Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»


Eκδηλώσεις με τη συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής
Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
 
 
Τις χαριτωμένες ερωτοτροπίες του Ντον Τζιοβάνι της ομώνυμης όπερας (1787) του Μότσαρτ σε μια παράσταση της Όπερας της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και μια υποβλητική ανάγνωση του ανατριχιαστικού διηγήματος «Πίστομα» (1899) του Κωσταντίνου Θεοτόκη από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) απόλαυσαν καθηλωμένοι και σε απόλυτη σιωπή εκπρόσωποι του Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 26 Νοεμβρίου στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της ΕΒΕ. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΣΝ) έδωσε μια γεύση από τις προσεχείς δράσεις του, μια σειρά εκδηλώσεων φιλαναγνωσίας και παραστάσεων λυρικού θεάτρου, με τις οποίες θα γίνει η γνωριμία του κοινού με το έργο των δύο μεγάλων φορέων πολιτισμού, της ΕΒΕ και της ΕΛΣ, που θα παραδοθούν από Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο ελληνικό δημόσιο και στους έλληνες πολίτες στα τέλη του 2015.

Το πρόγραμμα δράσεων με τον τίτλο «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που υλοποιείται με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει αφετηρία πέντε δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας: της Ηλιούπολης, του Χαϊδαρίου, του Χαλανδρίου και του Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Περιλαμβάνει παραστάσεις του «Ντον Τζιοβάνι» από την Όπερα της Βαλίτσας της ΕΛΣ, αναγνώσεις αγαπημένων βιβλίων από δημοφιλείς καλλιτέχνες, εργαστήρια νέων για τη δημιουργία ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους, δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τους χώρους πρασίνου, καθώς και εργαστήρια ρητορικής που επικεντρώνονται στους προβληματισμούς των σημερινών νέων.

Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με την ΕΒΕ, την ΕΛΣ, το πρόγραμμα Future Library, πέντε Δήμους της χώρας και τις πέντε αντίστοιχες Δημοτικές Βιβλιοθήκες τους, τη ΜΚΟ WWF, καθώς και με νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες, «που διαμορφώνουν μαζί με το κοινό μια ενεργή κοινότητα παιδείας και πολιτισμού, η οποία απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών για δημιουργική διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας».

«Με ρωτούν αν ήταν, στους καιρούς που ζούμε, μια επιπόλαιη κίνηση η απόφαση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη δωρεά πολιτισμού. Η κατασκευή του ΚΠΝΣ είναι σοφά μελετημένη, προχωρά με μεθοδικό τρόπο και θα συμβάλει στη δυναμική της χώρας προς την κατεύθυνση μιας ανοιχτής κοινωνίας διαλόγου και ελεύθερης πρόσβασης στην τέχνη και στην παιδεία. Επιπόλαιο θα είναι αν δεν δούμε το ΚΠΝΣ να λαμπρύνει την Ιστορία της χώρας μας από το 2016» είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Τροχόπουλος, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΝΣ. Κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να αγκαλιάσουν το ΚΠΣΝ, αυτό το «έργο από ανθρώπους για ανθρώπους, το οποίο ανήκει στον ελληνικό λαό που πορεύεται με υπομονή στις δυσκολίες που περνά και θα περάσει ο τόπος».

Οι δράσεις αρχίζουν στις 21 Δεκεμβρίου, στη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, περνώντας συμβολικά το μήνυμα, όπως είπε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ότι «όσο μεγάλη και αν είναι η νύχτα στο τέλος η μέρα θα καταυγάσει».

Για την Όπερα της Βαλίτσας, τις επιτυχημένες παραστάσεις της σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με σκηνικά που χωρούν μόλις σε μία βαλίτσα μίλησε ο Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων φορέων πολιτισμού της χώρας και την ανάγκη ο πολιτισμός «να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης της Ελλάδας όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη».

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι δήμαρχοι Κερατσινίου και Χαλανδρίου και εκπρόσωποι των Δήμων Ηλιούπολης και Χαϊδαρίου. Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε τη σημασία «μιας συνεργασία όχι τόσο αυτονόητης στα χρόνια πριν από την κρίση». Επαίνεσε την εξωστρέφεια της ΕΛΣ και εκφράζοντας τον βουβό θαυμασμό όλων των παρισταμένων επισήμανε τη γοητεία του Κεντρικού Αναγνωστηρίου της ΕΒΕ, ενός «από τους λίγους χώρους στην Αθήνα όπου διατηρείται η μνήμη της πόλης του 19ου και του 20ού αιώνα».

Η μελλοντική χρήση του θαυμάσιου κτιρίου δεν έχει αποφασιστεί, αλλά «το Βαλλιάνειο κτίριο θα παραμείνει πάντα ιδιοκτησία της Εθνικής Βιβλιοθήκης» υπογράμμισε με έμφαση ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, απαντώντας σε μια αδιατύπωτη ερώτηση που απασχολεί όλους σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου την επομένη της μετακόμισης της ΕΒΕ στο ΚΠΣΝ το 2016 και προειδοποιώντας όσους ενδεχομένως εποφθαλμιούν κακόβουλα το κτίριο.

Τη συνεργασία με τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες συντονίζει η ΕΒΕ. Εκτός από τις παραστάσεις του «Ντον Τζιοβάνι» το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήριο πειραματικών ταινιών, το οποίο απευθύνεται σε νέους ανθρώπους «που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια ερασιτεχνική ταινία μικρού μήκους με θέμα την καθημερινότητά τους, στηριζόμενοι σε εύκολες τεχνολογικές λύσεις». Καταγραφή των χώρων πρασίνου της πόλης, από πολίτες κυρίως 18-35 ετών, μετά από πρόσκληση της βιβλιοθήκης του Δήμου τους και συζήτηση για τις αλλαγές που μπορεί και πρέπει να συμβούν, είναι μια άλλη δράση που συντονίζει η μη κερδοσκοπική οργάνωση WWF. Αγώνες debate θα διεξαχθούν στις πέντε βιβλιοθήκες, «μεταξύ νέων με διάθεση να συζητήσουν για τα προβλήματα της γενιάς τους». Γνωστοί καλλιτέχνες θα επισκεφθούν τις βιβλιοθήκες για να διαβάσουν αποσπάσματα από τα αγαπημένα τους βιβλία και να συζητήσουν με το κοινό για την προσωπική τους σχέση με τη λογοτεχνία.

Στο πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες: Μάγια Ανδρέου, Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη, Φοίβος Δεληβοριάς, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Ήμελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Λιγνάδης, Έφη Λογγίνου, Κωστής Μαραβέγιας, Μανώλης Μαυροματάκης, Πάνος Μουζουράκης, Αμαλία Μουτούση, Αγγελική Παπούλια, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαρία Σκουλά, Ελευθερία Στάμου, Λένα Σταμουλακάτου, Γιάννης Στάνκογλου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Λύσανδρος Φαληρέας, Μαριέττα Φαφούτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου