Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τα μυστικά των ευζώνων στο BBC

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Τα μυστικά των ευζώνων στο BBC

Ενα εντυπωσιακό αφιέρωμα στους ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς και την ιστορία τους, που τραβούν τα βλέμμα όλων όσων επισκέπτονται την Αθήνα παρουσίασε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Το κέντρο της Αθήνας έχει κατά καιρούς πνιγεί στα δακρυγόνα και τις μολότοφ μετά την βύθιση της Ελλάδας στην ύφεση. Παρόλα αυτά μία ομάδα ανθρώπων κινείται σπάνια και στέκεται αγέρωχη στην ίδια θέση καθημερινά: Η Προεδρική Φρουρά.

Η στολή, η πομπή, η παράδοση. Η Ελλάδα δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την προεδρική φρουρά της, σημειώνει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν.

«Είναι Κυριακή πρωί και οι στρατιώτες ή αλλιώς εύζωνες αποτίουν φόρο τιμής στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Το κάνουν αυτό από την ημέρα της ίδρυσής τους, το 1868. Μία περίτεχνη, καθημερινή τελετή που πραγματοποιείται κάθε μία ώρα. Οι τουρίστες τους λατρεύουν», τονίζει.
Ο ανταποκριτής συνομιλεί με περαστικούς τουρίστες, οι οποίοι είπαν ότι δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να κάνουν κάτι ανάλογο, να στέκονται -κυρίως- τόση ώρα ακίνητοι.
Στο BBC μίλησε ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι τιμή να υπηρετεί κανείς στην Προεδρική Φρουρά. Αντιπροσωπεύει την ιστορία της Ελλάδας».
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στη στολή των ευζώνων, η οποία -όπως επισημαίνει- έχει τις ρίζες της στην ενδυμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στα παπούτσια (τσαρούχια) τοποθετούνται καρφιά που προσδίδουν τον χαρακτηριστικό ήχο κατά το βηματισμό των ευζώνων, ενώ η φουστανέλα έχει 400 πιέτες, μία για κάθε χρόνο από τα 400 της υποδούλωσης της Ελλάδας στην οθωμανική κυριαρχία.
Ενας εύζωνος μιλά στον ανταποκριτή και του εξηγεί πώς συνεννοείται με τον στρατιώτη σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. «Όταν έχεις κάποιο πρόβλημα χτυπάς τη βάση του όπλου στο έδαφος. Μετά η συζήτηση γίνεται με το βλέμμα. Ενα βλεφάρισμα σημαίνει "ναι", δύο "όχι", "τρία δεν ξέρω". Και εκείνος καταλαβαίνει», λέει ο νεαρός εύζωνος.
Εν συνεχεία συναντά δύο εύζωνες και προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις τους με το όπλο, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία, καθότι ζυγίζει επτά κιλά και του φαίνεται αρκετά βαρύ.
Ο ρεπόρτερ ανέβηκε και στην Ακρόπολη για να παρακολουθήσει το εβδομαδιαίο τελετουργικό με την έπαρση της σημαίας στην ανατολή του ήλιου.
«Αυτό το αρχαίο έθνος κρατά τις παραδόσεις ζωντανές», σχολιάζει ο Λόουεν, κλείνοντας το ρεπορτάζ.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου