Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ταξίδι πολιτισμού στην Ελλάδα πραγματοποιούν αμερικανοί συντάκτες τέχνης


Με αφορμή έκθεση για το Βυζάντιο



Αθήνα
Στην Ελλάδα βρίσκεται η «αφρόκρεμα» των αμερικανών συντακτών τέχνης, πολιτισμού, τουρισμού και «ευ ζην», προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τα εκθέματα βυζαντινού πολιτισμού, κάποια από τα οποία θα ταξιδέψουν μέχρι τις ΗΠΑ για την έκθεση «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections».

Οι δημοσιογράφοι από το ραδιόφωνο, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα πιο καταξιωμένα αμερικανικά περιοδικά πολιτισμού και τουρισμού, όπως το Smithsonian Magazine και το National Geographic Traveler, καθώς και από το βρετανικό Apollo, ξεναγήθηκαν την Πέμπτη στις αίθουσες του Μουσείου, δείχνοντας τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον τους για τα βυζαντινά εκθέματα. 


Βρίσκονται στη χώρα μας από την περασμένη Δευτέρα και έχουν ήδη περιηγηθεί στα μνημεία και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα, εκτός από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ξεναγήθηκαν στο Νομισματικό Μουσείο και στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ θα ακολουθήσει η γνωριμία τους με το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψουν μέχρι τον Μυστρά, τη σημαντικότερη βυζαντινή καστροπολιτεία, καθώς και τη Μονεμβασιά, τον ζωντανό μεσαιωνικό οικισμό, όπου συνεχίζεται αδιάλειπτα η κατοίκηση μέχρι σήμερα.

Τους δημοσιογράφους υποδέχτηκαν την Πέμπτη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, καθώς και οι υπεύθυνοι του Μουσείου.

«Σας καλωσορίζω σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας. Στην Αθήνα όπου βρίσκεται αυτό το μουσείο μπορείτε να διαπιστώσετε ότι εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει η πνευματική αίγλη αυτής της πόλης που δεν χάθηκε αλλά διατηρήθηκε μέσα στην αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας», δήλωσε στους ξένους δημοσιογράφους ο κ. Τζαβάρας λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα που τους παραχωρήθηκε στον κήπο του Μουσείου.

«Πιστεύω πάντως ότι μαζί με τις διαπιστώσεις που κάνατε για την αξία αυτών των μνημείων θα πρέπει να καταλήξατε και στη διαπίστωση ότι και το παρόν στον τόπο μας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πολλοί το περιγράφουν. Αγωνιζόμαστε σκληρά όλοι μαζί, λαός και κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχουμε την έξοδο από τη σημερινή κρίση και βέβαια δύναμη για τον αγώνα μας αυτόν παίρνουμε από την παρακαταθήκη των αξιών και των ιδεών του ιστορικού μας παρελθόντος», ανέφερε.

Επικεφαλής της ομάδας των ξένων επισκεπτών είναι η Ντέμπορα Ζίσκα, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της National Gallery στην Ουάσινγκτον, όπου για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί έκθεση βυζαντινών έργων τέχνης.

«Οι εκθέσεις που παρουσιάζουν το Βυζάντιο στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι φέρνουν ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από μια άλλη παράδοση στη θέση να νιώσουν την αξία του Βυζαντίου, που για πολλά χρόνια έβλεπαν κάπως σαν δεύτερης διαλογής πολιτιστικό προϊόν. Όμως σήμερα, και μόνο το γεγονός ότι παρουσιάζουμε δύο μεγάλες εκθέσεις σε δύο σημαντικά κέντρα της Αμερικής, στην Ουάσινγκτον και στο Λος Άντζελες, δείχνει πώς έχει αλλάξει η αντίληψη αυτή. Και αυτό έγινε από το 1930 και μετά, με την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, καθώς και με τις προσπάθειες των βυζαντινολόγων να δώσουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της βυζαντινής τέχνης» δήλωσε ο καθηγητής Νικόλας Ζίας, πρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση της έκθεσης στα μουσεία των ΗΠΑ

Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει πολύ σημαντικά βυζαντινά εκθέματα από το 330 μ. Χ. έως το 1453, διοργανώνεται από τη γενική γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και δύο προβεβλημένα αμερικανικά μουσεία στα οποία και θα παρουσιασθεί: τη National Gallery of Art της Ουάσιγκτον (Οκτώβριος 2013 - Μάρτιος 2014) και το J. Paul Getty Museum του Λος Άντζελες (Απρίλιος - Αύγουστος 2014).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου