Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Προσφέρουν έργα για τη μείωση του χρέους


 
Η τέχνη στην υπηρεσία του ελληνικού χρέους! Της μείωσής του, εννοείται. Πώς γίνεται αυτό; Ε, λοιπόν, τριάντα δύο από τους σημαντικότερους Ελληνες εικαστικούς δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από την Ελλάδα και τη θέση της στην Ευρώπη. Και αποφάσισαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προσφέροντάς τα αφιλοκερδώς.

«Ο Ερως του Δία Ταύρου προς την Ευρώπη», Αλέκος Φασιανός 

«Ο Ερως του Δία Ταύρου προς την Ευρώπη», Αλέκος Φασιανός Στις 24 Απριλίου θα τα δημοπρατήσουν στο Λονδίνο, με συμβολικό σκοπό την προσφορά εσόδων για την αγορά κρατικών ομολόγων και τη μείωση του χρέους.
«Τέχνη και Αλληλεγγύη»
Τα έργα θα δημοπρατηθούν ως μια ξεχωριστή ενότητα από το διεθνή οίκο δημοπρασιών Bonhams (που κι αυτός συμμετέχει αφιλοκερδώς), στο πλαίσιο του εαρινού Greek Sale. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στο μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «GreeceDebtFree», με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.
Η δράση θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου (12 μ.) στο χώρο Image Gallery (Αμαλίας 36), σε μια εκδήλωση που τιτλοφορείται «Τέχνη και Αλληλεγγύη: από τον κόσμο των χρωμάτων στο... παράλληλο σύμπαν των αγορών». Εκεί θα παρουσιαστούν και τα έργα που θα δημοπρατηθούν στις 24/4: θα μιλήσει γι' αυτά η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στη δημοπρασία συμμετέχουν οι σημαντικότεροι εκφραστές της ελληνικής εικαστικής σκηνής: από τους επιγόνους της γενιάς του '30 (βλ. Δ. Κοκκινίδη, Ν. Μελά) και τους εκπροσώπους της γενιάς του '60 (Α. Φασιανός, Δ. Μυταράς), μέχρι τους εκπροσώπους της γενιάς του '80, τους λεγόμενους παραστατικούς ζωγράφους (Μ. Φιλοπούλου, Εδ. Σακαγιάν). Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν και προσέφεραν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα περισσότερα γύρω από τον κοινό άξονα «Ευρώπη και Ελλάδα». Κοινός προβληματισμός τους το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των πολιτικών και των πολιτισμών της μέσα στον οικονομικό «κυκλώνα», στην καρδιά του οποίου βρέθηκε η χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί (από τον Μ. Χάρο έως τον Γ. Σταθόπουλο) καταπιάστηκαν θεματικά με την Αρπαγή της Ευρώπης. Μάλιστα ο Φασιανός δείχνει τον Ταύρο και την Ευρώπη έτοιμους να... φιληθούν. Πολλοί άλλοι «έπαιξαν» με την ελληνική σημαία, όπως το έργο «Πατρίς 2012» του Χρήστου Μποκόρου: πάνω στη σημαία του βλέπεις αναμμένα κεριά... Παραδόξως πάντως τους περισσότερους διαπνέει μια αισιοδοξία, ενώ το μεσογειακό χρώμα είναι κυρίαρχο.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελληνογερμανική Αγωγή που διεξήγαγε και έρευνα με θέμα τις απόψεις των νέων για την Ευρώπη, το ευρώ και το μέλλον τους. Στις 8/4 θα παρουσιαστούν και τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας αυτής.
Σημειώστε πως οι τιμές των έργων θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές: από 500 έως 10.000 ευρώ (τιμές εκκίνησης).
Στη δράση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γ. Αδαμάκης, Κ. Βαρώτσος, Α. Βερούκας, Οπ. Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρ. Καρράς, Δ. Κοκκινίδης, Χ. Λάμπερτ, Α. Λίττη, Τ. Μαντζαβίνος, Ν. Μελά, Β. Μουστάκας, Χρ. Μποκόρος, Δ. Μυταράς, Β. Ξένου, Θ. Παπαγιάννης, Α. Παπαδημητρίου, Ι. Παρμακέλλης, Φ. Πατρικαλάκις, Κ. Ράμμος, Γ. Ρόρρης, Εδ. Σακαγιάν, Π. Σάμιος, Β. Σολιδάκης, Σ. Σόρογκας, Γ. Σταθόπουλος, Ν. Στεφάνου, Π. Τέτσης, Α.Μ. Τσακάλη, Α. Φασιανός, Μ. Φιλοπούλου, Γ. Χαδούλης και Μ. Χάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου