Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η αρχαία Ελεύθερνα στη Νέα Υόρκη

Και ο Καβάφης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η αρχαία Ελεύθερνα στη Νέα Υόρκη
 
Μία έκθεση για τα 150 χρόνια από την γέννηση του Καβάφη, η προετοιμασία της επόμενης έκθεσης (μετά από τις «Πριγκίπισσες») για την Υγεία και την Θεραπεία στην αρχαιότητα αλλά και της μεθεπόμενης για το «επέκεινα», τον θάνατο δηλαδή, και εντός των ημερών μία ομιλία στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για τα σπουδαία ευρήματα από την ανασκαφή της αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη.
 

Ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δύο ημέρες μετά από την ολοκλήρωση της έκθεσης «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας», την οποία έχουν επισκεφθεί περί τις 30.000 άνθρωποι μέσα σε τρεις μήνες θα βρίσκεται στις 10 Μαΐου στην Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει την «Ελεύθερνα στην Κρήτη: Μια ομηρική νεκρόπολη αποκαλύπτεται», όπως είναι ο τίτλος της ομιλίας του για την μοναδική αρχαία πόλη, που έχει φέρει ο ίδιος στο φως. Παράλληλα εξάλλου ο κ. Σταμπολίδης θα παρουσιαστεί και το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, το οποίο θα εγκαινιασθεί εντός του 2015.

Πρόκειται για μία εκδήλωση, που γίνεται στο πλαίσιο των ετήσιων διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου στη μνήμη της Ντόλλης Γουλανδρή, ιδρύτριας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αφού  έτσι θα γίνει γνωστός στο εξωτερικό ένας νέος αρχαιολογικός χώρος. Πόσο μάλλον, που η αρχαία Ελεύθερνα με ιστορία 4.500 ετών περίπου (3000 π. Χ. -1300 μ. Χ.), έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις 10 σημαντικότερες στον κόσμο για το 2009, σύμφωνα με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Archaeology Magazine.

Με δραστηριότητα εξάλλου, που αναπτύσσεται όχι μόνον στο αρχαίο περιβάλλον αλλά βρίσκει σημεία αναφοράς και στη σύγχρονη ζωή ο κ. Σταμπολίδης ετοιμάζει ήδη την έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για το Ετος Καβάφη, η οποία θα εγκαινιασθεί τον Νοέμβριο με τίτλο «Ιδανικές Μορφές κι Αγαπημένες» (παραλλαγή του στίχου του ποιητή «Ιδανικές Φωνές κι Αγαπημένες». Σ΄αυτήν ποιήματα του Καβάφη, τα οποία πολύ συχνά έχουν την αφετηρία τους _ή αναφορά _ στην αρχαία ιστορία, την ελληνιστική κυρίως, αφού σ΄ αυτή την περίοδο άνθησε η Αλεξάνδρεια, θα «συνομιλούν» με αρχαία ευρήματα που σχετίζονται με έργα του αλεξανδρινού ποιητή.

Παράλληλα προετοιμάζεται για το 2014 η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τον τίτλο «Ιασις. Υγεία, Ασθένεια, Θεραπεία στην αρχαιότητα από τον Ομηρο ως τον Γαληνό» ως συνέχεια του εξαιρετικά επιτυχημένου «Ερωτα» (Από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη Αρχαιότητα). Πρόκειται για την τριλογία που θα κλείσει με τον «Θάνατο», έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, πιθανόν μάλιστα και στην Αθήνα. 
Θερμού Μαρία,   ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου