Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

5 εκατ. για μερική αναστήλωση

Έντυπη Έκδοση
Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης
Ενας Αμερικανός στρατηγός έγινε η αφορμή για να γνωρίσει ο Ι. Βαρβιτσιώτης το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης. Είχε ζητήσει ο στρατηγός Γκάρμπι από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας, αρχικά να επισκεφθεί τον Μαραθώνα, όπου για να συμβεί αυτό, όπως είπε χθες ο ίδιος ο πρώην υπουργός, χρειάστηκε να απομακρύνουν 6 στρατιωτικά φορτηγά με σκουπίδια. Στη συνέχεια ο ίδιος ζήτησε να δει και το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης.
Φωτορεαλιστική απεικόνιση του αρχαίου θεάτρου μετά το πρώτο στάδιο αποκατάστασης Κάπως έτσι ξεκίνησε μια ιστορία με ευτυχή κατάληξη, όπως διαφάνηκε χθες στη συέντευξη Τύπου στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνέντευξη που αφορούσε την παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του θεάτρου του 2ου π.Χ. αιώνα, το οποίο ο Παυσανίας είχε χαρακτηρίσει ως «το θέατρον, λίθου λευκού, θέας άξιον».
Φωτορεαλιστική απεικόνιση του αρχαίου θεάτρου μετά το πρώτο στάδιο αποκατάστασης Για την ιστορία να γράψουμε πως ο Ι. Βαρβιτσιώτης έθεσε το θέμα της αποκατάστασης του θεάτρου στη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και εκείνη τον παρέπεμψε στον Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του δ.σ. του «Διαζώματος», που στόχο έχει τη διαμόρφωση κοινωνικών συνεργειών μεγάλου εύρους. Το «Διάζωμα», ακριβώς με την οικονομική συμβολή (100.000 ευρώ) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ολοκλήρωσε τη σχετική μελέτη, που διαβίβασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο την ενέκρινε μετ' επαίνων.

Η μελέτη που εκπονήθηκε με την αρωγή του αρχιτέκτονα μηχανικού Γουλιέλμου Ορεστίδη παρουσιάζει αναλυτικά την τρέχουσα παθογένεια του μνημείου και τα μοναδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, ενώ περιλαμβάνει την αναλυτική πρόταση μεθοδολογίας και εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και αναστήλωσής του. Σημειώστε πως στη διάρκεια της τεκμηρίωσης του αρχαίου θεάτρου προέκυψαν νέα στοιχεία γι αυτό, όπως π.χ. η ύπαρξη τρίτου διαζώματος.
«Ολα είναι ρευστά στην εποχή μας, αλλά με τις κατάλληλες προϋποθέσεις κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν. Σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί σε εργασίες κόστους 35 εκατ. ευρώ, από τα ΕΣΠΑ, σε αρχαία θέατρα και ωδεία. Ομως αν δεν υπήρχαν οι πόροι για τις αναγκαίες μελέτες, αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν. Το "Διάζωμα" διαχειρίζεται οικονομικούς πόρους με απόλυτη διαφάνεια. Και μπορεί να τους εξασφαλίζει με πιο ευέλικτους μηχανισμούς», είπε διαρκούσης της συνέντευξης η κ. Μενδώνη.
Ειδικά για το θέατρο, πρόσθεσε πως έχει ταλαιπωρηθεί πολύ «αφού η Σπάρτη έχει χτιστεί πάνω στην αρχαία πόλη και πολλοί λίθοι του μνημείου έχουν χρησιμοποιηθεί γι' αυτό το σκοπό. Η προσπάθεια θα είναι να συλλεγεί όσο περισσότερο από το διάσπαρτο υλικό γίνεται. Το μνημείο μπορεί να δείχνει ετοιμόρροπο, στατικά ωστόσο δεν έχει μεγάλο πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Ο μελετητής χαρακτήρισε το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης σπουδαίο τεχνικό και τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής, πρόσθεσε δε πως ήταν από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, χωρητικότητας 17.000 θεατών. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εργασιών θα μπορεί να φιλοξενεί 700 θεατές και με τη δεύτερη 2.000. Ουσιαστικά με 5 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα γίνουν επεμβάσεις στους αναλημματικούς τοίχους, στην ορχήστρα και στην πρώτη σειρά των εδωλίων.
Παρών και ο περιφερειάρχης Πελοπονήσου Π. Τατούλης, ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια θα συμβάλει με 100.000 ευρώ για ανασκαφικές εργασίες στο χώρο του θεάτρου και με ακόμα 100.000 για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου του Γυθείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου