενθυμίζεται ότι η Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου της Τήνου λειτουργεί από το 1955 και έβγαλε σπουδαίους μαρμαρογλύπτες και καλλιτέχνες, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς.

Πενήντα κλικ για ένα βιολογικό θησαυροφυλάκιο

Επτά φωτογράφοι της ομάδας phasma2 έζησαν για ένα μήνα στη Βοβούσα, το μικρό και ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου στον Νομό Ιωαννίνων, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την επερχόμενη οικολογική καταστροφή που πρόκειται να συμβεί σ' αυτό.
Η Βοβούσα είναι χτισμένη στην κοιλάδα του Αώου, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου. Έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura 2000 και προστατεύεται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το χωριό αριθμεί μόλις 70 κατοίκους, κυρίως βλάχικης καταγωγής, οι οποίοι διατηρούν τα έθιμά τους και είναι γνωστό και με τη βλάχικη ονομασία Μπαϊεάσα. Τόπος πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα, η Βοβούσα διατρέχεται από τον ποταμό Αώο και είναι μια από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα. Για δεύτερη φορά μέσα σε 30 χρόνια υπάρχει σχέδιο να κατασκευαστεί ένα ακόμα φράγμα. Το δεύτερο αυτό φράγμα θα εκτρέπει τα νερά του ποταμού Αώου προς τη λίμνη των Ιωαννίνων κι έτσι αυτόματα θα τα στερήσει από τη Βοβούσα, αλλά και από την Κόνιτσα και την Αλβανία.

Τα φώτα "τρεμοσβήνουν" για το Ίδρυμα "Ελ. Βενιζέλος"



"Τρεμοσβήνουν τα φώτα του Ιδρύματος. Ελπίζουμε να αντέξουμε, αλλά δεν περιμέναμε τέτοια μεταχείριση από το κράτος". Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελ. Βενιζέλος", Νίκος Παπαδάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το επιστημονικό ίδρυμα που φέρει το όνομα του σημαντικότερου ίσως πολιτικού της σύγχρονης Ελλάδας κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Χωρίς τη σταθερή χρηματοδότηση των 250.000 ευρώ που λάμβανε από το υπουργείο Παιδείας έως το 2010 και κάλυπτε τα λειτουργικά του έξοδα, με τους δέκα εργαζόμενους που απασχολεί να πληρώνονται "έναντι", επαφίεται όλο αυτό το διάστημα στην "αφαίμαξη" φίλων και συμπαραστατών, καθώς και στην ετήσια, αλλά κυμαινόμενη, ενίσχυση εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων (φέτος ανήλθε σε 60.000 ευρώ).

Οι επιστολές του Κολοκοτρώνη στο ελληνικό κράτος



Δύο ιστορικά ντοκουμέντα, δύο επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στη μία εκ των οποίων, με παραλήπτη τον Δημητράκη Πλαπούτα, αναφέρεται η θρυλική φράση του Γέρου του Μωριά "φωτιά και τζεκούρι", αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους. Οι επιστολές επρόκειτο να δημοπρατηθούν χθες το βράδυ από τον οίκο του Πέτρου Βέργου, αλλά, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Πολιτισμού, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, δεν δημοπρατήθηκαν καν και έναντι του ποσού των 8.000 ευρώ και για τις δύο πέρασαν στην κατοχή του κράτους.
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, έγιναν το τελευταίο 24ωρο με τους κατόχους και δικαιούχους των δύο ντοκουμέντων της νεότερης Ιστορίας μας και η συμφωνία ολοκληρώθηκε χθες σήμερα το πρωί.
  1. Η επιστολή που περιέχει τη θρυλική φράση "φωτιά και τζεκούρι", από τις ελάχιστες που φέτουν την υπογραφή του Γέρου, συντάχθηκε στις 15 Ιουνίου 1822, απευθύνεται προς τον Δημητράκη Πλαπούτα και δι' αυτού προτρέπει τους κατοίκους των χωριών να βοηθήσουν στην πολοιορκία της Πάτρας. Αποδεικνύει δε ότι η φράση "φωτιά και τζεκούρι", που έγινε γνωστή από άλλη επιστολή που έγραψε ο Κολοκοτρώνης το 1826, στην πραγματικότητα πρωτογράφτηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι νομίζαμε. Εδώ ο Κολοκοτρώνης την επικαλείται στην προσπάθειά του να συνεγείρει τον κόσμο να βοηθήσει στην πολιορκία της Πάτρας.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ως γενέτειρα της δημοκρατίας θεωρώ την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα


Ρ. Χέρτσογκ: Ελβετία και Αγγλία γενέτειρες της Δημοκρατίας

O Πρόεδρος της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν δέχεται την Ελλάδα
Ρ. Χέρτσογκ: Ελβετία και Αγγλία γενέτειρες της Δημοκρατίας
 
 
«Ως γενέτειρα της Δημοκρατίας θεωρώ την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα» δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσογκ στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα Der Handelsblatt. Το σχόλιο, που δέχεται επικρίσεις, διατυπώθηκε όταν ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για το «μπόνους» της Ελλάδας ως γενέτειρας της Δημοκρατίας σε σχέση με τις διαδικασίες ένταξής της στις ευρωπαϊκές δομές και τις οικονομικές της αδυναμίες.

Μιλώντας στην Handelsblatt, ο Ρόμαν Χέρτσογκ δήλωσε πως ήταν σαφές από την αρχή σε πολλούς πολιτικούς ότι η Ελλάδα δεν είχε την οικονομική αποδοτικότητα άλλων χωρών, όμως αν και οι οικονομικές αδυναμίες ήταν γνωστές, δεν υπήρχαν προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή θρησκείας σε ό,τι αφορά την ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ο πρωθυπουργός της Ν.Ν. Ουαλίας ζητά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα


Στη διάρκεια συνεδρίου στο Σίδνεϊ
  από Archaeology Newsroom - Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστραφούν στην Αθήνα. Από τη στιγμή που λειτουργεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μην επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα».
Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship», που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Nicholson Museum του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ.
Ο κ. Οφάρελ σημείωσε ότι ο δυτικός κόσμος οφείλει πολλά στον ελληνικό πολιτισμό και κάλεσε όλους τους βουλευτές να υιοθετήσουν τη θέση του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Χρυσή ασσυριακή πλάκα επιστρέφει στη Γερμανία

Η χρυσή πλάκα βρέθηκε λίγο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από Γερμανούς αρχαιολόγους στο Ιράκ (φωτ. Illicit Cultural Property).


Απόφαση δικαστηρίου της Ν. Υόρκης
  από Archaeology Newsroom - Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013
Δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέταξε τους απογόνους ενός πρώην κρατούμενου του Άουσβιτς να επιστρέψουν στις γερμανικές αρχές ένα μικρό ασσυριακό αρχαιολογικό εύρημα το οποίο είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια του πολέμου από Ρώσο στρατιώτη.
Σύμφωνα με τους διαχειριστές του κληροδοτήματος του Ρίβεν Φλάμενμπαουμ, ο επιζών του Ολοκαυτώματος απέκτησε τη χρυσή ασσυριακή πλάκα, μεγέθους περίπου 5 εκατοστών, ανταλλάσσοντάς την με τσιγάρα με έναν Ρώσο στρατιώτη, στο τέλος του πολέμου.

Αρχιτεκτονική της Κύπρου


22-24 Νοεμβρίου 2013
  από Archaeology Newsroom - Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013
Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Αρχιτεκτονική της Κύπρου» συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (Κύπρου) και το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) στις 22-24 Νοεμβρίου 2013.
Πρόκειται για το πρώτο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο στην Κύπρο αυτής της θεματικής με τόσο μεγάλο αριθμό συνέδρων, από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και Τουρκοκυπρίων ακαδημαϊκών. Πληθώρα ακαδημαϊκών, ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων αντιπροσωπεύονται (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Φρέντερικ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεσσαλονίκης, Εφορείες Αρχαιοτήτων Ελλάδος, Βυζαντινό Μουσείο Κύπρου, Ινστιτούτο Κύπρου κ.ά.) με έγκριτους αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, πολεοδόμους, συντηρητές, αναστηλωτές, οι οποίοι θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους προγραμμάτων και μελετών.

Το Κάστρο των Σαλώνων: η διαδρομή και το μέλλον του

Το Κάστρο των Σαλώνων (φωτ. από το αρχείο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου).
Ειδήσεις: Συνέδριο

Στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2013
  από Archaeology Newsroom - Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013
Συνέδριο με τίτλο «Το Κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας). Ιστορική Διαδρομή – Δυνατότητες και Προοπτική Ανάδειξης» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δελφών, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της κοινής τους προσπάθειας για την προστασία, την ανάδειξη και την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου της Άμφισσας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2013.
Οι στόχοι του συνεδρίου, όπως ορίζονται από τους διοργανωτές, είναι: α) να φωτιστεί η διαδρομή και ο ρόλος του εμβληματικού μνημείου της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή σε σύνδεση με τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Άμφισσα και στην ευρύτερη περιοχή· β) να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το μνημείο· γ) να προβληθεί η αναγκαιότητα αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου ως ενός μνημείου μείζονος σημασίας, όπως έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις, δεδομένου ότι συγκεντρώνει εξαιρετικά χαρακτηριστικά και έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην ελληνική ιστορία· δ) να συντονιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης των πόρων που απαιτούνται για την εκπόνηση της σειράς των απαραίτητων μελετών με τελικό στόχο την αποκατάσταση του μνημείου και ε) να καταγραφούν με πληρότητα οι άμεσες παρεμβάσεις διαχειριστικού τύπου, που μπορούν να αναβαθμίσουν το Κάστρο, έως ότου επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση του.
Στο συνέδριο συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες προερχόμενοι από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, από Πανεπιστήμια της χώρας μας και της Ευρώπης, αλλά και αξιόλογοι τοπικοί ερευνητές και μελετητές.

Μαρία Κάλλας: 90 χρόνια από τη γέννησή της


Εκθεση - αφιέρωμα για τη μεγάλη ελληνίδα σοπράνο
Μαρία Κάλλας: 90 χρόνια από τη γέννησή της

 
Εκθεση-αφιέρωμα για τα 90 έτη από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας  και τα έξι από την ίδρυση του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου  Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας" διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας".

Η έκθεση περιλαμβάνει επεξεργασμένο φωτογραφικό υλικό καθώς και γνήσια αντίγραφα επιστολών της μεγάλης Ντίβας από το αρχείο του Δήμου Αθηναίων & της Τεχνόπολις στο Γκάζι (το εικαστικό μέρος της έκθεσης είναι καλλιτεχνών αποφοίτων της Σχολής Εφαρμ. Τεχνών του Σπ. Ορνεράκη).

Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον Δήμο Οιχαλίας υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου «ΦΑΡΙΣ», άρχισε στον Δήμο Οιχαλίας και στον Μελιγαλά (15- 17 Νοεμβρίου) και από την Δευτέρα 18.11 έχει μεταφερθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου και θα παραμείνει ως και την Κυριακή 24/11.

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 100.000 τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Μετρό


Κατά την διάρκεια ανασκαφών επτά χρόνων
Θεσσαλονίκη: Πάνω από 100.000 τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Μετρό
(
Ξεπερνούν τις 104.000 τα κινητά αρχαιολογικά ευρήματα (νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα από χρυσό, χαλκό, άργυρο, κεραμικά, γυάλινα κ.ά.) που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των επταετών, μέχρι σήμερα, ανασκαφικών εργασιών τους στους τέσσερις (από τους αρχικά επτά) σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ως «ανακεφαλαίωση των αρχαιολογικών πεπραγμένων στη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης του Μετρό στη Θεσσαλονίκη» χαρακτήρισε η διευθύντρια της 9ης ΕΒΑ Δέσποινα Μακροπούλου τη διάλεξη με θέμα: «Διαδρομή δεκάξι αιώνων με το μετρό από το Βαρδάρη ως το Συντριβάνι ή από τη Χρυσή Πύλη ως την Κασσανδρεωτική. Οι Σταθμοί διηγούνται» που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Μουμιοποιημένα παϊδάκια στο αιώνιο δείπνο του Τουταγχαμών


Τα φαγητά που συνόδευαν τους νεκρούς φαραώ στους τάφους τους μελετήθηκαν για πρώτη φορά
Μουμιοποιημένα παϊδάκια στο αιώνιο δείπνο του Τουταγχαμών
Μοσχαρίσια παϊδάκια θα τάιζαν για μια αιωνιότητα τα πεθερικά του Αμενχοτέπ Γ' (Πηγή: R.Evershed et al. / PNAS)



Οι μούμιες είχαν μεν εξασφαλίσει πολυτελή διαμερίσματα για την αιώνια σύνταξή τους, θα είχαν όμως πεθάνει της πείνας αν οι Αιγύπτιοι δεν είχαν φροντίσει να γεμίσουν τα ράφια με μουμιοποιημένους μεζέδες. Η πρώτη μελέτη στο είδος της αποκαλύπτει τώρα την αρχαία συνταγή για παϊδάκια μακράς διαρκείας.

Ανάμεσα στα κτερίσματα στον διάσημο τάφο του Τουταγχαμών, οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει 48 ξύλινα δοχεία με μούμιες βοδινού και κοτόπουλου. Όμως, παρόλο που η μούμια του ίδιου του βασιλιά έχει μελετηθεί από δεκάδες ερευνητικές ομάδες, οι μούμιες του δείπνου του δεν είχαν κερδίσει ως σήμερα την προσοχή που τους άξιζε.

Μια πρώτη απάντηση δίνει τώρα η μελέτη του Ρίτσαρντ Έβερσεντ, ειδικού στην αρχαιολογική χημεία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Η ομάδα του δημοσιεύει στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS τα αποτελέσματα αναλύσεων σε τέσσερις μούμιες κρέατος που φυλάσσονται στο Μουσείο του Καΐρου και το Βρετανικό Μουσείο.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Να ζείτε με αρχές, αυτό έχει σημασία

 

Έντυπη Έκδοση

Εφυγε η νομπελίστρια συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ, στα 94 της

«Ποτέ δεν φοβήθηκα το θάνατο»

«Να ζείτε με αρχές, αυτό έχει σημασία», έλεγε
Τι ωραίος θάνατος! Η νομπελίστρια συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ πέρασε στην αντίπερα όχθη καθώς κοιμόταν, τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 94 χρόνων, αφήνοντας ως παρακαταθήκη πάνω από πενήντα βιβλία που αγκαλιάζουν από τη γυναικεία χειραφέτηση και τον πολιτικό στοχασμό ώς το μυστικισμό και την επιστημονική φαντασία.
«Για να πω την αλήθεια, ποτέ δεν φοβήθηκα το θάνατο», έλεγε στη συντάκτρια της «Ε» Ιωάννα Νιαώτη το 1999. «Νομίζω ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτοί που είναι άθεοι ανησυχούν. Τους λέω "δεν έχετε τίποτε να περιμένετε". Ούτε οι χριστιανοί καταλαβαίνω γιατί φοβούνται, αφού πιστεύουν στη μετά θάνατο ζωή. Τους λέω "να ζείτε με αρχές, αυτό έχει σημασία». Η ίδια η Λέσινγκ, δεκαετίες τώρα, είχε ασπαστεί το σουφισμό.
Γυναίκα που είχε τα κότσια ν' αλλάξει κάμποσες φορές τη ζωή της, η Ντόρις Λέσινγκ υπήρξε μια ταξιδιώτισσα του 20ού αιώνα που υπερασπίστηκε ουμανιστικές αξίες χωρίς να εγκλωβιστεί σ' ετοιματζίδικες σκέψεις και δόγματα, μια ορκισμένη αντάρτισσα απέναντι στη βαρβαρότητα -του απαρτχάιντ, του πολέμου, του ολοκληρωτισμού- με μοναδικό όπλο την τέχνη της.
Γεννημένη ως Ντόρις Μέι Τέιλορ στην Περσία από Εγγλέζους γονείς, έναν τραπεζικό υπάλληλο και μια νοσοκόμα, η μετέπειτα συγγραφέας της «Καλής τρομοκράτισσας», του «Ενας καλός γάμος», του «Αγάπη ξανά», βρέθηκε στα πέντε της στην σπαρασσόμενη από τις φυλετικές διακρίσεις Ροδεσία, όπου οι γονείς της ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια καλαμποκιού.

Έργα τέχνης προς καταστροφή

 

15/11/13
ΠΗΓΗ: REUTERS/Rick Wilking.

agalmata-elephantodonto


Εκατοντάδες αγάλματα σκαλισμένα σε ελεφαντόδοτο κατέσχεσε η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, η οποία τα εξέθεσε πριν τα καταστρέψει, στο Ντένβερ του Κολοράντο

Η Νέα Υόρκη τιμά τον Κωνσταντίνο Καβάφη

ΤΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2013 17:07 |
Η Νέα Υόρκη τιμά τον Κωνσταντίνο Καβάφη
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη για τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννησή του θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, την προσεχή Δευτέρα.

Παραστάσεις, διαλέξεις, συνεντεύξεις επί σκηνής, «ζωντανές μεταφράσεις» και μουσικά κομμάτια θα συνδυαστούν, προκειμένου να μεταφέρουν στο κοινό το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού.

Θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ορχάν Παμούκ, η βραβευμένη με Όσκαρ, ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη, οι συγγραφείς Ντάνιελ Μέντελσον (ο οποίος είχε και την ιδέα της διοργάνωσης) και Έντμουντ Κίλι, ο χορογράφος και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαϊωάννου και η ηθοποιός Κάθλιν Τέρνερ.

Ρωμαϊκός τάφος «εξαιρετικής σημασίας και τέχνης» βρέθηκε στην αρχαία Κόρινθο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2013 14:09 |
Ρωμαϊκός τάφος «εξαιρετικής σημασίας και τέχνης» βρέθηκε στην αρχαία Κόρινθο
 
Ως εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, λόγω του περίτεχνου διάκοσμου αλλά και της πολύ καλής διατήρησής του, χαρακτήρισαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον ρωμαϊκό τάφο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην αρχαία Κόρινθο.

Ο καμαροσκεπής θαλαμοειδής υπόγειος τάφος, που χρονολογείται γύρω στον 1ο με 2ο αι. μ.Χ., ίσως και παλαιότερα, ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο των εργασιών διάνοιξης της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.

Το μνημείο, «εξαιρετικής τέχνης και σημασίας», είναι παρόμοιο με τον τάφο που εντοπίστηκε το 2012 με περίτεχνες και πολύχρωμες τοιχογραφίες. Ο τελευταίος έχει ήδη αποσπαστεί και αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου, όπου και θα «επανασυρμολογηθεί», όπως είχε γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο και όπως είχε ορίσει η σχετική υπουργική απόφαση.

«Πόθεν οι Ελληνες;» - Οι νέες έρευνες για το «σημείο μηδέν» του ελληνικού πολιτισμού

Ενα πολύπαθο και προσφιλές θέμα «απέδρασε» για λίγο από τις περιθωριακές ζώνες της τηλεόρασης και την αμφισβητούμενη ερασιτεχνική (και συνωμοσιολογική) αναζήτηση και επέστρεψε στο γήπεδο της Επιστήμης με μια ενδιαφέρουσα μελέτη

 πόκτησέ το!
 
 
 
 
 
Ο προαύλιος χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας είχε κάτι από το μοναστήρι των Βενεδικτίνων όπου εκτυλισσόταν το «Ονομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Εκο.
Αν στο εμβληματικό μυθιστόρημα το «δισκοπότηρο» ήταν ένα χειρόγραφο του Αριστοτέλη, εδώ ήταν η καταγωγή των Ελλήνων. Η κατάμεστη αίθουσα είχε το βλέμμα της στον 34χρονο συγγραφέα, διδάσκοντα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Χαϊλδεβέργη Θεόδωρο Γιαννόπουλο και τα ερωτήματα έπεσαν βροχή. Από πού ήλθαμε ως λαός; Είναι το κλίμα ο κύριος παράγοντας διαμόρφωσης του πολιτισμού μας; Είναι το DNA και το αίμα καθοριστικά; Πώς μετασχηματιστήκαμε μέσα στην ιστορική αφήγηση;
Ερωτήματα που τα τελευταία χρόνια ίσως είναι και ταμπού αφού σχεδόν έχουν μονοπωληθεί από «παραεπιστημονικούς κύκλους» μιας αυθαίρετης μεθοδολογίας που συχνά έχει στο κέντρο της τη «φυλετική καθαρότητα» ή τη συνωμοσιολογία.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Χαράσσοντας την Αθήνα στο City Link



Εργα χαρακτικής γεννιούνται από νέους καλλιτέχνες της ΑΣΚΤ στην ιστορική Στοά Σπυρομήλιου.




Η Αθήνα ζωντανεύει και τα σημάδια επιστροφής σε έναν κανονικό ρυθμό ζωής έρχονται από ανθρώπους που πιστεύουν στην αναγέννηση της πόλης. Περάστε από τη Στοά Σπυρομήλιου, στο City Link, του ιστορικού κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το απόγευμα της Παρασκευής, 8 Νοεμβρίου, από τις 5 μ.μ. ώς τις 7 μ.μ. για να γίνετε κοινωνοί ενός πρότζεκτ στη γένεσή του.

Χειρόγραφο του Μόρισον πωλείται για πάνω από 200.000 δολάρια



Ένα μη δημοσιευμένο σημειωματάριο με μουσικές συνθέσεις και ποιήματα του Τζιμ Μόρισον που γράφτηκαν τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, συμπεριλαμβάνεται ως επερχόμενη πώληση στα απομνημονεύματα της Ροκ εν Ρολ.

AP




Το χειρόγραφο σημειωματάριο του τραγουδιστή των «Doors» μπορεί να φέρει έσοδα από 200.000 μέχρι 300.000 δολάρια, στις 18 Δεκεμβρίου, μόνο από την διανομή από τον οργανισμό «Προφίλ της Ιστορίας» στην Καλιφόρνια, αλλά και στο διαδίκτυο.
Το σημειωματάριο του Μόρισον πωλείται σε δερμάτινη θήκη, όπου είναι κομμάτι της κολεξιόν του θρύλου της ροκ, Γκράχαμ Νας. Ο Νας έχει γράψει στο εσωτερικό της θήκης ότι ο Σιντονς ήταν το πρόσωπο που παρέλαβε το σώμα του Μόρισον στο Παρίσι, όπου πέθανε ο τραγουδιστής το 1971, στα 27 του χρόνια.

Το Μουσείο Κάλλας ξανά στην ατζέντα



Παρά τις αποθαρρυντικές εκτιμήσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Εργασίας για το κτίριο του ΝΑΤ. Θα μπορούσε να προκληθεί ένα κύμα διεθνούς ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα σημαντικές δωρεές από ιδρύματα και ιδιώτες.

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου




Η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, στη γωνία των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, οικοδομήθηκε το 1925, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη. Η συναρπαστική αυτή φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο της ΕΡΤ.

Μπορεί μια αποθαρρυντική απάντηση να καλλιεργεί ζυμώσεις και να βάζει (για πρώτη φορά) το θέμα της μετατροπής της πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου σε Μουσείο Μαρία Κάλλας στην ατζέντα; Ετσι φαίνεται.
Την προηγούμενη εβδομάδα τα νέα που έφτασαν από τη Βουλή των Ελλήνων επιβεβαίωσαν το κλίμα στασιμότητας που χαρακτηρίζει τη θλιβερή περίπτωση του κτιρίου της οδού Πατησίων στο οποίο έζησε για λίγα χρόνια (από το 1937 έως το 1945) με τη μητέρα και την αδελφή της η διάσημη υψίφωνος του 20ού αιώνα. Τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και το υπουργείο Εργασίας συμφώνησαν ότι η εποχή είναι ακατάλληλη για να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του προπολεμικού κτιρίου που μέχρι τον Ιανουάριο τελούσε υπό κατάληψη (κατάληψη «Σκαραμαγκά»).

Για τον «θησαυρό των Ναζί» στο Βερολίνο ο Τζορτζ Κλούνεϊ



Ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, ένα θρίλερ που αφορά την αναζήτηση έργων τέχνης που είχαν κατασχεθεί από τους ναζί, τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργανωτική επιτροπή.

ΑΜΠΕ




Η ανακοίνωση αυτή έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι στο Μόναχο, στο διαμέρισμα ενός 80χρονου, βρέθηκαν πριν από δύο χρόνια περισσότεροι από 1.400 πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα και χαρακτικά μεγάλων ζωγράφων, όπως οι Πικάσο, Ματίς και Ρενουάρ, που είχαν κατασχεθεί από τους ναζί.
Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός του αμερικανικού κινηματογράφου αναμένεται ότι θα παραβρεθεί την 64η Μπερλινάλε, που φέτος θα διεξαχθεί στο διάστημα 6-16 Φεβρουαρίου, για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία, το φιλμ The Monuments Men, που αφηγείται την ιστορία μιας μονάδας του αμερικανικού στρατού που αναζητά χαμένα έργα τέχνης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκτός Unesco ΗΠΑ και Ισραήλ




Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απώλεσαν αυτόματα σήμερα το δικαίωμα ψήφου στην Unesco, δύο χρόνια αφού σταμάτησαν να καταβάλλουν την οικονομική τους συνδρομή στον οργανισμό, διαμαρτυρόμενες για την ένταξη της Παλαιστίνης σε αυτόν.
«Στον κατάλογο των χωρών που χάνουν το δικαίωμα ψήφου περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ», δήλωσε μια πηγή του ΟΗΕ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
«Ούτε η μία ούτε η άλλη χώρα παρουσίασαν τα απαραίτητα έγγραφα σήμερα το πρωί (οπότε έληγε η σχετική προθεσμία) για να αποφύγουν να χάσουν το δικαίωμα ψήφου», πρόσθεσε η ίδια.
Οι δύο χώρες έπαψαν να καταβάλλουν τη συνδρομή τους μετά την ένταξη στις 31 Οκτωβρίου 2011 της Παλαιστίνης στην Unesco.

Εθνική Βιβλιοθήκη για το μέλλον



Το Ιδρυμα Νιάρχου προωθεί βιώσιμο δίκτυο βιβλιοθηκών που θα συνδεθεί με την Εθνική.

Της Ολγας Σελλά




Ευθύνη, διάρκεια και περιέργεια. Αυτό το τρίπτυχο θεωρεί σπουδαίο ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Και μ’ αυτά τα τρία «όπλα» έχει κινηθεί έως τώρα. Τα ίδια έχει επιστρατεύσει και για τη νέα αποστολή που έχει αναλάβει: να οδηγήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη στη νέα της εποχή, στον νέο της χώρο, εκεί στο Φαληρικό Δέλτα, όπου ήδη ανεγείρεται η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η νέα Λυρική Σκηνή.
Την Τετάρτη το βράδυ, όσοι βρέθηκαν στο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης είχαν την ευκαιρία και την τύχη να απολαύσουν μια μοναδική ξενάγηση στο μέλλον και ταυτόχρονα ένα ξετύλιγμα οράματος. Που στόχο έχει έναν και μόνο: πώς θα δημιουργηθεί κοινό για τις βιβλιοθήκες -άρα για τη γνώση και τον πολιτισμό-, με προαπαιτούμενο όμως οι φορείς να έχουν αφουγκραστεί τις νέες ανάγκες της κοινωνίας.