Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Καταστράφηκε μιναρές σε ιστορικό τζαμί στο Χαλέπι


Από τις συγκρούσεις του εμφυλίου

Η εικόνα του τζαμιού μετά την καταστροφή και πριν. Ο μιναρές του τεμένους έχει ισοπεδωθεί...
Η εικόνα του τζαμιού μετά την καταστροφή και πριν. Ο μιναρές του τεμένους έχει ισοπεδωθεί...   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Χαλέπι, Συρία
Ο μιναρές ενός εκ των ιστορικότερων -και πιο γνωστών- τζαμιών στη Συρία καταστράφηκε στη διάρκεια συγκρούσεων στο Χαλέπι. Πρόκειται για τον μιναρέ του τεμένους Ουμαγιάντ που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana κατηγόρησε τους αντάρτες ότι ανατίναξαν τον μιναρέ. Ωστόσο, ακτιβιστές δηλώνουν ότι ο μιναρές χτυπήθηκε από πυρά τεθωρακισμένων του συριακού στρατού.

Το τζαμί, προστατευόμενο μνημείο από την Unesco, ήταν στα χέρια των ανταρτών εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο η μάχη για τον έλεγχο της γύρω περιοχής μαίνεται.

Και άλλα τμήματα του τεμένους έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από πυρά.

Ο πολιτισμός της Συρίας μετρά τις πληγές του εμφυλίου πολέμου.


Τον Σεπτέμβριο το ιστορικό Σουκ αλ-Μαντίνα -η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO- έγινε στάχτη.

Κάποτε ήταν σημαντικός εμπορικός σταθμός πάνω στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Ήταν ένα από τα «διαμάντια» της παλιάς πόλης του Χαλεπίου. Στα σοκάκια του σε μήκος 13 χιλιομέτρων πωλούνταν τα πάντα, από σαπούνια και κοσμήματα μέχρι υφάσματα και ενδύματα.

Περισσότερα από 12 από τα 36 Μουσεία έχουν λεηλατηθεί και τουλάχιστον έξι ιστορικά σημεία έχουν καταστραφεί -ανάμεσά τους και το κάστρο των Σταυροφόρων, Κρακ των Ιπποτών.

Το Χαλέπι, μία από τις πιο όμορφες πόλεις στη Μέση Ανατολή, στο δρόμο που ενώνει τις κουλτούρες χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον εμφύλιο.

Αλλά και στην πρωτεύουσα Δαμασκό, που ο Μαρκ Τουέιν είχε περιγράψει ως την πόλη «που έχει δει όλα όσα έχουν συμβεί στη γη», ιστορικά κτίρια και ορόσημα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, επικεφαλής των αρχαιοτήτων και των μουσείων της Συρίας, τονίζει ότι πρόκειται για μια μάχη για την ίδια την ύπαρξη του έθνους.

Τα μουσεία έχουν μείνει άδειες αίθουσες, καθώς δεκάδες χιλιάδες αρχαιότητες που καλύπτουν μια περίοδο 10.000 ετών ιστορίας έχουν μεταφερθεί σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης για να αποφευχθεί μια εισβολή όπως εκείνη στο μουσείο της Βαγδάτης από τους αρχαιοκάπηλους, πριν από μια δεκαετία, αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ και την ανατροπή του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.
Newsroom ΔΟΛ  Δημοσίευση: 24 Απρ. 2013, in.gr


Συρία: Θερίζει και τα μνημεία ο εμφύλιος



Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ιστορικά μνημεία του Χαλεπιού, ο μιναρές του Τεμένους των Ομεϋαδών,  κατέρρευσε χθες εν μέσω σφοδρών μαχών μεταξύ των Σύρων ανταρτών και δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η κατάρρευση του μιναρέ φέρνει στη μνήμη μια παρόμοια καταστροφή πολιτιστικής κληρονομίας στη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, την ανατίναξη από βλήμα όλμου της ιστορικής τοξωτής "Παλιάς Γέφυρας" του Μόσταρ στη Βοζνία-Ερζεγοβίνη, τον Νοέμβριο του 1993, ενός ιστορικού μνημείου της οθωμανικής περιόδου των Βαλκανίων.
"Ο μιναρές του Τεμένους των Ομεϋαδών, γύρω από τον οποίο διεξάγονταν μάχες εδώ και μήνες, κατέρρευσε σήμερα", ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. "Τα άρματα (του στρατού του καθεστώτος) άρχισαν να βάλουν προς την κατεύθυνση του μιναρέ, μέχρι που κατέρρευσε", είπε αντάρτης σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, διαψεύδοντας ότι μέσα στο κτήριο είχαν κρυφτεί ελεύθεροι σκοπευτές.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας, από την άλλη, υποστήριξε ότι μαχητές του ισλαμιστικού Μετώπου Αλ Νόσρα "ανατίναξαν τον μιναρέ και κινηματογράφησαν τη σκηνή (...) ώστε κατόπιν να επιρρίψουν την ευθύνη στον συριακό στρατό". Στις 28 Φεβρουαρίου οι αντάρτες είχαν καταλάβει το Τέμενος, που κατασκευάστηκε τον 8ο αιώνα και ξαναχτίστηκε τον 13ο. Το φθινόπωρο του 2012 το Τέμενος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τις συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών στην περιοχή. Τότε χάθηκαν και τα ιερά λείψανα, που ανήκαν, σύμφωνα με την παράδοση, στον προφήτη Μωάμεθ. Το Τέμενος βρίσκεται στην παλιά πόλη του Χαλεπιού η οποία έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου