Κι ενώ οι φωτογραφίες φρίκης από την Αίγυπτο δεν έχουν τέλος, στον διεθνή Τύπο πυκνώνουν τα δημοσιεύματα σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά. Η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς, όπως έχει και στο παρελθόν συμβεί σε αντίστοιχες εμπόλεμες καταστάσεις, οι λεηλασίες, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές αρχαιοτήτων, μουσείων και εκθεμάτων σπανίως αποφεύχθηκαν. «Μπορεί ο κόσμος να στέκεται θεατής όταν στην Αίγυπτο καταστρέφονται αρχαιότητες που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς;» αναρωτιέται σε σχετικό της άρθρο η «Γκάρντιαν», συνδέοντας τη σημερινή κατάσταση στη χώρα με τους χιλιάδες ανθρώπους που επί δεκαετίες ονειρεύονταν να θαυμάσουν τα πολιτιστικά της αξιοθέατα. Mεταξύ αυτών και το περίφημο Εθνικό Μουσείο του Μαλάουι στα νότια του Καΐρου, το οποίο από την περασμένη Πέμπτη παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου
.
Τα εκθέματα έχουν λεηλατηθεί, οι βιτρίνες είναι σπασμένες, ενώ άπειρα αγάλματα έχουν σπάσει σε χίλια κομμάτια. Οι ανταποκρίσεις ανέφεραν πως εξαγριωμένοι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι έδωσαν κανονική μάχη εκτός μουσείου διαλύοντας με σφαίρες, όπλα, και ρίψεις αντικειμένων ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε στον περιβάλλοντα χώρο. Στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό, αφαίρεσαν άγνωστο αριθμό εκθεμάτων και φεύγοντας τα έκαναν γυαλιά-καρφιά. Τα πρώτα στοιχεία μιλούν για 1.050 εκθέματα που έκαναν φτερά από το συγκεκριμένο μουσείο, ενώ μαρτυρίες ντόπιων αναφέρουν πως οι βάνδαλοι έκαψαν μούμιες και έσπασαν τα πιο βαριά αγάλματα προκειμένου να μπορέσουν να τα κουβαλήσουν. «Μιλάμε για τεράστιες απώλειες. Είμαι πραγματικά λυπημένος με ό,τι συνέβη σε ένα τόσο σπουδαίο μουσείο», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων, Μοχάμεντ Ιμπραήμ.
Γνωστό για τους πολλούς ανεκτίμητους θησαυρούς του το Εθνικό Μουσείο του Μαλάουι βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου και είχε στις συλλογές του ευρήματα από την ελληνορωμαϊκή εποχή μέχρι την περίοδο του φαραώ Ακενατόν. Σκεφτείτε πόσο μεγάλης έκτασης είναι οι ζημιές που οι επιμελητές του μουσείου κατάφεραν να διασώσουν λιγότερα από 40 εκθέματα (τα περισσότερα σπασμένα φυσικά), τα οποία έχουν αποστείλει ήδη για συντήρηση. Οσο για τα κλεμμένα, στην UNESCO έχει ήδη σημάνει συναγερμός καθώς όλη η προσπάθεια τώρα είναι να ενταχθούν στην κόκκινη λίστα της τα κλεμμένα και να αποτραπεί η παράνομη πώλησή τους.
Το θλιβερό συμβάν στο Εθνικό Μουσείο του Μαλάουι δεν είναι το μόνο, καθώς σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων, και το Μουσείο στη Μίνια (κοντά στον Ανω Νείλο) παραβιάστηκε, λεηλατήθηκε και σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς. Οπως και στο Μαλάουι έτσι και εκεί τα πιο βαριά αντικείμενα τα έσπασαν σε μικρότερα κομμάτια. Καλύτερη τύχη -τουλάχιστον προς το παρόν- είχε το Μουσείο Ελ Μπαχνάσα στο Μπένι Μαζάρ, στο οποίο επιχείρησε να εισβάλει εξαγριωμένος όχλος, αλλά εν τέλει τράπηκε σε φυγή.
Δυστυχώς, όπως σχολιάζουν τα ξένα πρακτορεία, αν συνεχιστούν τόσο μεγάλες και ανεξέλεγκτες καταστροφές, κινδυνεύουμε να χάσουμε διά παντός ολόκληρη την Αρχαία Αίγυπτο…
Μ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου