Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Απ' το ασπρόμαυρο, στην υπερυψηλή ευκρίνεια Η Φίνος Φιλμ ψηφιοποιεί κι αποκαθιστά την ταινιοθήκη της.

Πού πηγαίνουν οι παλιές ασπρόμαυρες ταινίες όταν γεράσουν; Πού καταλήγουν όταν η μόδα τους περάσει, το κοινό τους μεγαλώσει σε ηλικία και ο κόσμος προχωρήσει σε πιο λαμπερά, εντυπωσιακά πράγματα; Πηγαίνουν σε κυλινδρικά μεταλλικά κουτιά, στοιβαγμένες σε αποθήκες σκοτεινές και κλειδωμένες, όπου παραμένουν για σκοπούς "αρχειακούς": μια απραξία που πιο πολύ πληγώνει παρά τιμά.



Οι ταινίες της Φίνος Φίλμ, ωστόσο, αξίζουν καλύτερη τύχη - και όχι μόνο επειδή παραμένουν δημοφιλείς στο ελληνικό κοινό τόσες δεκαετίες μετά την αρχική τους προβολή. Οι συγκεκριμένες και ένας αριθμός από άλλες εκπροσωπούν την περισσότερο δημιουργική περίοδο της έβδομης τέχνης στην Ελλάδα - μία περίοδο που μπορεί να μην επαναληφθεί ποτέ με τον ίδιο τρόπο στη χώρα. Η τυχαία σχεδόν μετάδοσή τους όποτε... το πρόγραμμα των τηλεοπτικών καναλιών έχει κενά, δεν αντικαθρεπτίζει σε καμία περίπτωση την αξία τους την πραγματική. Κάτι έπρεπε να γίνει γι' αυτό. Ευτυχώς, έγινε.

Η Φίνος Φιλμ εδώ και 18 μήνες περίπου ανασυντάσσεται και, με νέους ανθρώπους πλέον στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της, ετοιμάζεται να απευθυνθεί με σύγχρονα μέσα στο ελληνικό κοινό. Απόδειξη του πόσο πολύ εννοεί να το κάνει σωστά, δε; Η πρώτη κίνηση των ανθρώπων αυτών, 3 χρόνια πίσω: η διάσωση του κινηματογραφικού αρχείου της Φίνος Φιλμ, με την ψηφιοποίηση και ποιοτική αποκατάσταση του αρχικού υλικού. Για το σχετικό project γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό, όμως με την υπερυψηλή ευκρίνεια (την εικόνα 4Κ δηλαδή) να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων του οικιακού κινηματογράφου και τη Φίνος Φιλμ να ετοιμάζεται για νέες κινήσεις το 2014, ήλθε το... πλήρωμα του χρόνου για το σχετικό ρεπορτάζ.




http://www.athinorama.gr/digital/homecinema/articles/default.aspx?id=15160

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου