Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ο παχουλός κούνελος


Υπάρχουν πράγματα που βλέπουμε, προσπερνάμε σαν αυτονόητες ανοησίες, αλλά αυτά εξελίσσονται και δρουν καθοριστικά για το μέλλον μας.
Προχθές γράφαμε για τα μαύρα πέπλα με τα οποία ήθελαν να σκεπάσουν οι φίλοι μας από το Κατάρ τα γυμνά αγάλματα της ελληνικής αρχαιότητας. Γελάσαμε, φρίξαμε, σπρώξαμε κι αυτό το γεγονός στη λήθη. Ομως τα πράγματα εξελίσσονται. Κι αν πάρεις το νήμα από την αρχή θα δεις πως η δύναμη του χρήματος επιβάλλει και τους όρους του. Δείτε λοιπόν.
Το περασμένο καλοκαίρι οργανώσαμε σε συνεργασία με το Μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους του Βερολίνου μια έκθεση με τίτλο «Ολυμπία - Μύθος, λατρεία και Αγώνες». Οι Γερμανοί διοργανωτές ήθελαν μαζί με το αρχαίο πνεύμα του Ολυμπισμού να δείξουν πώς κατάντησε στις μέρες μας με την εμπορευματοποίηση των αγώνων, το ντόπινγκ, την εξαγορά της ψήφου των αθανάτων κ.λπ. Εμείς πέρα από τα 565 αρχαία, πολλά από τα οποία δεν είχαν βγει ποτέ από τη χώρα, δεν είχαμε τίποτε άλλο να προσφέρουμε. Ελλείψει άλλης χρηματοδότησης, ενεπλάκη το Κατάρ, που θα ήταν και ο δεύτερος προορισμός της έκθεσης. Ο σπόνσορας όμως επέβαλε και τους όρους του. Η κριτική ματιά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων πήγε περίπατο, γιατί η μικρή αυτή αραβική χώρα (μισή Πελοπόννησος είναι) έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και θέλει να τα έχει καλά με τη ΔΟΕ. Εμείς, πάλι, κάναμε τάμα στον Απόλλωνα Ζωστήρα να έρθουν και να στρώσουν με πετροδόλαρα άμμο και χαλίκια στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Τρεις-τέσσερις Ελληνες πρωθυπουργοί έχουν κοιμηθεί με αυτό το όνειρο, αλλά ξύπνησαν ιδρωμένοι από τον εφιάλτη του χρέους.


Εχοντας κατά νου όλο αυτό το σκηνικό, απορώ πραγματικά πώς είχε το σθένος ο Κώστας Τζαβάρας (που κάνει το κουνέλι τόσον καιρό σε μείζονα ζητήματα του Πολιτισμού) να στυλώσει τα πόδια και να πει «όχι» στο Κατάρ, δεν θα σας επιτρέψουμε να δείξετε Κούρους και Αθλητές της αρχαιότητας με φούστες, φερετζέδες, μπούργκες και τσαντόρ. Η παρενδυσία δεν ταιριάζει στο αρχαιοελληνικό κάλλος. Ωστόσο, όσο έμεινε στην Ντόχα ασφαλώς θα άκουσε πως το Εμιράτο φιλοδοξεί να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια πολιτιστική αγορά και ότι ετοιμάζει το μεγαλύτερο Ολυμπιακό Μουσείο στον κόσμο. Θα έχει επίσης πληροφορηθεί ότι το Κατάρ ζήτησε το μάνατζμεντ όλων των αρχαιολογικών χώρων της Αιγύπτου και «έφαγε πόρτα» από τις αρχές της χώρας. Ετσι, όταν διάβασα προχθές ότι ο Τζαβάρας δεν αποκλείει να δοθούν σε ιδιώτες τα πωλητήρια όλων των κρατικών ελληνικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, χτύπησαν μέσα μου ξυπνητήρια. Βρε, μπας κι έκανε καμία συμφωνία ο παχουλός κούνελος και τους υποσχέθηκε τώρα τα πωλητήρια, αύριο τα εισιτήρια, μεθαύριο το μάνατζμεντ της Ακρόπολης; Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Και πάντως πρέπει να μην ξεχνάμε πως ο πρώτος που το σκέφτηκε ως λύση για τη μείωση του ελληνικού χρέους ήταν ο Κώστας Σημίτης. Οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε!
Από τη ΝΙΝΕΤΤΑ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, ninettakontraru@gmail.com   enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου