Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Το Κάστρο των Σαλώνων: η διαδρομή και το μέλλον του

Το Κάστρο των Σαλώνων (φωτ. από το αρχείο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου).
Ειδήσεις: Συνέδριο

Στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2013
  από Archaeology Newsroom - Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013
Συνέδριο με τίτλο «Το Κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας). Ιστορική Διαδρομή – Δυνατότητες και Προοπτική Ανάδειξης» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δελφών, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της κοινής τους προσπάθειας για την προστασία, την ανάδειξη και την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου της Άμφισσας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2013.
Οι στόχοι του συνεδρίου, όπως ορίζονται από τους διοργανωτές, είναι: α) να φωτιστεί η διαδρομή και ο ρόλος του εμβληματικού μνημείου της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή σε σύνδεση με τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Άμφισσα και στην ευρύτερη περιοχή· β) να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το μνημείο· γ) να προβληθεί η αναγκαιότητα αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου ως ενός μνημείου μείζονος σημασίας, όπως έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις, δεδομένου ότι συγκεντρώνει εξαιρετικά χαρακτηριστικά και έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην ελληνική ιστορία· δ) να συντονιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης των πόρων που απαιτούνται για την εκπόνηση της σειράς των απαραίτητων μελετών με τελικό στόχο την αποκατάσταση του μνημείου και ε) να καταγραφούν με πληρότητα οι άμεσες παρεμβάσεις διαχειριστικού τύπου, που μπορούν να αναβαθμίσουν το Κάστρο, έως ότου επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση του.
Στο συνέδριο συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες προερχόμενοι από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, από Πανεπιστήμια της χώρας μας και της Ευρώπης, αλλά και αξιόλογοι τοπικοί ερευνητές και μελετητές.


Στο οργανωτικό σχήμα του Συνεδρίου συμμετέχουν επίσης η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και η Εταιρεία Φωκικών Μελετών, ενώ η Τιμητική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος και του ακαδημαϊκού χώρου: τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδας, κ.κ. Αθηναγόρα, τον Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠ Αθηνών κ. Σπύρο Ευαγγελάτο (Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών), την κ. Λίνα Μενδώνη (Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού), τον Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας ΕΚΠ Αθηνών κ. Αθανάσιο Μαρκόπουλο (Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών), την κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη (Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού) και τον Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Πέτρο Θέμελη.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου, συμπεριλαμβάνονται: α) Φωτογραφική και εικαστική έκθεση με τίτλο «Το Κάστρο των Σαλώνων στο χθες και στο σήμερα» και β) Ανάγνωση αποσπασμάτων, σε επιμέλεια Δημητρίου Κανέλλου, από το γνωστό θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Λάμπρου «Ο τελευταίος Κόμης των Σαλώνων», όπως αυτό αποδόθηκε στη νέα ελληνική γλώσσα από τους φιλολόγους Δημήτρη Παλούκη και Γιάννη Κολιαβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου