Επτά φωτογράφοι της ομάδας phasma2 έζησαν για ένα μήνα στη Βοβούσα, το μικρό και ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου στον Νομό Ιωαννίνων, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την επερχόμενη οικολογική καταστροφή που πρόκειται να συμβεί σ' αυτό.
Η Βοβούσα είναι χτισμένη στην κοιλάδα του Αώου, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου. Έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura 2000 και προστατεύεται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το χωριό αριθμεί μόλις 70 κατοίκους, κυρίως βλάχικης καταγωγής, οι οποίοι διατηρούν τα έθιμά τους και είναι γνωστό και με τη βλάχικη ονομασία Μπαϊεάσα. Τόπος πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα, η Βοβούσα διατρέχεται από τον ποταμό Αώο και είναι μια από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα. Για δεύτερη φορά μέσα σε 30 χρόνια υπάρχει σχέδιο να κατασκευαστεί ένα ακόμα φράγμα. Το δεύτερο αυτό φράγμα θα εκτρέπει τα νερά του ποταμού Αώου προς τη λίμνη των Ιωαννίνων κι έτσι αυτόματα θα τα στερήσει από τη Βοβούσα, αλλά και από την Κόνιτσα και την Αλβανία.

Αυτή η αλλαγή θα σημάνει τεράστια οικολογική καταστροφή για την ευρύτερη περιοχή στην οποία ζουν η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο και σπάνια είδη ψαριών που υπάρχουν μόνο στον Αώο.
Στο χωριό της Βοβούσας υπάρχει το πέτρινο γεφύρι, που ενώνει το χωριό που διασχίζεται απ' τον ποταμό. Το γεφύρι είναι χτισμένο το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και χαρακτηρίζεται πια ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο. Χωρίς το ποτάμι, το γεφύρι χάνει τη μοναδικότητά του και τον λόγο ύπαρξής του.
Σκοπός της έκθεσης «Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη», η οποία εγκαινιάζεται αύριο στις 19.30 στην γκαλερί The Box (Δορυλαίου 12, Πλατεία Μαβίλη, τηλ. 210 6463788, ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ. 11.00-21.00), είναι η ιδιαιτερότητα του μικρού χωριού της Βοβούσας και η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, όπως την έζησαν και την αποτύπωσαν οι επτά φωτογράφοι της ομάδας phasma2 (www.phasma2.com).
Στην έκθεση μπορεί να δει κανείς 50 έγχρωμες φωτογραφίες των Γιώργου Βιτσαρόπουλου, Γιώργου Δέτση, Καμίλο Νόλλα, Νίκου Παλαιολόγου, Αλέξανδρου Σταματίου, Ανδρονίκης Χριστοδούλου κι ένα βίντεο του Γιώργου Αλεξιάδη. Την επιμέλεια της έκθεσης την έχει ο Καμίλο Νόλλας.
Το όμορφο χωριό ήκμασε κατά την αυτονομία του Ζαγορίου επί Τουρκοκρατίας και το 1817 είχε 2.500 κατοίκους. Ερημώθηκε ύστερα από ληστρικές επιδρομές, για να ξαναζωντανέψει το 1913. Το 1943 κάηκε από τους Γερμανούς.
Τώρα η Βοβούσα και η γύρω περιοχή, ένα βιολογικό θησαυροφυλάκιο, κινδυνεύουν από μαρασμό. Η τέχνη, στην υπηρεσία του περιβάλλοντος, προσπαθεί να αναδείξει το ζήτημα, να μας ενημερώσει, να μας ευαισθητοποιήσει.

kosmaskefalos@gmail.com