Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

«Living Rooms» στην καρδιά του Λούβρου

07/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ο Ρόμπερτ Ουίλσον, «προσκεκλημένος επιμελητής» του μεγάλου μουσείου 
Ισως είναι ο πιο Γάλλος από τους Αμερικανούς δημιουργούς ο Ρόμπερτ Ουίλσον. Οχι, φυσικά, γιατί έχει βασίσει πάνω στην Ιζαμπέλ Ιπέρ το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ (που είδαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών). Αλλά, γιατί κάτι ήξερε ο Λουί Αραγκόν όταν έχριζε τον Τεξανό πολυκαλλιτέχνη «εκείνον, που εμείς που γεννήσαμε τον σουρεαλισμό, ονειρευόμαστε ότι θα έρθει και θα πάει πέρα κι από μας».

Ο Ουίλσον είναι ο φετινός «προσκεκλημένος επιμελητής» του Λούβρου. Ο θεσμός ξεκίνησε το 2008 και θέλει το μουσείο να παραδίδει τις αίθουσές του κάθε φορά σε έναν καλλιτέχνη για να κάνει ό,τι θέλει (από εκθέσεις και περφόρμανς μέχρι χορούς και θέατρο). Πριν από αυτόν μεταμόρφωσαν το Λούβρο ο Γιαν Φαμπρ, ο Ουμπέρτο Εκο, ο Πατρίς Σερό κ.ά. Ο Αμερικανός, που πριν από σαράντα χρόνια με το «Βλέμμα του κωφού» έκλεψε τις καρδιές των Παριζιάνων, πήρε ευχαρίστως την carte blanche και αποφάσισε: «Θα θρονιάσω στην καρδιά του Λούβρου το σπίτι μου, το Water Μill Center του Λονγκ Αϊλαντ». Το Γουότερ Μιλ, δύο ώρες απόσταση από τη Νέα Υόρκη, δεν είναι απλώς ο χώρος στον οποίο φιλοξενεί τη συλλογή του από έργα τέχνης και αντικείμενα που τον ενθουσιάζουν και τον τροφοδοτούν. Είναι κι ένα σπίτι που προσφέρει κάθε καλοκαίρι σε ταλαντούχους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο (όπως τον Δημήτρη Παπαϊωάννου) ως ευκαιρία μαθητείας, άσκησης και πειραματισμού. Η παρέμβαση του Ουίλσον στο Λούβρο αποτελείται από μια έκθεση και πλήθος από περφόρμανς, προβολές, συναντήσεις και μουσικές παραστάσεις. Ξεκινά στις 14 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ώς τις 17 Φεβρουαρίου.


● Στη Salle de la Chapelle της πτέρυγας Sully θα στήσει την έκθεση «Living Rooms». Με το σουρεαλιστικό πνεύμα ενός Αντρέ Μπρετόν, μετέφερε από το Γουότερ Μιλ και κρέμασε στους τοίχους έργα από την Ωκεανία, αρχαία κινεζικά κεραμικά, σύγχρονες φωτογραφίες, καρέκλες όλων των ιστορικών περιόδων και αντικείμενα που έχει βρει πεταμένα.

● Στο Αμφιθέατρο τού Λούβρου θα συναντήσει ο ίδιος αρκετές φορές το κοινό (όπως με την περφόρμανς «Lecture on Nothing» που έδωσε ο Τζον Κέιτζ το 1949 στη Νέα Υόρκη), θα γίνουν προβολές κινηματογραφημένων παραστάσεών του («Οι Βαλκυρίες» του Βάγκνερ, «Life and Death of Marina Abramovic» κ.ά.), ενώ έχει καλέσει και δύο άλλους καλλιτέχνες.

Ο διάσημος εικαστικός και περφόρμερ Κρίστοφερ Νόουλς, που θα παρουσιάσει το «The Sundance Kid is Beautiful», είναι το 14χρονο αυτιστικό αγόρι με την καταπληκτική ικανότητα να δημιουργεί ηχητικά κολάζ σε μαγνητοταινίες, που ο Ουίλσον συνάντησε το 1973 και συνεργάστηκε μαζί του στην παράσταση «A Letter for Queen Victoria» και στο λιμπρέτο της όπερας «Einstein on the Beach». Οσο για το περίφημο «freak folk» ντουέτο CocoRosie των αδελφών Μπιάνκα και Σιέρα, με το οποίο ο Ουίλσον συνεργάστηκε στην τελευταία του παράσταση (Peter Pan), θα παρουσιάσει ένα σόου γεμάτο μουσική και οπτικά εφέ.

Επιμ.: Β.Γεωργ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου