Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τρεις μυστικούς θαλάμους των Αζτέκων ανακάλυψε ρομπότ


  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2013 16:58 | TA NEA
Το μικρό τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ ανακάλυψε τρεις μυστικούς θαλάμους, σε ένα τούνελ κάτω από το ναό του Κετζαλκοάτλ στο Μεξικό. Ο ναός βρίσκεται στο Τεοτιχουακάν, την αρχαία μητρόπολη που μετά το 1000 μ.Χ. κυριεύτηκε απο τους Αζτέκους. Νωρίτερα όμως εκεί , άνθισε ένας άλλος προκολομβιανός πολιτισμός για τον οποίο λίγες πληροφορίες είναι γνωστές.
Τρεις μυστικούς θαλάμους των Αζτέκων ανακάλυψε ρομπότ

Τρεις άγνωστους αρχαίους θαλάμους κάτω από τον φημισμένο Ναό του Κετζαλκοάτλ στο Μεξικό, εκεί που μέχρι τον 16ο αιώνα άκμαζε η αυτοκρατορία των Αζτέκτων, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι με τη βοήθεια ενός μικρού ρομπότ.

Ο ναός Κετζαλκοάτλ που είναι αφιερωμένος στον Θεό με τη μορφή Φτερωτού Ερπετού βρίσκεται κοντά στην Πυραμίδα του Ηλιου, στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας μητρόπολης Τεοτιχουακάν, που στη γλώσσα των Αζτέκων σήμαινε «Η πόλη των Θεών».  

Εκεί, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων βόρεια της Πόλης του Μεξικού,  βρίσκονται σήμερα αρκετές πυραμίδες και πολύπλοκα οικοδομήματα. 

Κάτω από το Ναό υπάρχει ένα ανεξερεύνητο τούνελ το οποίο οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού πιστεύουν ότι ανοίχτηκε πριν από 2000 χρόνια. Ωστόσο η ύπαρξη του έγινε γνωστή μόλις το 2003 όταν σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή αποκάλυψαν μία μεγάλη τρύπα κάτω από το οικοδόμημα του ναού.



Αρχικά νόμιζαν οι ειδικοί πως επρόκειτο για την είσοδο σε κάποιο τάφο κυβερνήτη της πόλης καθώς στο τούνελ βρέθηκαν εκατοντάδες αντικείμενα και προσφορές. Το τούνελ ήταν παλιότερο από τους Αζτέκους που έφθασαν εκεί περί το 1000 μ.Χ. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι το μικρό όχημα ρομπότ που θα κατέβαζαν στο τούνελ, θα ανακάλυπτε έναν κρυμμένο θάλαμο. Εκείνο όμως, έστειλε πίσω στην επιφάνεια του εδάφους, εικόνες που έδειχναν την ύπαρξη τριών μυστικών θαλάμων.

Ο αρχαιολόγος Σέρτζιο Γκόμεζ έλεγε το 2010, όταν είχε αρχίσει η εξερεύνηση του τούνελ που εκτείνεται σε μήκος 120 μέτρων, ότι θεωρητικά θα οδηγούσε στον τάφο του τελευταίου κυβερνήτη  της πόλης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε σωστό.

Ωστόσο, μέχρι να διαπιστωθεί τι κρύβουν οι τρεις θάλαμοι που ανακαλύφθηκαν, και ιδίως ο κεντρικός, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η περιοχή της Τεοτιχουακάν,  ερευνάται εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Φαίνεται πως ιδρύθηκε το 600 π.Χ. και στο πέρασμα των αιώνων έγινε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο.

Είχε πάνω από 2.000 κτίρια και επιβλητικά μνημεία. Μάλιστα η Πυραμίδα του Ήλιου είναι η τρίτη μεγαλύτερη πυραμίδα στον κόσμο. Η πόλη εκτιμάται πως είχε μέγεθος 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δομημένη με φαρδείς δρόμους και πλατείες. 

Μέχρι τη στιγμή που καταστράφηκε από τους Τολτέκους, γύρω στο 750 π.Χ. ζούσαν στην Τεοτιχουακάν περί τους 200.000 ανθρώπους. Η αρχαία αυτή μητρόπολη του Μεξικού, κυβερνιόταν από κάποιο ιερατείο, όμως ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές για το ποιος ήταν αυτός ο προκολομβιανός πολιτισμός που άνθισε εκεί πριν την έλευση των Αζτέκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου