Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

H ατζέντα του Νοεμβρίου. Συνέδρια Σεμινάρια Εκθέσεις

http://www.archaiologia.gr/%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1/

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα
19.00
Info:
Τηλ.: 213 0002400, εσωτ. 203 
Οκτ
2013
Διάλεξη του Ιωάννη Τροχόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε. (ΚΠΙΣΝ)» με θέμα «Δημιουργώντας κοινό: Ο ρόλος των πολιτιστικών Ιδρυμάτων σε περιόδους κρίσεως».
Διοργάνωση: Σύλλογος Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Μετά την ομιλία θα προσφερθεί κρασί.


Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα
19:00
Info:
Τηλ.: 213 0002400 
Οκτ
2013
Διάλεξη του Richard Janko (Whitehead Professor, ASCSA – Gerald F. Else Distinguished Professor of Classical Studies, University of Michigan) με τίτλο «Dissent and Democracy: Freedom of Thought and Freedom of Religion in the Athens of Socrates» διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Ο πάπυρος του Δερβενίου, που βρέθηκε το 1962 κοντά στη Θεσσαλονίκη, μας δίνει νέες και σημαντικές πληροφορίες για τον Ελληνικό Διαφωτισμό του ύστερου 5ου αιώνα π.Χ. Ο πάπυρος αναλύει, με βάση την προσωκρατική φυσική, τα Ορφικά κείμενα που απαγγέλλονταν κατά τα Διονυσιακά μυστήρια. Όπως είναι φανερό από τις Νεφέλες του Αριστοφάνη, αυτό θα θεωρούνταν ως απόλυτη βλασφημία από τους απλούς Αθηναίους. Η επικράτηση ενός τέτοιου τρόπου σκέψης ανάμεσα στους διανοούμενους μπορεί να εξηγήσει τις κατηγορίες για ασέβεια εναντίον του Αναξαγόρα και του Σωκράτη, καθώς και τη δεισιδαιμονική υστερία που επικράτησε σχετικά με τα Μυστήρια το 415 π.Χ., όταν ο «άθεος» Διαγόρας καταδικάστηκε σε θάνατο. Τέλος, ο μονοθεϊσμός πανθεϊστικού χαρακτήρα που διακρίνεται στον πάπυρο φανερώνει, ενδεχομένως, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του Σωκράτη και των μαθητών του.
Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά. Παρακολουθήστε την εδώ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου