Κηποτεχνική ανάπλαση σε οκτώ σημεία και εκθέσεις από τον Μάιο του 2014, ανακοίνωσαν ο χορηγός Δημ. Δασκαλόπουλος και ο δήμαρχος Γ. Καμίνης. Ενα δώρο στους Αθηναίους, μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον ιστορικό Κήπο και να επικοινωνήσουμε με νέους δημιουργούς
Της Νόρας Ράλλη
Γνωρίζουμε όλοι τον Εθνικό μας Κήπο; Ξέρουμε τις ομορφιές του; Εχουμε καθίσει ποτέ στα παρτέρια του ή απλώς περνάμε βιαστικά δίπλα του; Η αλήθεια είναι πως λίγοι Αθηναίοι και ακόμα λιγότεροι Ελληνες περπατούν μέσα σ” αυτήν την όαση αναψυχής, περιβαλλοντικού και ιστορικού πλούτου. Συνήθως τον προσπερνούν, δεν τον περπατούν. Αυτό τον πλούτο της Αθήνας θέλησε να αξιοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, και ανακοίνωσε επένδυση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, μέσω του νεοσύστατου πολιτιστικού και αναπτυξιακού οργανισμού κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ, που ίδρυσε και χρηματοδοτεί ο ίδιος. Μαζί με τον Δήμο Αθηναίων ανακοίνωσαν προχθές το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», το οποίο περιλαμβάνει κηποτεχνική ανάπλαση σε οκτώ σημεία και πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης επί δύο μήνες, ανά διετία.
Η μελέτη της κηποτεχνικής διαμόρφωσης του χώρου ολοκληρώθηκε από τον διεθνούς φήμης Γάλλο αρχιτέκτονα Λουί Μπενές -από τα χέρια του έχουν περάσει, μεταξύ άλλων, οι κήποι των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, το περίπτερο με τα τριαντάφυλλα στο Pavlovsk στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και οι κήποι του Αχίλλειου στην Κέρκυρα (ως μελέτη στο τελευταίο, καθώς η εκτέλεση έχει «κολλήσει» στη γραφειοκρατεία πως το παρόν), σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο doxiadis+. Πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις σε οκτώ σημεία, όπως περιορισμένο κλάδεμα φυτών και δέντρων, «για να φαίνεται η Ακρόπολη, αλλά να ανασάνουν και τα φυτά», όπως μας είπε ο Λ. Μπενές, και για φύτευση συνολικά 7.068 φυτών και 24 δέντρων. Χαρακτηριστική είναι η δέσμευση όλων πως κανένα δέντρο δεν θα κοπεί: «Επιθυμία μου ήταν να συνεχίσει το πάρκο να είναι αυτό που είναι και να κάνει αυτό που κάνει για αιώνες, χωρίς να το αφήσω να καταστραφεί», πρόσθεσε ο Λ. Μπενές.
Σε σχετικές ερωτήσεις τόσο ο δήμαρχος Γ. Καμίνης όσο και ο Δημ. Δασκαλόπουλος απάντησαν πως δεν πρόκειται για προεκλογική δράση, αλλά στόχος τους είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας ανάμεσα στους νέους καλλιτέχνες και στους κατοίκους της πόλης μέσα από τις ομορφιές του Κήπου! «Στόχος του ΝΕΟΝ είναι να δημιουργήσει το έδαφος για να ανθήσει η καινοτομία, η ποίηση, το θέατρο, τα δομικά δηλαδή συστατικά της ελληνικής κουλτούρας. Θέλουμε η Αθήνα να βρει τον δρόμο του μέλλοντος σε συνέργεια με τους κατοίκους της», δήλωσε ο Δημ. Δασκαλόπουλος.
«Είναι ένα δώρο προς τους Αθηναίους, αν θέλετε, που θα δώσει νέα προοπτική στον καθημερινό περίπατο στον Κήπο, με γλυπτά και έργα με πολλαπλά επίπεδα αναφοράς» πρόσθεσε η Ιβόνα Μπλάζγουικ, διευθύντρια της Whitechapel Gallery του Λονδίνου και επιμελήτρια της πρώτης έκθεσης έργων σύγχρονης τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014, με δίμηνη διάρκεια. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δήλωσε: «Ο Κήπος έχει μεγάλο εθνικό βάρος και ευελπιστούμε να γίνει ένας συνειρμικός παράδεισος για όλους τους πολίτες, κάθε ηλικίας».
Οσο για την καχυποψία που έχει ήδη εκφραστεί απέναντι στο συγκεκριμένο πόνημα από πολλές πλευρές, αλλά και τις αντιδράσεις για την σύμπραξη του δήμου με τον Δημ. Δασκαλόπουλο, ο τελευταίος απαντά πως «η κοινωνική ευαισθησία δεν αποτελεί ταξικό μονοπώλιο από το οποίο οι πλούσιοι αποκλείονται διά ροπάλου». Από τη μεριά του ο δήμαρχος ανέφερε πως «προς το παρόν κάνουμε τον αρραβώνα και θα δούμε αν θα προχωρήσουμε σε γάμο». Το σίγουρο είναι πως ξεκινάει μια προσπάθεια να εμπλουτιστεί το αστικό τοπίο της Αθήνας και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους μιας μάλλον απαράδεκτης πόλης να αγκαλιάσουν τον υπέροχο αυτόν Κήπο και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, με έναν τρόπο διαδραστικό, προσιτό και ανοιχτό προς όλους.
n.ralli@efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου