Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Αναβάλλεται η εκδήλωση της Παρασκευής για τα 25χρονα της Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη


Λόγω του θανάτου του Λ. Εφραίμογλου προέδρου και ιδρυτή του ιδρύματος
Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Αναβάλλεται η εκδήλωση της Παρασκευής για τα 25χρονα της Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 26 Απριλίου εκδήλωση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για τα 25χρονα της Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη λόγω του θανάτου του προέδρου και ιδρυτή του ΙΜΕ, Λάζαρου Εφραίμογλου.
Στις 14 Δεκεμβρίου του 1988, 30 εραστές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη ιδρύουν στη Γενεύη τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ). Είχαν προηγηθεί ζυμώσεις επί χρόνια. Την ιδέα είχε εμπνεύσει στον νομικό Γιώργο Στασινάκη η Ελένη Καζαντζάκη (1903-2004), δεύτερη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957), κατά τη διάρκεια γνωριμίας τους στη Γενεύη το 1968. Είχαν περάσει μόλις έντεκα χρόνια από τον θάνατο του Καζαντζάκη και η ελληνική πολιτεία, οι μελετητές αλλά και ο Τύπος τον είχαν κιόλας ξεχάσει, παραπονιόταν η Ελένη εκφράζοντας τη θλίψη της. Χάρη στη δική της υποστήριξη, και τη συνδρομή του ηρακλειώτη ενδυματολόγου και σκηνογράφου Γιώργου Ανεμογιάννη (1919-2005), ο οποίος ίδρυσε το 1983 το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη, η ιδέα για τη δραστηριοποίηση προκειμένου να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για το έργου του Νίκου Καζαντζάκη έγινε πραγματικότητα με τη μορφή της ΔΕΦΝΚ.


Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν, η ΔΕΦΝΚ απέκτησε 5.160 μέλη σε 119 χώρες, από την Αίγυπτο ως τη Δομινικανή Δημοκρατία, από τη Φινλανδία ως την Κούβα, από τη Γαλλία ως την Κίνα και την Ιαπωνία, που οργανώθηκαν σε τοπικά Τμήματα. Πραγματοποίησε εκδηλώσεις, ομιλίες, ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές σε πολλές χώρες παρουσιάζοντας και αναλύοντας το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Διοργάνωσε μαθητικούς διαγωνισμούς προκειμένου οι νέοι να γνωρίσουν το έργο του Καζαντζάκη.
Στις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ συγκαταλέγεται και η έκδοση δύο εντύπων, του ενημερωτικού δελτίου Synthesis, που πληροφορεί κάθε τέσσερις μήνες στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα αραβικά, στα ρωσικά και σε άλλες γλώσσες για τις εκδηλώσεις της ΔΕΦΝΚ και τη μεταφραστική δραστηριότητα γύρω από το έργο του Καζαντζάκη, και της ετήσιας έκδοσης Le Regard crétois, που δημοσιεύει άγνωστα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, φωτογραφίες, μαρτυρίες κτλ.
Το 2012 η ΔΕΦΝΚ θέσπισε το «Διεθνές βραβείο Νίκου Καζαντζάκη» που θα βραβεύει κάθε τρία χρόνια επιστημονικά και λογοτεχνικά έργα, εικαστικά και κινηματογραφικά δημιουργήματα εμπνευσμένα από το έργο του σπουδαίου κρητικού συγγραφέα. Η πρώτη απονομή θα αφορά κείμενο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα ως το τέλος Απριλίου. Το βραβείο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα εφέτος, στις 26 Οκτωβρίου.
Η διένεξη του προέδρου της ΔΕΦΝΚ Γιώργου Στασινάκη με τον Πάτροκλο Σταύρου, θετό γιο της Ελένης Καζαντζάκη και κληρονόμο των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του Νίκου Καζαντζάκη είχε χωρίσει για χρόνια αναγνώστες, μελετητές και φορείς που ενδιαφέρονταν για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη σε δύο στρατόπεδα. Η ΔΕΦΝΚ από τη μια και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη του Πάτροκλου Σταύρου από την άλλη διαγκωνίζονταν, φτάνοντας μάλιστα στα δικαστήρια, για το ποιος είναι αρμοδιότερος να διαχειριστεί το έργο του Καζαντζάκη και να το προβάλλει στον κόσμο. Εδώ και ενάμιση χρόνο η πόλωση αποτελεί παρελθόν, ο Γιώργος Στασινάκης και η Νίκη Σταύρου, κόρη του Πάτροκλου Σταύρου και διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, έδωσαν τα χέρια και συντονίζουν από κοινού δράσεις για την επανεκτίμηση του έργου του Καζαντζάκη και την εξάπλωσή του σε όλον τον κόσμο.
Μία από αυτές είναι και η αναμενόμενη αγγλική μετάφραση του Ζορμπά από τον καταξιωμένο αμερικανό καζαντζακιστή Πίτερ Μπίεν, που θα αντικαταστήσει την πολυσυζητημένη προβληματική αγγλική μετάφραση του έργου από τα γαλλικά που κυκλοφορούν οι εκδόσεις Simon and Schuster.
Στην εορταστική εκδήλωση για τα 25 χρόνια της ΔΕΦΝΚ «ΔΕΦΝΚ: 25 χρόνια αφοσίωσης στον Νίκο Καζαντζάκη και στο έργο του», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η φιλόλογος Αθηνά Βουγιούκα θα παρουσιάσει ένα Αναμνηστικό Λεύκωμα με το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΔΕΦΝΚ στις πέντε ηπείρους και η Κόνστανς Ταγκοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, θα παρουσιάσει τα πρακτικά της εκδήλωσης για την αλληλογραφία του Νίκου Καζαντζάκη που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Η Νίκη Σταύρου των Εκδόσεων Καζαντζάκη θα αποτίσει φόρο τιμής στην Ελένη Καζαντζάκη και ο Στυλιανός Ματζαπετάκης, πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Καζαντζάκη, στον Γιώργο Ανεμογιάννη, στα δύο ιδρυτικά μέλη της ΔΕΝΦΚ.
Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση με υλικό από τις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ ανά τον κόσμο, ενώ συνεχίζεται ως τον Μάιο η έκθεση με εκδόσεις, χειρόγραφα, σπάνιο φωτογραφικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη που πραγματοποιείται στον «Ελληνικό Κόσμο» από τον Δεκέμβριο.  
Κουζέλη Λαμπρινή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  25/04/2013 13:42 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  25/04/2013 15:25        TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου