"Τρεμοσβήνουν τα φώτα του Ιδρύματος. Ελπίζουμε να αντέξουμε, αλλά δεν περιμέναμε τέτοια μεταχείριση από το κράτος". Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελ. Βενιζέλος", Νίκος Παπαδάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το επιστημονικό ίδρυμα που φέρει το όνομα του σημαντικότερου ίσως πολιτικού της σύγχρονης Ελλάδας κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Χωρίς τη σταθερή χρηματοδότηση των 250.000 ευρώ που λάμβανε από το υπουργείο Παιδείας έως το 2010 και κάλυπτε τα λειτουργικά του έξοδα, με τους δέκα εργαζόμενους που απασχολεί να πληρώνονται "έναντι", επαφίεται όλο αυτό το διάστημα στην "αφαίμαξη" φίλων και συμπαραστατών, καθώς και στην ετήσια, αλλά κυμαινόμενη, ενίσχυση εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων (φέτος ανήλθε σε 60.000 ευρώ).

Μπροστά στο φάσμα της αναστολής λειτουργίας, δεκάδες προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών υπέγραψαν έκκληση στήριξης του Ιδρύματος και, πλαισιώνοντας τον πρόεδρο του Δ.Σ., έδωσαν χθες, στο Μουσείο Μπενάκη, συνέντευξη τύπου, προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για τους κινδύνους που απειλούν το Ίδρυμα.
"Το μπόι του ανθρώπου είναι μέχρι τον λαιμό. Από εκεί και πάνω είναι το ανάστημα", τόνισε η συγγραφέας Μάρω Δούκα μιλώντας για τον "Λευτεράκη", κάνοντας έκκληση στους εύπορους Κρητικούς να στηρίξουν το Ίδρυμα, που δεν μπορεί να είναι "σχεδόν επαίτης". Την ίδια έκκληση στο φιλότιμο των Κρητών έκανε και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, που σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται έναν ηγέτη που να είναι "ολίγον Βενιζέλος". Από τη μεριά της, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα πρότεινε οι απλοί άνθρωποι να πάρουν πάνω τους τη συντήρηση του Ιδρύματος, ενώ ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης δήλωσε πως αυτό αποτελεί "φάρο για πράγματα που έχουμε ανάγκη", καθώς στις σημερινές συνθήκες απαξίωσης "χρειαζόμαστε ένα ιστορικό παράδειγμα" όπως του Ελ. Βενιζέλου.
Ο ιστορικός Κώστας Κωστής, αφού σημείωσε πως το παράδειγμα του Ιδρύματος δείχνει το τι σημαίνει η κρίση για την επιστημονική έρευνα, τόνισε πως η χρηματοδότησή του είναι υποχρέωση του κράτους και, "προκειμένου να νομιμοποιούμαστε να την απαιτούμε, πρέπει να διεκδικήσουμε την αξιολόγησή του". Για ένα χώρο παραγωγής πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής σκέψης έκανε λόγο ο νομικός Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ η καθηγήτρια Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη αναφέρθηκε στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην επιστημονική κοινότητα.
Τέλος, η Λίλη Βενιζέλου, σύζυγος του εγγονού του Ελευθερίου, αναφέρθηκε στο σπίτι της Χαλέπας, όπου έζησε ο Ελ. Βενιζέλος, το οποίο μετατρέπεται σε μουσείο και, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ., ελπίζεται ότι θα εγκαινιαστεί την άνοιξη, αφού χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η ανακαίνιση του κτηρίου ολοκληρώνεται εντός του μηνός, υπενθυμίζοντας ότι το Ίδρυμα έχει διαχειριστεί ευρωπαϊκά προγράμματα (ψηφιοποίηση αρχείου κ.λπ.) συνεισφέροντας στην οικονομία το ποσό των 3 εκ. ευρώ.
Σπύρος Κακουριώτης