Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Εθνική Βιβλιοθήκη για το μέλλον



Το Ιδρυμα Νιάρχου προωθεί βιώσιμο δίκτυο βιβλιοθηκών που θα συνδεθεί με την Εθνική.

Της Ολγας Σελλά




Ευθύνη, διάρκεια και περιέργεια. Αυτό το τρίπτυχο θεωρεί σπουδαίο ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Και μ’ αυτά τα τρία «όπλα» έχει κινηθεί έως τώρα. Τα ίδια έχει επιστρατεύσει και για τη νέα αποστολή που έχει αναλάβει: να οδηγήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη στη νέα της εποχή, στον νέο της χώρο, εκεί στο Φαληρικό Δέλτα, όπου ήδη ανεγείρεται η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η νέα Λυρική Σκηνή.
Την Τετάρτη το βράδυ, όσοι βρέθηκαν στο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης είχαν την ευκαιρία και την τύχη να απολαύσουν μια μοναδική ξενάγηση στο μέλλον και ταυτόχρονα ένα ξετύλιγμα οράματος. Που στόχο έχει έναν και μόνο: πώς θα δημιουργηθεί κοινό για τις βιβλιοθήκες -άρα για τη γνώση και τον πολιτισμό-, με προαπαιτούμενο όμως οι φορείς να έχουν αφουγκραστεί τις νέες ανάγκες της κοινωνίας.

«Οι πλούσιες κοινωνίες προσφέρουν καλύτερη εκπαίδευση στα παιδιά τους», είπε ο κ. Τροχόπουλος και είναι απολύτως σίγουρος ότι «η Εθνική Βιβλιοθήκη θα λαμπρύνει την ιστορία του τόπου σε 30 χρόνια από τώρα». Ζήτησε όμως «να συστρατευθούμε σε κάτι που δεν θα ζήσουμε εμείς, αλλά τα παιδιά μας», σε μια χώρα που σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο το 50% των κατοίκων διάβασε μόνο ένα βιβλίο σε διάστημα ενός χρόνου. Και βαδίζει ήδη σ’ αυτό τον δρόμο, ώς το τέλος του 2015, οπότε θα ολοκληρωθούν τα έργα στο Φαληρικό Δέλτα. Θα υπάρξει, είπε, ένα διάστημα μετεγκαστάστασης και προσαρμογής των οργανισμών στους νέους χώρους και μέσα στο 2016 θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν.
Ως τότε: οι υπάρχουσες δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες αναβαθμίζονται, το προσωπικό τους εκπαιδεύεται στις ανάγκες της νέας εποχής ώστε μέχρι το τέλος του 2015 να υποστηριχθεί ένα βιώσιμο δίκτυο βιβλιοθηκών που θα συνδεθούν με την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ηδη, το 2012 σ’ αυτό το πρόγραμμα μπήκαν 88 βιβλιοθήκες και το 2013, 117. Ο κ. Τροχόπουλος έδωσε και παράδειγμα δράσεων: «Μέσα σε τρεις μέρες, 5.946 άνθρωποι επισκέφτηκαν 8 βιβλιοθήκες σε 4 πόλεις της χώρας. Το στοίχημα είναι να συνεχίσει αυτός ο κόσμος να πηγαίνει. Γιατί αυτή είναι η χώρα που βρίσκεται σε αμηχανία, αλλά οι πολίτες της μπορούν να διακρίνουν ό,τι έχει δημιουργικότητα». Και αυτό καλείται να υπηρετήσει το πρόγραμμα Future Library που ξεκίνησε πιλοτικά με 19 βιβλιοθήκες της χώρας, με αποκλειστικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και το πρόγραμμα Μedia Lab, σε 9 βιβλιοθήκες, που δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο νεανικό κοινό. Αυτή η ιδιότυπη «σκυταλοδρομία» ξεκίνησε ήδη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου και στις 26 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες αυτού του φιλόδοξου, ουσιαστικού και αναγκαίου προγράμματος.






Δημοσίευση : 8 Nοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου