Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013
Το «λίφτινγκ» της πανέμορφης Νίκης
της Σαμοθράκης στο Λούβρο έχει συγκινήσει όπως φαίνεται τους φιλότεχνους
απανταχού της γης, αφού σε μέρες κρίσης έριξαν τον οβολό τους στο
ταμείο και ήδη από τις 3 Σεπτεμβρίου που άρχισε η εκστρατεία «Ολοι
Μαικήνες» με σκοπό τη συντήρηση του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος
συγκεντρώθηκε το ποσό των 500.000 ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση
της διεύθυνσης του παρισινού μουσείου.
Το συνολικό κόστος για την αισθητική αποκατάσταση της επιφανείας
του αρχαίου ανέρχεται στο ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Το Λούβρο
ζητούσε από το κοινό να συμβάλει στη συγκέντρωση του ενός μόνο
εκατομμυρίου και είναι πολύ θετικό ότι κατατέθηκαν μέσα σε δύο μήνες τα
μισά από τα αναγκαία χρήματα. Η εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών λήγει στο
τέλος του έτους, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Το μουσείο πιστεύει
πως θα πιάσει το στόχο, καθώς μέχρι τώρα ευαισθητοποιήθηκαν 4.000
άνθρωποι προσφέροντας από 5 έως 5.000 ευρώ ο καθένας
. Τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια έχουν αναλάβει να προσφέρουν τρεις εταιρείες, οι: Nippon Television Holdings, Fimalac και Bank of America Merrill Lynch.
Η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης δεν είναι πια στη γνωστή της θέση πάνω στη μνημειακή κλίμακα εισάγοντας τον επισκέπτη στις κλασικές αρχαιότητες όπου βρίκεται και η Αφροδίτη της Μήλου. Εχει μεταφερθεί σε μια διπλανή αίθουσα, όπου έχει κατασκευαστεί μια ειδική καμπίνα για τη συντήρησή της. Υπολογίζεται να είναι πάλι στο βάθρο της σε μερικούς μήνες (τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου του 2014).
Η συντήρηση θα συμβάλει στη βελτίωση του σκελετού και τον καθαρισμό του γλυπτού το οποίο είναι φιλοτεχνημένο από διάφορα είδη μαρμάρου.
Ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, διευθυντής του τμήματος Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του μουσείου, δήλωσε ότι προτίθενται να καθαρίσουν το άγαλμα, στο οποίο έχουν επισωρευτεί πολλοί ρύποι μέσα στα τόσα χρόνια έκθεσής του με αποτέλεσμα να έχει γίνει σχεδόν καφέ. «Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αντίθεση ανάμεσα στο πάλλευκο μάρμαρο της Πάρου του αγάλματος και το φαιόχρωμο μάρμαρο της νηόμορφης βάσης του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η μαρμάρινη πλώρη πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το άγαλμα θα συναρμολογηθεί κομμάτι-κομμάτι. Επίσης το Λούβρο σκοπεύει να αρχίσει την αποκατάσταση ακόμη και της σκάλας Νταρού που οδηγεί στο άγαλμα».
Θυμίζουμε πως η Νίκη (220-185 π.Χ.), αξεπέραστο δείγμα ελληνιστικής γλυπτικής, ανακαλύφθηκε στη Σαμοθράκη το 1863. Το άγαλμα έχει ύψος 2,27 μ. και μαζί με το σύμπλεγμα της βάσης του φθάνει τα 5,57 μ. Βρέθηκε σε μια χαράδρα στα βόρεια του νησιού από μια αρχαιολογική αποστολή επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κάρολος Σαμπουαζό, υποπρόξενος της Γαλλίας στην Αδριανούπολη.
Ο πρώτος που είδε τη Νίκη ήταν ένας Ελληνας εργάτης ο οποίος φώναξε στον Σαμπουαζό: «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!» Ο Σαμπουαζό αμέσως επικοινώνησε με τον Γάλλο πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, φρόντισαν πάρουν την άδεια από την Οθωμανική εξουσία και η Νίκη φορτώθηκε σε γαλλικό πολεμικό πλοίο. Ετσι από τον Μάιο του 1864 βρίσκεται στο Λούβρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου